Rendhagyó projekt egy különleges helyen – Az igaz tájról beszélgettünk Menesi Attila képzőművésszel

Kultúra

A legkisebb, sokak által talán nem ismert tanúhegy, Hegyesd közelében lévő jelenrét a helyszíne a Kultháló igaz táj projektjének, amely a környező helyi falvakra és közösségekre fókuszál. Social painting, esti iskola, saját fotó – csak pár példa a kezdeményezésekből, melyek a képzőművészet eszközeivel valódi diszkurzív terek megteremtését tűzték ki célul. A projekt vezetőjét, Menesi Attila képzőművészt kérdeztük.

© igaz táj

Kik vesznek részt a projektben?

 

A művészeti szakemberek együttműködésével megvalósuló igaz táj projektben kutatók, színészek és a független képzőművészeti tanszék network tagjai vesznek részt. Többen a résztvevő településekre költöznek, együtt élnek a helyiekkel, részt vesznek a mindennapi életben, de arra is lesz példa, hogy önkéntes munkát vállalnak. A projekt közvetítési és művészeti aktivitások összessége, amelyek mind közösségi és köztéri gyakorlatokban valósulnak meg, a települések lakóival minél szélesebb körben együttműködve. Tizenhárom projektrész várja az érdeklődőket májustól, a programsorozat augusztus végéig folyamatosan új eseményekkel egészül ki.

 

Hogyan kapcsolódik az igaz táj a Kultháló és a VEB2023 EKF küldetéséhez?

 

Azt a kortársművészeti helyszínt teremtjük meg jelenréten nyáron, amely bárki számára hozzáférhető és a hétköznapok részévé válhat. Üdvözöljük és természetesen kapcsolódunk ahhoz a küldetéshez, hogy nem a szórakoztatás pillanatnak szóló üzemeit fogalmazzuk meg, hanem a találkozások, a párbeszéd és az együttműködés lehetőségeit hozzuk létre. Különösen fontos számunkra, hogy a projekt a képzőművészeti intézményrendszeren kívüli terekben és közösségekben jön létre, amely ezáltal azt is új energiákkal inspirálhatja. Mindez edukációs modellünk fejlesztése is egyben, miközben Hegyesd a kortársművészeti térképre kerül.

 

A programok több koncepció mentén zajlanak. Mesélsz nekünk a különböző foglalkozásokról?

 

A social painting, esti iskola és saját fotó projekt részek rendszeres foglalkozásokból és találkozásokból álltnak hét héten keresztül, június végén pedig kiállítást nyitunk három helyszínen, Hegyesden. A rendszeres programok után több olyan projekt rész is következik, amik különböző helyszíneken, vagy csak egyszer valósulnak meg. De a folyamatos változás is szerepet kap, a szomszéd kertje projektrész paradicsompalántáit, amit június 2-án és 3-án ültettek a hegyesdiek Farkas Andrea vezetésével, augusztus végén szüreteljük a tudáscsere program alkalmából. Elkezdődött a térinfó is, ami a térséghez kapcsolódó korábbi művészeti aktivitások helyszíneinek, történeteinek és összefüggéseinek feltárása és bemutatása. Mit nem tudunk még Jancsó Miklós Káli-medencében forgatott filmjeiről? Hogy viszonyul a Káli holtak színdarab terepasztala a valósághoz és az irodalmi műhöz? Vannak-e szituacionisták a Balaton-felvidéken? Három vezetett túra Fábián Lucával és Fehér Virággal.

© igaz táj

Projektek és programok az igaz táj ernyője alatt:

faliújság

 

Májusban a zalahalápi Csontváry Általános Iskola tanulóival hiánypótló technika szakkörökön faliújságokat készítünk Kovács Gyula A. vezetésével. Azok a projektben résztvevő települések szimbólumai, címerei és egyéb jellegzetességei alapján készülnek, a résztvevők szavazatai szerint. A kész faliújságok Hegyesd, Káptalantóti, Monostorapáti, Tapolca és Zalahaláp különböző helyszínein kerülnek kihelyezésre, azokon információk, játékok és olvasmányok mellett a projekt eseményeit is folyamatosan frissítjük. A projektrész szakmai partnere Hegedűs Gábor helyi asztalos, az iskola egykori tanulója.

 

social painting

 

Csapó Júlia, Drótos Dominika és Teleki Emma közös festésbe és műtárgykészítésbe vonják be a résztvevőket a hegyesdi lakosoktól a környék tanárain át minden érdeklődőig. A hét alkalomból álló foglalkozáson művészeti és közösségi gyakorlatok váltják egymást. Nyitott műterem, kiállítás, igaz-e, hogy mindenki lehet művész?

 

jelenrét, Hegyesd, csütörtökönként 17:00-19:30

 

2023. május 11., 18., 25., június 1., 8., 15., 22. (a részvétel ingyenes)

 

esti iskola

 

Kortársművészeti esti iskola Aknai Katalinnal. Nem csak művészettörténeti hiányosságaikat pótolhatják be a helyiek, de a kritikai gondolkodásba is betekintést nyerhetnek. A művészet expanziója barlangrajzoktól aktivizmusig, de szóba kerülnek a Balatonhoz köthető művészek is.

 

jelenrét, Hegyesd, péntekenként 17:00-18:30

 

2023. május 12., 19., 26., június 2., 9., 16., 23. (a részvétel ingyenes)

 

saját fotó

 

Sztefanu Marina vezetésével a legkisebb tanúhegyhez, Hegyesdhez és környékéhez köthető vagy más célból itt készült személyes, családi és egyéb fotóik kapcsán vehetnek részt beszélgetéseken a lakosság tagjai és minden érdeklődő. Fotómegosztás és közösen megírt hegytörténet. A foglalkozások végére animációt készítünk.

 

jelenrét, Hegyesd, péntekenként 18:30-20:00

 

2023. május 12., 19., 26., június 2., 9., 16., 23. (a részvétel ingyenes)

 

terepminta

 

Public art mint edukáció. Köztereken nézünk és mutatunk be művészeti projekteket, amit helyspecifikus művek létrehozása követ. A társadalmi nyilvánosság tereinek közös alakítása Menesi Attilával.

 

jelenrét, Hegyesd, 2023. május 26., június 24., augusztus 27. (részletek hamarosan)

 

a szomszéd kertje

 

A résztvevő lakosok szomszédjaik kertjébe ültetnek paradicsompalántákat Farkas Andrea vezetésével. Művészeti paradicsomközvetítés a bizalom, az együttélés és a közös gondolkodás alkalmain. A program folytatásaként augusztusban szüret, termésbemutató és kóstoló.

 

Hegyesd, 2023. június 2-3., 10:00-16:00 (találkozó jelenrtéten, a részvétel ingyenes)

 

főzés a hegytetőn

 

Középpontban a közösségi főzés Szabó Eszter Ágnessel. Példákon keresztül mutatjuk be, hogy mi köze van a gasztronómiának a művészethez, miközben a néhány négyzetméteres hegytetőn főzünk. Helyi alapanyagok 281 méter magasan.

 

Hegyesd, 2023. június 3., 10:00-14:00 (találkozó jelenréten, a részvétel ingyenes)

 

térinfó

 

A térséghez kapcsolódó művészeti aktivitások helyszíneinek, történeteinek és összefüggéseinek feltárása és bemutatása. Mit nem tudunk még Jancsó Miklós Káli-medencében forgatott filmjeiről? Hogy viszonyul a Káli holtak színdarab terepasztala a valósághoz? Vannak-e szituacionisták a Balaton-felvidéken? A projektrészt kutatás előzi meg további résztvevők bevonásával. Három vezetett túra Fábián Lucával és Fehér Virággal.

 

2023. június 24., július 29., augusztus 26. (részletek hamarosan)

 

hegyi beszéd

 

A júniusban helyszínre költöző Török-Illyés Orsolya a lakosság körében gyűjt életbölcsességeket, aforizmákat vagy éppen tanításokat. Az ezekből összeállított gyűjtemény prédikációk formájában kerül előadásra. Három beszéd hegyen, háztetőn és templomban.

 

Hegyesd, 2023. június 24., Tapolca, július 29., Monostorapáti, augusztus 26. (részletek hamarosan)

 

faludivatnap

 

Az igaz táj projekt Frazon Zsófia, Keszeg Anna és Pszota Dalma által végzett etnográfiai és kulturális kutatása készíti elő azt a nyári divatnapot, ami a térség viseleteit kontextualizálja. A helyiek által legutóbb vásárolt vagy beszerzett ruhadarabokat és kiegészítőket manökenjeink mutatják be. A programot kerekasztal beszélgetés, használt ruhavásár és workshopok kísérik.

 

Monostorapáti, 2023. augusztus 5., 16:00-22:00 (részletek hamarosan)

 

vándor szín

 

A nyár folyamán több hétre helyszínre költöző Kiss-Végh Emőke és Ördög Tamás színdarabot írnak a helyi tapasztalatokról és a lakossággal töltött időszakról, amely augusztusban vándorszínházi bemutatókkal jelenik meg a településeken. Három előadás különböző helyszíneken. Az előadók között a tervek szerint helyi lakosok is szerepelnek.

 

2023. augusztus 25-26. (részletek hamarosan)

 

in situ situation

 

Gróf Ferenc a tapolcai Y-házak egyikének 11. emeletén hoz létre helyspecifikus művet. A jelenleg közösségi térként használatos helyiségbe készülő műtárgy egyszerre reflektál arra a korszakra, amelyben a házak épültek és arra, amelyben most élnek az itt lakók. Új művészeti platformunk a jövőben nemzetközi programmá válhat.

 

avatás és nyílt nap: Tapolca, 2023. augusztus 27. (részletek hamarosan)

 

tudáscsere a mezőn

 

Középpontban a mezőgazdasági munka. Tudáscsere traktorvezetéstől tájképen át land art-ig. Élő szobrokat hozunk létre és szituációs gyakorlatokat végzünk, de a júniusi paradicsomültetvényeket is leszüreteljük, termésbemutató és kóstoló Balla Zoltán, Deme Felícia, Monhor Viktória, Nagy Zsófia és Poór Dorottya programjain.

 

jelenrét, Hegyesd, 2023. augusztus 26-27., 10:00-16:00

Mesélsz nekünk az eddigi tapasztalatokról a programokkal kapcsolatban?

 

Az eddigi programok elsősorban a helyieknek szóltak, de a szomszéd településekről is érkeztek érdeklődők. Mindenki tud a tevékenységünkről a faluban, vannak, akik rendszeresen részt vettek a foglalkozásokon, de olyanok is, akik egyáltalán nem kíváncsiak. A két véglet között számos további viszonyulást megfigyeltünk – ebben egyébként több éves gyakorlatunk van a korábbi nyári workshopjaink és a karaván projekt kapcsán –, de még csak most kezdődik Frazon Zsófia, Keszeg Anna és Pszota Dalma etnográfiai és kulturális kutatása, amely az augusztusi, monostorapáti divatnapot készíti elő a térség viseleteinek kontextualizálásával.

 

A júniusban helyszínre költöző Török-Illyés Orsolya a lakosság körében gyűjt életbölcsességeket, aforizmákat vagy éppen tanításokat. Az ezekből összeállított gyűjtemény prédikációk formájában kerül előadásra. Három beszéd hegyen, templomban és háztetőn. A szintén a helyszínre költöző Kiss-Végh Emőke és Ördög Tamás színdarabot írnak a helyi tapasztalatokról és a lakossággal töltött időszakról, amely augusztusban vándorszínházi bemutatókkal jelenik meg a településeken. Az előadók között a tervek szerint helyi lakosok is szerepelnek. Gróf Ferenc a tapolcai Y-házak egyikének tizenegyedik emeletén hoz létre helyspecifikus művet. A jelenleg közösségi térként használatos helyiségbe készülő műtárgy egyszerre reflektál arra a korszakra, amelyben a házak épültek és arra, amelyben most élnek az itt lakók.

 

Mik a tervek a jövőre nézve?

 

Jelenleg a közeli, júniusi-július-augusztusi jövőre koncentrálunk, ősszel pedig budapesti záróeseményt tervezünk. Az igaz táj projekt együttműködések összessége, szabad és változó network, bármilyen új vagy régi kihívással szembe nézünk. A művészeti gondolkodás mindenre képes. 

A projekt végére összegyűlt tapasztalatokat és a történéseket az igaztáj honlapján és Facebook oldalán naplózzák a szervezők.

MIRŐL SZÓL A KULTHÁLÓ?

A Kultháló VEB2023 program olyan helyiek és alkotók együttműködéséről szól, akik képesek megnyitni a művészet elefántcsonttornyait, és a régió rejtettebb településein is megmutatni a művészet közösségformáló erejét. A Kultháló egyes bázisain művészbarátok, muzsikusok, írók és festők, helyiek és mesterek találkoznak, hogy a hely szellemét a párbeszéd, a beavatás és a rácsodálkozás tapasztalatai felé is alakítsák. A festészettől a komolyzenéig, a kreatív ipartól a jazzig, a költészettől az undergroundig kalandozva összművészeti jellegű eseménysorozatok, workshopok és fórumok kínálják fel a kapcsolódás lehetőségét.   

KÉPZŐMŰVÉSZET KÖZELRŐL

A képzőművészet a Kultháló bázisokon a látni tanulás művészetét jelenti, ahol a kortárs képzőművészet falait lebontva a régió rejtettebb településein személyes közelségből, szokatlan intenzitással találkozhatunk a művészetekkel. A hétköznapok részévé váló képzőművészet a lokális adottságokból kiindulva, neves meghívottak közreműködésével az egyetemes felé törekszik, és velünk együtt / rólunk szólva történik. 

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!