Programajánló - Varázslatos Szent Iván Éj a Veszprém-Bakony-Balaton régióban

VEB2023 / Fotó: Unsplash

Még mielőtt belevetnénk magunkat a szombati Múzeumok Éjszakája programsorozatba, ne feledkezzünk meg az év legrövidebb éjszakájáról, Szent Iván Éjről. Az 5. század óta ünnepelt nyárközép éjszakája kapcsán az utóbbi években számtalan eseményen vehetünk részt országszerte és természetesen a Veszprém-Bakony-Balaton régióban is. Egy varázslatos hagyományhoz varázslatos programok illenek– ezeket jártuk most körbe programajánlónkban.

Szent Iván Éj – A Varázslatok Mágikus Éjszakája – Tűzugrás Veszprémben

Ehhez a különleges éjszakához számtalan hiedelem és babona kapcsolódik. Ilyen a tűzugrás is, amiről úgy tartják, hogy akik Szent Iván éjszakáján együtt átugranak a tűz felett, azok egész évben együtt maradnak. A tűz ereje megpecsételi szívbéli szándékukat. Mágikus hangulatú közös dobolásra, tűzugrásra, táncolásra, beszélgetésre és koszorúfonásra várnak Veszprémben, június 23-án, az Őserő Köre szervezésében.

Lampionos vízitúra a Balatonon

Ha szeretsz SUP-ozni, kajakozni, szörfözni vagy akár vízibiciklizni, Révfülöpön június 23-án este különleges vízitúrához csatlakozhatsz. Kedvenc sporteszközöd mellé kapj fel egy lampiont vagy bármilyen világító eszközt és irány a Balaton közepe! Bővebb információ a szervező Tourist Info Facebook eseményében.

Szabadtéri jazz koncert Hévízen

Június 24-én este fél 9-től a hévízi Deák téren fényjátékokkal kísért jazz zenét hallgathatunk a Babos Jazz Kvartett előadásában. Virtuóz szólókból és improvizációkból nem lesz hiány.

Keresztelő Szent János születésének ünnepe a Tihanyi Bencés Apátságban

Szent Iván Éj alkalmából, Keresztelő Szent János születésének ünnepén, június 24-én, különleges élményben lehet részük azoknak, akik ellátogatnak a Tihanyi Bencés Apátságba. Az erre az estére tervezett idegenvezetés során be lehet majd járni a monostor felújítás alatt lévő helyiségeit: többek a barokk folyosókat, az apáti szobát, a társalgót, IV. Károly utolsó magyar király lakosztályát, amely már visszanyerte eredeti szépségét. Katona Csaba történész és Barkó Ágoston atya a séta alatt sok-sok érdekes történeten keresztül mutatják be a tihanyi bencések életét a 19. században, míg Bakos Dávid építészmérnök az apátság 2021-2023 közötti komplex külső-belső felújításának érdekességeiről mesél majd.

Csillagvizsgálás és kézműves foglalkozások az Arácsi Tájházban

Szent Iván éjjeléhez kapcsolódva a Balatonarácson nemrég megnyílt tájházban kézműves foglalkozásokkal, a Muzsikás Együttes előadásával és csillagászati megfigyeléssel várják a kicsiket és a nagyokat egyaránt. A programok mellett a tájház is megtekinthető, ráadásul egészen július 1-ig még ingyenesen.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!