Robotika, állatkerti séta, élmények a természetben: Veszprém a gyerekeket is várja!

kikapcsolódás

Veszprémben a robot állatoktól a 3D nyomtatásig, az állatkerti sétától a játszóterekig és a nagy kirándulásokig számtalan élmény várja az óvodás és iskolás korú gyerekeket. Nem csak a családdal, hanem egy osztálykirándulás alkalmával is érdemes a városba látogatni az év minden hónapjában.

A technológia bűvöletében

 

A 10 és 19 év közötti korosztály számára nyújt betekintést a digitális technikákba a Digitális Tudásközpont, ahol a gyerekek nem csak robotokat programozhatnak, hanem megismerkedhetnek a 3D nyomtatás, vagy akár a lézervágás technikájával is. Ha életre szóló vizuális élményeket is magunkkal vinnénk, a robotika megismerése után a CODE digitális élményközpontban izgalmas alternatív valóságokban merülhetünk el, miközben a gyerekek VR szemüvegek és valósághű vetítések segítségével tanulhatnak az őket körülvevő világról.

Ismerkedés a Várbörtön több százéves történetével

 

A veszprémi várban már az 1600-as években is működött börtön és bár az évszázadok alatt többször is átalakították a törvénykezési épületet, ahol a zárkák kaptak helyet, ez még egészen a 2000-es évek legelejéig funkcionált a büntetésvégrehajtás helyszíneként. Később börtönmúzeumként nyitott újra, ami most, 2024 tavaszán teljesen megújulva, izgalmas kiállítás keretében vár majd gyerekeket és a felnőtteket egyaránt. Kik voltak a leghíresebb fogvatartottak? Hányan és milyen módszerekkel próbáltak megszökni innen? És nem utolsó sorban: milyen erkölcsi dilemmák merülnek fel a büntetésvégrehajtásban? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk.

Dínó park, mini dzsungel, állati bemutatók

 

A veszprémi állatkert kihagyhatatlan program a gyerekes családok és az osztályok körében -nem véletlenül. Itt nem csak a különleges állatfajok között sétálhatnak a gyerekek, hanem megnézhetik a több száz millió évvel ezelőtt élő dínók életnagyságú mását a dínó parkban, felfedezhetik a dzsungelek világát a kölyök-dzsungelben kalandozva, sőt olyan bemutatókon és előadásokon is részt vehetnek, ahol elméletben és gyakorlatban is közelebb kerülhetnek az állatvilághoz.

Kreativitásfejlesztő foglalkozások

 

A városban több olyan intézmény is működik, ahol a gyerekek izgalmas múzeumpedagógiai foglalkozások keretében ismerhetik meg a város történelmét és helytörténetét. A Laczkó Dezső Múzeumban többek között a művészettörténet, az irodalomtörténet, a régészet és a kézművesség témakörei fedezhetőek fel, míg a Művészetek Házában a kortárs művészet vizeire evezhetnek a tanulók.

Nagy kirándulások a természetben és egy szelet történelem

 

Veszprém nem csak egy nyüzsgő város, hanem egy természeti értékekben, túraútvonalakban és tanösvényekben gazdag helyszín, ahol két lábon vagy két keréken is megéri felfedezőútra indulni. A Séd-patak mentén sétálva megismerkedhetünk többek között a Jezsuita-kolostorral és a veszprémvölgyi apácák egykori életével, a Margit-romok a város történelméről mesélnek, az utat pedig izgalmas játszóterek keresztezik, ahol a gyerekek pihenhetnek egyet a kirándulás közben. Ha nem csak a kellemes séta a cél, hanem egy kiadós túra is, érdemes felsétálni a Gulya-dombra, ahol a Gizella királyné kilátóban látványos panorámában lehet része kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!