Rendhagyó világirodalmi sétára csábít az Irodalom Éjszakája Veszprémben

Kultúra

A nyár során lezajlott budapesti és debreceni esemény után november 9. és 11. között Veszprémben vár az Irodalom Éjszakája programsorozat, ahol 3 estén Veszprém legszebb helyszíneit bejárva 27 ország 27 szerzőjének műveivel ismerkedhetsz meg. A részletekről Segesdi Móni és Gál Róbert (Cseh Centrum) szervezőkkel beszélgettünk.

Kezdjük az elején, hogyan született meg az Irodalom Éjszakája esemény gondolata?

 

Róbert: Az egész történet onnan indult, hogy az első Irodalom Éjszakája rendezvényt 2006-ban, Prágában tartották meg, majd a Cseh Centrum kezdeményezésére 2016-tól hazánkban is minden évben megrendezésre kerül ez a különleges esemény. 2019 óta Budapest mellett Debrecen is csatlakozott helyszínként, és az egynaposként indult program három estés eseménnyé nőtte ki magát. A projekt szervezője az EUNIC Hungary (a Budapesten működő európai kulturális intézetek és nagykövetségek kulturális részlegeinek ernyőszervezete), akik az idei évben a VEB2023 EKF programmal karöltve álmodták meg a veszprémi programot. 

3 nap, 9 helyszín és 27 ország, ha számokban szeretnénk jellemezni az Irodalom Éjszakáját. Hogyan valósul meg mindez a gyakorlatban?

 

Róbert: Igen, 27 résztvevő országunk van idén, ez a szám egyébként évről évre növekedett, és az idén vesznek részt a legtöbben. Ez azt jelenti, hogy minden országból és irodalmi kínálatból kiválasztásra került egy-egy szöveg, amely az adott ország színeiben kerül felolvasásra a program során. Mivel a kezdetekkor egynapos rendezvényként indultunk és 20 országgal és helyszínnel dolgoztunk, hiányérzetünk volt a látogatókkal együtt, hogy nem tudják bejárni az összes helyszínt, és lemaradnak a felolvasásokról. Ezért döntöttük amellett, hogy legyen háromnapos a programsorozatot.

 

Móni: Alapvetően debreceni javaslatra (a Covid idején) alakítottuk át így a programot, mivel sokkal praktikusabb szervezői és látogatói oldalról is: a helyszínek mindhárom napon ugyanazok, egy-egy helyszínen a három különböző nap során három különböző ország szerzőjének szövege kerül felolvasásra. 10-12 perces szövegek ismétlődnek félóránként, így a nézőknek van idejük az egyik helyszínről a másikra elsétálni, és a közönség maga dönti el, hogy pontosan melyik felolvasást és melyik helyszínt szeretné meglátogatni. Így születik meg ez a rendhagyó világirodalmi barangolás Veszprémben is.

 

Róbert: A felolvasásokhoz egy fontos megjegyzés: igaz, hogy a közönség mozog és vándorol az egyes helyszínek között, de a felolvasásokat egy-egy mini színházi előadásként kell elképzelni, amikor kezdés után nincs ki- és bejárkálás, mert az zavarná a felolvasókat.

Fotó: Unsplash

Minden évben egy adott téma köré épülnek a felolvasott szövegek. Idén ez a lábnyomok lett. Miért pont erre esett a választás?

 

Móni: Minden évben van egy témánk, de azt fontos kiemelni, hogy ez a téma mindig csak egy vezérfonal, amelyhez lazábban kapcsolódnak a szövegek. Ebben az esetben nemcsak a konkrét lábnyomokra kell gondolni, sőt talán arra kell legkevésbé. A lábnyomok jelentheti a különbözőséget, a nyomok keresését és értelmezését is. Nagy Gabriella, a szövegkurátorunk egyébként nagyon szépen megfogalmazta a programfüzetben található köszöntőjében, hogy „minden, ami létezik, ami valaha, csak egy pillanatra is itt volt, megtörtént, nyomot hagy maga után”. Ezt érthetjük az emberek közötti interakciókra is, hiszen minden tettnek, szónak és mondatnak következménye van. Ezáltal nagyon sokféleképpen lehet ehhez a témához kapcsolódni. Van olyan szövegrészletünk, amelyben konkrét lábnyomok szerepelnek, például a koreai szövegben, ahol a havas tájban az anya kíséri a gyermekét a városi buszhoz, vagy van olyan szöveg is, a finn szerzőé, amelyben egy nő a második világháborúban, a fogolytáborban eltűnt férje nyomait kutatja.

Mit tudhatunk a felolvasókkal kapcsolatban?

 

Róbert: Budapesten évente változó helyszínen kerül megrendezésre a program, ebben partnereink voltak az elmúlt években a Katona József Színház, a Radnóti Színház, az Örkény Színház, az Orlai Produkció, a Gólem Színház és a Vígszínház, Debrecenben pedig a Csokonai Színházzal működtünk együtt. Veszprémben tulajdonképpen adta magát a lehetőség, hogy a kulturális év kapcsán létrejött Pannon Színitanodával, azaz a Pasztával dolgozzunk együtt, tanárok és hallgatók fognak felolvasni az egyes helyszíneken.

A résztvevők egy játékon is részt vehetnek. Mik a játék szabályai és feltételei?

 

Móni: A játék során azokat szeretnénk megjutalmazni, akik komolyan veszik a rendezvényt és lelkesen belevetik magukat a barangolásba. A korábbi pecsétgyűjtő játék helyett pár éve minden szöveghez kitalálunk egy kérdést, amelyre a választ könnyen megkaphatják azok, akik figyelmesen végighallgatják a felolvasásokat. Ezeket a kérdéseket a helyszínen elérhető térképes kalauz hátoldalán és a honlapon is olvashatják az érdeklődők. A szabály az, hogy aki egy adott nap elhangzó szövegekkel kapcsolatos legalább három kérdésre elküldi a választ másnap 10 óráig e-mailben, részt vesz a sorsoláson. Minden nap tartunk sorsolást, és a nyertesek könyvcsomagokat nyerhetnek. A csomagban olyan könyveket is találhatnak majd, amelyekből a felolvasott részletek származtak. Ezek a könyvcsomagok is azt a sokszínűséget képviselik, amelyet a rendezvénnyel is tudatosítani szeretnénk, hogy milyen változatos a világirodalom.

Említettétek a térképes kalauzt, amely elérhető a honlapon és a helyszíneken is majd.

 

Róbert: Igen, ezeket akár otthon előre is kinyomtathatják a résztvevők, de a helyszíneken is be lehet szerezni nyomtatott formában. A honlapon és Facebook oldalunkon is lehet tájékozódni a felolvasandó művekkel, írókkal, felolvasókkal és a helyszínekkel kapcsolatban is, illetve készítünk még egy képes programfüzetet is, amely szintén elérhető nyomtatott és online verzióban is.

Azt mindenképpen fontos megemlíteni, hogy a rendezvény több helyszíne is akadálymentes a mozgásukban korlátozottak és a hallássérültek számára.

 

Móni: Így van, ezeket az információkat is összegyűjtöttük a honlapon, hiszen minden nap lesz két különböző felolvasás, amely 1-1 alkalommal jelnyelvi tolmácsolással valósul meg, illetve azt is jelöltük, hogy mely helyszínek megközelíthetők mozgáskorlátozottak számára.

Kiknek ajánlanátok a rendezvényt?

 

Róbert: Nincs korosztályi megkötés leginkább azoknak a felnőtteknek és középiskolásoknak ajánljuk, akik mind az irodalom, mind a színház iránt érdeklődnek. Nagyon örülnénk, ha az irodalomtanárok népszerűsítenék ezt az eseményt a diákok között. Hiszen ez egy olyan alkalom, amikor a nemzetközi élő kortárs irodalmat úgy tudják megismertetni a diákokkal, hogy azok maguk barangolhatják végig az útvonalat a három nap alatt és rengeteg érzést és benyomást kaphatnak a felolvasások során. A program kiváló alkalom arra is, ha valaki olvasnivalót szeretne magának találni.

 

Móni: De mindenképpen várjuk az idősebb generáció képviselőit is, hiszen Budapesten és Debrecenben is rendszerint örvendetesen széles palettán mozog a látogatók életkora. A szövegek sokszínűsége miatt bízunk benne, hogy mindenki megtalálhatja a kedvére való felolvasást.

ÚTMUTATÓ AZ IRODALOM ÉJSZAKÁJÁHOZ

* A felolvasásokra 9 helyszínen párhuzamosan kerül sor 19.00 – 22.00 között.
* Minden helyszínen egy adott szerző művének 10-15 perces részlete hangzik el 19.00, 19.30, 20.00, 20.30, 21.00 és 21.30 órai kezdéssel.
* Az egyes helyszínek a különböző napokon különböző országok irodalmából adnak ízelítőt.
* Mindenki maga állíthatja össze aznapi irodalmi barangolásának útvonalát, ehhez nyomtatott térképet adunk segítségül.
* A programon való részvétel ingyenes és előzetes regisztrációt nem igényel.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!