Régészeti programokkal, beszélgetésekkel és tárlatvezetésekkel vár Veszprémben a Múzeumok Éjszakája

Kultúra

2024. június 22-én egyetlen jeggyel Veszprém 7 kulturális intézményében több tucat program lesz látogatható - ezúttal a megszokott nyitvatartási időn túl is, éjszakába nyúlóan.

Az idei Múzeumok Éjszakáján nyitott kapukkal vár mindenkit többek között a Laczkó Dezső Múzeum, a Művészetek Háza Veszprém, a Veszprémi Petőfi Színház, a Kabóca Bábszínház, a Veszprémi Várbörtön Látogatóközpont, az Agóra Veszprém Kulturális Központ és az Eötvös Károly Megyei Könyvtár. Ahogyan ez már korábban is lenni szokott a programok egy kombinált jegy megváltásával látogathatók. A kombinált teljes árú jegyek 3000 forintba, míg a kedvezményes jegyek 6 és 18 év közöttiek számára 1500 forintba kerülnek. Azok a veszprémi lakosok pedig, akik Veszprém Kártyával váltanak jegyet, 20% kedvezményre jogosultak.

A városi intézményekben többek között workshopokra, előadásokra, tárlatvezetésekre, pop up kiállításra, tematikus sétákra és régészeti programokra számíthatnak az érdeklődők. A Laczkó Dezső Múzeumban például megnézhetjük, hogyan zajlik egy sírfeltárás, megismerkedhetünk Veszprém bronzkorával egy régészeti tárlatvezetés segítségével és a Benedek-hegyi textil leletek világában is elmerülhetünk. A kicsiket és nagyokat egész délután sötétedésig kavics- és papírtekercsfestés, kitűzőfestés, és könyvvásár várja. 

A várnegyedben, azon belül is a Dubniczay-palotában, a FOTON Audiovizuális Centrumban, a Csikász Galéria és a Tűztorony udvarában a Művészetek Háza Veszprém jóvoltából rendhagyó tárlatvezetéseken, irodalmi beszélgetéseken és workshopokon is részt vehetünk. Megismerhetjük a fIxIr médialabet, a 3D tervezés és nyomtatás rejtelmeibe is betekintést nyerhetünk, de készíthetünk kokedama növényeket, és Kelemen Zénó szobrászművész pop up kiállítását is felfedezhetjük. Az EKF-év legkreatívabb és legemlékezetesebb pillanatait felvonultató kiállításokat is megnézhetjük majd; a bestof kétezerhuszonhárom és a Ragyogj! tovább tárlatatot egyaránt a Dubniczay-palota falai között járthatjuk végig.

Az új, állandó kiállítással néhány hónapja megnyílt Várbörtön Látogatóközpontban több séta, tárlatvezetés és beszélgetés segít megismerni az egykori várbörtönt, valamint a bűn és bűnhődés kérdéskör legfontosabb sarokpontjait. Megszólalnak majd többek között a híres bakonyi betyár, Savanyó Jóska leszármazottjai és részletesebben is megismerkedhetünk a börtönök mindennapjaival, valamint a börtönkoszt fogalmával is.

A Kabóca Bábszínház közösségi festészeti akcióra hívja a gyerekeket és a felnőtteket és egy rendhagyó előadást is bemutat Táncoló festmények címmel, amelyben a bábszínház más művészeti ágakkal találkozik össze. Ezen túl, Györgydeák György veszprémi alkotóművész kiállítása is megnyílik, amelyet rögtön meg is ismerhetünk közelebbről néhány rendhagyó tárlatvezetés keretében.

Ezen az estén érdemes lesz ellátogatni az Auer-házba is, ahol Sümegi Elemér hegedűkészítő mester műhelyének titkairól mesél és ahol Bősze Ádám zenetörténész előadását is meghallgathatjuk. A Fenyves Malomban mindkét kezünkre szükség lesz: asztalosműhelyen és éjszakai látványőrlésen is részt vehetünk, de bűvészműsor is várja a kis közönséget. Ha pedig mindez nem lenne elég, a Bunkermúzeum, a Petőfi Színház és az Eötvös Károly Megyei Könyvtár felé is érdemes elnézni június 22-én, ahol emlékezetes programok várnak minden érdeklődőt.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!