Régmúlt idők épületei a Balatonnál – Ülj fel velünk a nosztalgiavonatra!

Történetek Kormos H. Barbara / Fotók: Fortepan

Hogyan nyaraltak vagy töltötték a telet az emberek régen a Balaton mellett? Mik voltak az elmúlt évszázad ikonikus épületei és mi maradt meg ezekből? Régmúlt épületek nyomába eredtünk a Balaton körül – a Fortepan képeinek segítségével.

Balatonalmádi – „Tutaj színház” a Wesselényi strandnál

Az úszó vízi színpad a veszprémi Petőfi Színház vezetőségének ötlete volt, amelyet 1963 nyarán a Honvédség egyik leselejtezett pontonjából állítottak össze. Az ezer fős lelátó a parton állt és a színpadhoz külön öltöző, világosító, hangosító szoba, kelléktár és mellékhelyiség is tartozott. A vontatható vízi színpad premierje a rossz időjárás miatt nem valósult meg Almádiban, de végül Balatonfüreden Shakespeare Szentivánéji álom című műve volt az, amelyet először bemutattak rajta. Mivel sem a tárolása nem volt egyszerű, a fenntartása pedig túl sokba került, a színpad hanyatlásnak indult és máig nem tudni, hogy végül ki és hogyan bontotta el az úszó monstrumot a vízről.

Balatonfüred – Fürdőház

Azt tudtad, hogy az 1800-as években különböző betegségek gyógyítására is alkalmasnak tartották a Balaton vizét, ezért fürdőházakat építettek, ahol az embereket kabinokba zárva engedték le a Balatonba? Az egyik leghíresebb, 12-tornyos fürdőház Balatonfüreden épület 1889-ben, amelynek hossza 100 méter volt, és 90 öltözőkabin mellett egy elegáns váróterem is megtalálható volt benne. A különleges építmény, mely egészen lenyűgöző látványt biztosított a füredi partról nézve, a második világháborúban egy bombatámadás miatt semmisült meg. A fotókon kívül ma már csak egy üvegből készült emlékmű őrzi az emlékét a sétányon.

Tihany – Üzletsor a révnél

A tihanyi rév már régóta fontos forgalmi pontként és átkelőhelyként szolgál a Balatonnál, és ha lehet hinni a róla szóló legendáknak, volt olyan időszak, amikor majdnem a faluig állt a sor tihanyi révtől, annyira nagy volt a komp utasforgalma. A rév melletti üzletsort Dianóczki János tervezte, melyet 1964-ben az ÁÉTV két tervezője (Jónás és Kun) bővített ki. Az Y-alakú ház üzletei között találhattunk csemege boltot, állami fodrászatot és egy Motel névre keresztelt büfét is. Mára az épületet elbontották, jelenleg éppen lakó- és üzletház épül a területén, de a rév környéke a közelben található piac miatt is népszerű.

Badacsony – Tátika étterem

Ez az épület kicsit kilóg a sorból, hiszen alapjait ma is megtekinthetjük a Badacsonynál, viszont a jelenlegi látvány sajnos csak nyomokban emlékeztet az egykori Tátika étteremre. A tervező, Callmeyer Ferenc, több olyan ikonikus balatoni épület megálmodója, mint például a badacsonyi Poharazó vagy a tihanyi Rege Cukrászda. Az étterem Callmeyer eredeti tervei alapján közvetlenül a vízparton állt, a víz fölé ívelve, de mivel telente nem bírta az időjárás viszontagságit, az előtte található területet feltöltötték, amely teraszként funkcionált. Az egykori Tátika épülete 2011-ben műemléki védelmet kapott, és a hírek szerint jelenleg is felújítás alatt áll.

Balatonföldvár – Fürdőházak

Fürdőházakat nem csak az északi, de a déli parton is találhattunk: Balatonföldváron például az 1800-as évek végén épültek a gróf Széchényi Viktor tulajdonában lévő területen. Az ekkora kialakult fürdőkultúra nagyban befolyásolta a mai Földvár felépítését, hiszen ebben az időben parcellázták fel a partmenti területeket és jött létre a fürdőtelep.

Balatonszéplak – Orion Bár

Az Orion Bár a Magyar Újságírók Országos Szövetségének üdülőjéhez tartozott és 1971-ben vasbeton, üveg és alumínium nyílászárók felhasználásával, Márton István tervezésében épült. Az elbeszélések alapján, formáját az 1968-ban bemutatott Orion űrhajó fantasztikus kalandjai című filmben szereplő űrhajó ihlette, és a helyiek és látogatók emlékezetében is Orion Bárként maradt fenn. Napközben az újságírók közösségének találkozóhelye volt, mely este zenés bárrá alakult, sőt egy kiállítóterem is helyet kapott benne. A maga idejében kifejezetten népszerűnek számító bárból később diszkó lett, majd sokáig üresen állt. Bár tervben volt felújítása, végül több mint tíz éve lebontották.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!