Pünkösdi meditációk, zenei felemelkedés – Indul a bakonybéli Kultháló bázis idei programsorozata

Kultúra

A bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor már második éve Kultháló bázisként is részt vesz az EKF szakmai programjában. A művészeti projekt célja, hogy a kortárs művészet rejtett hátországaként mutassa be a régiót. A bakonybéli helyszín fókuszában egyértelműen a komolyzene áll és az erre épülő „Vallis musicalis” sorozat. Az egyházi ünnepekhez igazodva, így pünkösdkor (május 25-29.) is komolyzenei koncertekkel, workshopokkal, előadásokkal és kórusakadémiával készül majd a helyi zeneszerető közösség meghívott vendégeikkel karöltve.

„A zene erőforrás. A zene megújít. A zene segít újra kapcsolódni” – vallja Izsák atya, a monostor szerzetese, és Nagy Krisztián, a Kultháló projektmenedzsere is hasonló gondolatokat fogalmaz meg. „A Kultháló bázisok legfontosabb feladata a kapcsolatteremtés. A pünkösdi koncertsorozat Bakonybélben egy olyan lehetőséget kínál, melynek során a szokásosnál jóval intenzívebb módon találkozhatunk a komolyzenével. A „komolyzene közelről” szlogenünk is azt sugallja, hogy a bázisokon nemcsak „elfogyasztanunk” egy koncertet, hanem a szó legnemesebb értelmében befogadjuk a komolyzenét: közösen tanuljuk azt, hogy mit hallunk, így egy mélyebb szinten megérthetjük, megérezhetjük, hogy miről is szól és hová tart ez a zene.” 

Jeles évfordulók, patinás helyszín

A 2023-as év nemcsak a VEB2023 EKF programév kapcsán fontos a monostor számára, hiszen ebben az évben ünnepli Szent Gellért bakonybéli remeteségbe vonulásának 1000., és a monostor újraalapításának 25. évfordulóját.  

 

„A bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor minden bizonnyal a legpatinásabb a Kultháló helyszínek közül, melyeken az egyik fő célunk, hogy a koncerteken túl a koncerthez vezető út, a felkészülő programok, közös zenehallgatások és workshopok is fontos szerepet kapjanak. A komolyzene a KH bázisokon az elmélyülés, az együtt tanulás és a szavakon túli megértés lehetőségeit kutatja. Zeneszerető kisközösségek olykor világhírű kórusokat, hangszereseket és énekeseket látnak vendégül. Meghallhatjuk, mi történik, ha a szokásosnál figyelmesebben időznek egymással. – tudtuk meg Krisztiántól. 

 

Ahogy Vikman Pál, a VEB2023 EKF komolyzenei programmenedzsere is mondja, a bakonybéli monostor mindig is a kultúra egyik bástyájaként funkcionált az évszázadok során, melynek egyik központi eleme a zene, hiszen a monostor saját kórussal is rendelkezik. „Bakonybél kulturálisan és turisztikailag is igen nagy múltú és közkedvelt helyszín egy csodás festői miliőben, így minden szempontból alkalmas rá, hogy a 2023-as éven túl, akár hosszú távon is a klasszikus zene és azon belül az egyházzene régiós központjává váljon.” 

Különleges koncertek és workshop

A programsorozat egyik legnagyobb szenzációja mindenképpen a Franciaországból érkező Ensemble Organum koncertje lesz (május 27. 18:00), Pünkösd az ó-romai zenei hagyományban címmel a Szent Mauríciusz Monostor templomában, melynek során a 7-13. századi régi római kéziratok misetételei kerülnek a középpontba. A francia énekegyüttes karnagya, Marcel Pérès pedig május 28-án (14-17:00) és 29-én (10-12:00, 14-17:00) több alkalommal is workshopot tart majd Bakonybéli Kórusakadémia az ó-romai zenei hagyományokról címmel a bakonybéli Boldog Gizella Közösségi Házban.  

 

„Az Ensemble Organum zenéje a gregorián alapú, egyszólamú egyházzenei hagyományokra épül, melyek nagyon régre nyúlnak vissza, és melyet tekintve az együttes világviszonylatban is az élvonalba tartozik. Különös tekintettel arra, hogy a vezetőjük, Pérès több kutatóintézetet is létrehozott, amelyben a gótikus zenei örökséget tanulmányozzák. Céljuk, hogy a kutatások során elért eredményeket a nagyközönség elé tárják, ezek egy részét ismerhetik meg a Bakonybélbe látogatók akár testközelből a workshopok során” – meséli Pál. 

Egyházzenei koncert és előadások

A Szent Mauríciusz Monostor templomában május 28-án (18:00) a Gemma Énekegyüttes koncertje várja az érdeklődőket, Az angol egyház zenei évszázadai címmel, Tóth Márton karnagy vezetésével.  

 

„Nagyon izgalmas és érdekes megfigyelni, hogy azokat az évszázadok során kialakult liturgikus szövegeket, amelyek elhangoztak a szentmiséken, számtalan formában zenésítettek meg mindig kicsit másképp értelmezve vagy újragondolva, ezáltal egészen különböző hangulatot teremtve köréjük. Ezen a koncerten is ezt tapasztalhatjuk meg az angliai egyházzene történetén keresztül, ahol azt is láthatjuk majd, hogy a szövegek sokrétű feldolgozása és zenei megjelenítése mennyi párhuzamot, ugyanakkor ellentmondást tartalmaz”– tudtuk meg Páltól, aki a május 25-én (18:00 Pannon KözTér) és 26-án (18:40 Bakonybél, Boldog Gizella Közösségi Ház) megrendezésre kerülő bevezetett előadások előadója lesz. 

 

„Az egész Vallis Musicalis programsorozat lényege, amely a Kultháló projekt küldetésével is rezonál, hogy nem csupán egy koncertet kínálunk a látogatóknak, hanem egy egész ismeretanyagot nyújtunk mellé, így a közös beszélgetések során minden aspektusát meg tudja közelíteni a hallgató. Ezek az előadások az Ensemble Organum koncertjéhez szolgálnak egyfajta beavatásként, amikor egy-egy baráti találkozó során találkozhatnak alapvetően nem baráti viszonyban lévő emberek, akiket a zene és a zene iránti szeretet tart és kapcsol össze. Ezáltal sokkal egyszerűbbé válik egy tőlünk időben távol lévő zenei világot megérteni és a koncertélmény is egészen különlegessé válik: a nézők a lehető legmagasabb szinten tudják majd az Ensemble Organum kifejezetten magas szinten előadott zenéjét megérteni. 

A Szent Mauríciusz Monostor minden bizonnyal a legpatinásabb, komoly múltra visszatekintő helyszín és közösség, ami művészeti programjaival 2022-ben megtisztelő módon Kultháló bázisként is várja a finomabb zenei világok iránt nyitott közönséget. A komolyzenei tradíciók teremtése és ápolása, illetve (a kifejezés legnemesebb értemében vett) nevelés, a műveltség közvetítése a bencés szerzetesi közösség több évszázados elkötelezettségei közé tartozik. Bázisként a Kultháló VEB2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal közös művészeti programok Bakonybélben az újító formákat, a klasszikus és kortárs művészetek közötti párbeszédet is előtérbe helyezik. Elolvasom

Különleges találkozások

A zenei élményeken túl Nagy Krisztián a találkozások fontosságát emeli ki a programok csúcspontjaként.  

„Nagyon kíváncsian várjuk a találkozást, amikor a külföldről érkező fellépő művészek találkoznak a helyi zeneszerető közösséggel és a monostor kórusával. A programok során kiderül majd, hogy mi történik a francia kórussal, ha ellátogat a régió egyik rejtett településére, és hogyan éli meg a helyi kórus, ha találkozik egy világhírű karnaggyal és kórusával. Abban bízom, hogy létrejön egy olyan atmoszféra, amely minden résztvevő és a közönség számára is tartogat valami egyszerit és megismételhetetlent.” 

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!