Pihenőkert jött létre a vászolyi gyümölcsösben a Terítéken eseménysorozat jóvoltából

Kormos H. Barbara / Fotók: Toroczkai Csaba

Vászoly, bár egy aprócska falu, számos csodát rejt, kanyargós utcái között mesebeli kis patakra, borospincékre és présházakra bukkanhatunk, és itt található a Vászolyi-forrástó és Víziszínpad is, amely számos rendezvénynek helyszínt biztosít. A falu kevésbé ismert pontja, a hangulatos templomkerti gyümölcsös most a VEB2023 EKF Terítéken eseménysorozatának köszönhetően pihenőhellyel gazdagodott.

A Terítéken eseménysorozat célja, hogy a közösségépítés egy egészen egyedi módon valósuljon meg: lehetőséget biztosít arra, hogy a régióban aktívan jelen lévő vállalkozások megismerkedhessenek a kisebb településeinek közösségeivel és rejtett értékeivel. Bepillantást nyerhetnek a mindennapjaikba, megismerkedhetnek főbb tevékenységeikkel, sőt támogathatják is az adott községeket.

Vászolyon, a templomkerti gyümölcsösben csaknem 100, a Kárpát-medencében régóta termesztett és táji adottsághoz alkalmazkodó gyümölcsfa áll, melyeket öt éve ültették és a helyi családok gondoznak. A fákat mindenki saját maga látja el, akár a legkisebbeket is bevonva, de évente kétszer, tavasszal és ősszel közös munkákat is végeznek a gyümölcsösben. A kertben az egyetlen problémát sokáig az jelentette, hogy nem volt lehetőségük leülni és megpihenni vagy akár az eszközeiket letenni valahol.

Egészen mostanáig. Ugyanis október 8-án szombaton egy padokból és asztalokból álló pihenőhelyet adtak át a templomkerti gyümölcsösben Vászolyon, amely a Terítéken sorozat egyik résztvevőjének, a JOST Hungária Kft.-nek köszönhetően valósulhatott meg. Az ünnepélyes átadó a terményünnep keretén belül valósult meg, amit ünnepi szentmise és terményfelvonulás követett. A napot az óvodások ünnepi műsora és a Balatonfüred Néptánc Együttes előadása tette még színesebbé, de termelői piac és kézműves vásár és finom falatok is várták az érdeklődőket.

„A Terítéken sorozat jóvoltából látogattunk el Vászolyra, ahol bemutatták a település közösségi munkáját, az ott élők tevékenységét egy-egy vállalkozás formájában. A program végén pedig megismerhettük azokat a kihívásokat a település életében, amelyhez segítőket kerestek. Mi örömmel köteleződtünk el a templomkerti gyümölcsösben kigondolt pihenőhely kialakítása mellett.”

- tudtuk meg Kardos Pétertől, a JOST Hungária Kft. ügyvezető igazgatójától, aki hozzátette azt is, hogy bár a cégnek nincsenek a település környékéről származó dolgozói, kifejezetten szimpatikusnak találták a vászolyi közösséget és magát a kezdeményezést.

„Több mint 300 emberünk dolgozik a cégnél, akik a régióból származnak és veszprémi cégként próbálunk aktívan részt venni a város életében. Többször részt vettünk a VEB2023 EKF programon belül megvalósuló eseményeken és folyamatosan keressük azokat a lehetőségeket, amelyekhez tudunk kapcsolódni. Ennek egyik fontos állomása volt a Terítéken sorozat is.”

TERÍTÉKEN

A Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 projekt kiemelt értékei közé tartozik a közösségépítés és bevonás. A TERÍTÉKEN eseménysorozat létrehozásával a közösségépítés egy különleges módját teremti meg. A jól strukturált tematikára épülő eseménysorozat jóízű kerekasztalbeszélgetésekből áll – egy-egy helyi termékekkel feltálalt reggelizőasztal körül. Természetesen a gasztronómiai értékek mellé minden esetben fontos témák is kerülnek az „asztalra”. A tudásmegosztásra és tapasztalatcserére barátságos alkalmat kínáló találkozókon meghívott szakértők tematikus, katalizátorként is tekinthető rövid előadásai kötetlen beszélgetéssé alakulnak. Az állomásokon olyan fontos témákat érintenek a résztvevők, mint a vállalati felelősségvállalás, a zöld szemléletmód, a környezeti fenntarthatóság, a családbarátság és mindezek érvényesítése a munkahelyeken, függetlenül attól, hogy kis-, közép- vagy nagyvállalati kategóriáról van-e szó. 

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!