Petőfi Sándor verseit hozza el különleges megközelítésben a következő Romkoncert előadás – Interjú Kathy Zsolttal

Kultúra

Ha szereted a Romkoncertek előadásait, van egy jó hírünk! Augusztusban kétszer is elmerülhetünk a zene és az irodalom kettősében: augusztus 25-én a veszprémi Margit-romoknál Pátkai Rozina a Minka projekttel, augusztus 27-én pedig a balatoncsicsói Szent Balázs templomromnál a Petőfi-emlékév jegyében Bíró Szabolcs (Maszkura) és Petruska András zenészek, és Kathy Zsolt színész-rendező a Felül a gálya című produkcióval készülnek. Ez utóbbi előadás részleteiről Kathy Zsolttal beszélgettünk.

Az előadás során olyan klasszikusok hangzanak majd el újraértelmezve és aktualizálva, mint a Föltámadott a tenger, az Egy gondolat bánt engemet vagy a Falu végén kurta kocsma, de az este során arra kérdésre is választ kaphatunk majd, hogy miképpen kapcsolódik a Queen együttes ikonikus We Will Rock You című dala Petőfi Nemzeti dalához.

Hogyan született meg az előadás, és szerinted miben rejlik a különlegessége?

 

Korábban zenei menedzsmenttel foglalkoztam, ennek kapcsán rengeteg zenészt ismerek a magyar könnyűzenei szcénából, és tavaly jött egy olyan gondolat, hogy a Petőfi évforduló alkalmából jó lenne szervezni egy erre épülő előadást. A Maszkura és a tücsökraj zenekarból ismertem Bíró Szabit, aki harmonikán játszik, és Petruska Andrást, aki gitározik, és ehhez a kellemes párosításhoz szerettem volna társítani egy női hangot. Sajnos nem sikerült megtalálnunk a megfelelő énekesnőt, így végül arra gondoltam, hogy Szabi és András énekelnek majd, én pedig harmadik szálként egy stand-up jellegű történettel csatlakozom, amely Petőfi életét és munkásságát firtatja. Így született meg ez a darab, melynek tavaly novemberben volt a premierje. Ez alapvetően jól sikerült, de sokaktól azt a visszajelzést kaptuk, hogy kicsit melankolikus hangvételű lett. Mi az előadásban főképp azzal foglalkozunk, hogy milyen problémákkal küzdött Petőfi, és valljuk be, ez nem mindig vidám és szívderítő téma. Nem szerettük volna, ha egy sírva vigadós darabként könyvelik el a műsort, ezért kiegészítettük Petőfi anekdotákkal, kis sztorikkal és pletykákkal, melyek által közelebb kerülhetünk Petőfi személyiségéhez. Ezenfelül a zenei oldalt is lazábbra vettük, került bele rap és kicsit modernebb lett a végeredmény. Ez sokat hozzátett a darabhoz, és egyre népszerűbbé vált a közönség körében is.

 

Az előadás helyszíne a balatoncsicsói Szent Balázs templomrom lesz. Mivel tud ez a különleges helyszín hozzájárulni a produkcióhoz? Színészként és rendezőként van tapasztalatod hasonló rendhagyó előadással és helyszínnel kapcsolatban?

 

Még sosem jártam ezen a helyszínen korábban, de az előadással kapcsolatban azt gondolom, hogy ennek a felállásnak kifejezetten jól áll a különleges helyszín, mert nincs szükségünk komoly technikai háttérre vagy hangosításra, hiszen majdhogynem akusztikus formában is működik. Ezért azt gondolom, hogy a nem megszokott helyszíneken sokkal autentikusabban tud megszólalni ez a műsor. Egyébként vettem már részt olyan produkcióban, amely nem klasszikus színházi körülmény között valósult meg, de templomban vagy templomromok között még sosem játszottam, úgyhogy izgatottan várom az előadást.

 

Mit jelent számodra Veszprém és régió?

 

Nincsen olyan szoros kötődésem a régióhoz, de egy nagyon jó barátomnak, Kaszap Attilának, pont a templomromtól nem messze, Szentantalfán van szőlője, ahol sok időt töltöttem régebben. Illetve ahogy említettem, korábban zenei menedzsmenttel foglalkoztam, és azt tapasztaltam, hogy Veszprém komoly szerepet játszik a magyar közvéleményben, sokféle koncertet szerveztem az Expresszóban és a Hangvillában, így a veszprémi helyszínekre mindig jó szívvel gondolok vissza. De megemlíthetném a Veszprémi Utcazene Fesztivált is, ahol rengeteg hazai és külföldi együttes megfordul, és a közönség legalább olyan minőségű kulturális és kulináris programot kaphat, mint a nagyobb népszerűségnek örvendő fővárosi fesztiválokon.

 

Petőfi nevét mindenki ismeri a kisiskolásoktól kezdve egészen az idősebb generációig. Kiknek ajánlod ezt produkciót, bármely korosztály számára érdekes lehet?

 

Nincs kifejezett célcsoportunk, mert teljesen kortalan a darab, ahogy Petőfi mondanivalója is az. A korábbi előadások során azt tapasztaltuk, hogy a fiatalabb generáció, azaz a tinédzserek számára is érdekes volt, mert például az „Ej mi a kő! tyúkanyó, kend…” kezdetű szöveget rap alapra helyeztük, amivel könnyen be tudtuk őket húzni, de az idősebbeknek is nagyon tetszett. Arra mindenképpen szükség van a közönség részéről, hogy rugalmasan álljanak a darabhoz. Mi azt szeretnénk, ha mindenki eljönne, aki nyitott arra, hogy egy kicsit más szemmel nézze saját magát és a magyarságát. Azt garantálni tudom, hogy ez nem egy hagyományos és klasszikus Petőfi-megemlékezés lesz, amelyeket az iskolai ünnepségeken megszokhattunk, azaz, hogy elszavaljuk a legszebb verseket, felhúzzuk a zászlót és együtt elénekeljük a Nemzeti dalt. Egyébként pont ez a vers az, amely ellen egy konkrét merényletet követtünk el, mert felfedeztük benne a Queen együttes We Will Rock You című dalát, és egy mashupban összemostuk vele. Szóval nagyon várunk mindenkit, csak azt kérjük a közönségtől, hogy legyenek befogadóak és türelmesek.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!