Pásztorünnepnek ad otthont Olaszfalu

Kultúra VEB2023 / Fotó: Toroczkai Csaba

Hajdan szinte minden faluban volt egy-egy pásztor, ma már csak elvétve találkozhatunk velük. Lesz viszont egy különleges alkalom, amikor egyszerre sokukkal is.

Rideg vagy szilaj, tudós, községi, uradalmi - a Magyar Néprajzi Lexikon a régi mesterség rengeteg ágáról tudósít minket. Ha még a szokásokat, öltözékeket és a művészi pásztorfaragásokat is megemlítjük, látszik, milyen sokszínű világ a pásztoroké.
Május 19-én és 20-án lehetőség lesz mindezt felfedezni Olaszfaluban, a Nyugdíjas Közösségi és Értékőrző Egyesület ugyanis ekkor rendezi meg a Pásztorünnep és Népzenei Fesztivál nevű rendezvényt.

A bakonyi és Balaton-felvidéki tájakon ma is él és dolgozik közel harminc pásztor. A jeles esemény nekik is lehetőséget teremt a találkozásra, párbeszédre, sőt, hazánk távolabbi részeiről és határainkon túlról - többek között Felvidékről és Délvidékről - érkező pásztortársak is megismerhetik egymást.

Nyitányként különféle szakterületek képviselői, kutatók találkoznak a gyakorló pásztorokkal egy workshop keretében.

„Mindkét "félnek" nagy tudáskincs van a birtokában, amely néha kiaknázatlan, ezért ennek felszínre hozását tervezzük. Ökológiai, fentarthatósági szempontok, lehetőségek is szóba kerülnek. Távolabbra is kitekintünk, hiszen kenyai, mongol, iráni, spanyol pásztorok is érkeznek” - emelte ki Varga Antal házigazda.

A közönséget is várják az eseményre, ahol minden pásztor a régi, hagyományos öltözetben lesz jelen, az előző napi konferencia külföldi résztvevői is. Milyen érdekességeket kínálnak még?

„Egyedülálló módon hozzuk össze a határon belüli és túli pásztorkultúra és népzene képviselőit: énekegyüttesek, néptánccsoportok is fellépnek. Online minősítő dalversenyt is szervezünk, melynek a döntőjét már a Pásztorünnepen és Népzenei Fesztiválon rendezzük meg, a szakmai zsűri által legjobbként kiválasztott tíz versenyzővel. A szombati Pásztorgálán pedig rövid ismertetőket is hallhat a közönség az egyes országok, tájegységek pásztoréletéről, hagyományairól, pásztorművészetéről.”

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!