Pezsgő gasztronómiai programokat hozott az EKF-év – Évértékelés gasztro szemszögből

gasztro

A Bakony-Balaton régió bővelkedik finomabbnál finomabb ételekben és italokban, így nem csoda, hogy a VEB2023 EKF programjainak egyik fontos eleme a gasztronómia lett. Elég csak a kézműves piacokra, a számos főzőkurzusra, kóstolóra, workshopra és fesztiválra gondolni, a 2023-as évet hihetetlenül színes programsokasággal zárhatjuk. A gasztronómiai pályázatok néhány szereplőjét most arról kérdeztük, hogyan élték meg a saját projektjüket, milyen lehetőséget adott az a vállalkozásuknak, illetve, hogy milyen élményeket visznek magukkal az EKF-évből.

Csalló Gergely, Csalló Pálinka (Kajszifajták rendhagyó bemutatása pálinkabírálói szemmel rendezvény)

A projekt során egy különleges szakmai programot valósítottunk meg, amely az ország minden részéről idevonzotta a pálinkabírálókat és a szakma képviselőit. Előremutató kezdeményezésnek tekintjük, reális távlatban tizenéves jövőképről kezdtünk el álmodozni együtt. A szakmai rendezvényünket minden évben szeretnénk megrendezni, amelyhez a VEB2023 EKF program egy kezdő lökést adott. Az EKF-évről azt gondoljuk, hogy rendkívül sok program volt a környéken, igazi világsztárok jelentek meg Veszprémben!

Egly Márk (Balaton-felvidéki Borvidék Elnök), Natúr Sümeg

A Natúr Sümeg rendezvény idei eseményének támogatója volt a VEB2023 EKF, de maga a rendezvény már hároméves múltra tekint vissza. Az elmúlt három év alatt a Natúr Sümeg – a szakmai és a látogatói vélemények alapján – Magyarország meghatározó natúr borászati rendezvényévé vált. Büszkék vagyunk rá, hogy rendezvényünk a fenntartható szőlőművelés és a natúr borkészítés területén is lehetőséget ad a Kárpát-medencében működő magyar natúr borászatok számára arra, hogy a legszínvonalasabb körülmények között, a legmagasabb szakmai elvárásoknak megfelelően mutassák be boraikat és pezsgőiket. Az EKF több olyan dologra is koncentráltan ráirányította a figyelmet, amely a Natúr Sümeg rendezvénynek is alap törekvése. Ilyenek a fenntarthatóság fontossága, az innováció folyamatosságának szükségessé, a közösségépítés elengedhetetlen volta. A hasonló célok megléte nem csak az EKF és a Natúr Sümeg együttműködését tette lehetővé, hanem a térség valamennyi érintett településének, vállalkozásának közös gondolkodását, a közös jövőkép megfogalmazásának lehetőségét is biztosította. Véleményünk szerint, az EKF-év Magyarország 2023-as életének meghatározó rendezvényévé vált. Az EKF révén nemcsak Veszprém, hanem egy teljes országrész – a csodálatos Balaton-felvidék – is megmutathatta magát, értékeit a nemzetközi közönségnek és így a nagyvilágnak. Örülünk, hogy részesei lehettünk mindennek!

Dobosi Győző, Dobosi Birtok

Nagyon örültünk, hogy a VEB2023 EKF programjaihoz csatlakozhattunk, mert épp az utolsó pillanatban hallottunk a pályázatról. A tavaszi programunk idején több másik program is zajlott, talán ez hátrány volt, mert a régióban idén nagyon nagy „rendezvény zaj" volt, így nehéz volt kiemelkedni. De az őszi rendezvényünk igazán beérett. A 100 fős limitet végül el is engedtük, mert jó idő volt és szabadban volt bőven hely, így 150 fő körül voltunk. Nagyon jók voltak a vendégek visszajelzései, így biztosan lesz folytatás jövőre. A projekt nekem mindenképp adott egy löketet ahhoz, hogy találjunk ki merészebb programokat. Legyünk bátrak. Van, ami bejött, a Nivegy-piknik, ami Nivegy-völgyi eredetvédelmet népszerűsítő rendezvény. A borászok és vendégek véleménye is az volt, hogy ebből legyen tavasszal is egy! Ez volt számunkra a legfontosabb visszajelzés, hogy sikerült egy olyan együttműködést kialakítani, hogy mi termelők tudunk úgy szervezni egy eseményt 2-3 évig, hogy piacilag is fennmaradjon, tehát a szervezők és a közönség is szereti. Az EKF-évről azt gondolom, hogy Veszprém és a régió tele volt programokkal, a helyiek kapkodták a fejüket és alig tudtak választani közülük. Bízom benne, hogy sok rendezvény megmarad a jövőben is.

Fabó-Kovács Vivien, Laposa Birtok

Az EKF-évben volt szerencsénk több pályázatban is részt venni, amelyek között két nagyobb bor- és gasztronómiai pályázatot sikerült elnyernünk, illetve több Minipályázatban is részt vettünk, mint pályázó vagy mint helyszín. Amire a legbüszkébben lehetünk, hogy olyan színes programokkal tudtunk ebben az évben készülni, amelyek a legkisebbektől a legidősebbekig, a bor vagy a klasszikus zenét kedvelőktől széles rétegeket szólítottak meg, és mégis a borvidékünk bemutatása játszott központi szerepet bennük. Az EKF-évről azt gondoljuk, hogy rengeteg programot kínált ez az év, nem csak Veszprémben, de a Balaton-parti városokban és kisebb településeken is. Szinte az ember azt sem tudta, hova mozduljon ki, mert annyi lehetőség volt napi szinten. Fogyasztói és vendég szempontból abszolút pozitívan éltük meg, hogy ennyire dúskálunk a kulturális élményekben, vendéglátó szempontból viszont olykor nehéz volt felvenni a versenyt ennyi rendezvénnyel. Rengeteg szervezés, marketing munka folyt egy-egy eseményünk mögött, sokszor azonban azt éreztük, hogy elveszünk a sok másik program között. A környékbeli rengeteg program ellenére úgy érezzük, hogy sok olyan eseményt tudtunk megvalósítani, amelyre más esetben nem biztos, hogy sor került volna. Előttünk is kitárultak olyan lehetőségek, kapcsolatok, új élmények, melyeket valóban kár lett volna kihagyni. Mertünk nyitni olyan ötletek felé, amelyek igazolták, hogy igenis van rá igény, és a vendégek visszajelzései is ezt támasztották alá. A két nagyobb bor szakmai rendezvényünk nem csak számunkra, de a környezetnek és a borászati kollégáinknak is olyan lehetőséget kínáltak, mellyel elindulhat egy folyamat, egy közös munka a jövőben. Az idén először megrendezett Balatoni Pezsgés eseményünket szeretnénk minden évre kiterjeszteni, és országosan nem csak a balatoni, de a magyar pezsgőhelyzetre kibővíteni. Az idei első alkalom remek lehetőség volt arra, hogy kapcsolatba kerüljünk a balatoni pezsgőt készítő borászokkal, teret adjunk a pezsgőt kedvelő borfogyasztóknak és mindemellett edukációs tartalmakkal is megtöltsük az eseményt.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!