„Palackba zárt nyár” – Interjú Farkas Ivettel, a Kapolcsikum egyik tulajdonosával

gasztro Kormos H. Barbara / Fotók: Toroczkai Csaba

A Kapolcsikum egy első generációs családi vállalkozás, amelynek ötlete Farkas Ivett, és férje Leitold Attila fejében fogalmazódott meg. A fő céljuk az volt, hogy olyan terméket hozzanak létre, amelynek készítésébe minden tudásukat és szeretetüket beleteszik, és amelyből sokkal inkább minőséget, mint mennyiséget szeretnének előállítani. Hogy hogyan sikerült palackba zárniuk a nyarat? Beszélgetésünkből többek között ez is kiderül.

„Több mint tíz éve, 2011-ben támadt egy kósza ötletünk, hogy mi lenne, ha készítenénk egy olyan terméket, amelyet piacra tudnánk dobni. Mi nem a felmenőinktől örököltük a vállalkozást, hanem teljes egészében mi találtuk és fejlesztettük ki, de persze bízunk benne, hogy egyszer a gyerekeink továbbviszik majd."

Ivett azt meséli, hogy elsősorban az értékesítés része fogta meg őket a folyamatban, de akkor még semmilyen recept vagy eszköz nem állt rendelkezésükre.

Elsőként egy bodzavirág szörppel kísérleteztek és mivel bevált, és pozitív visszajelzéseket kaptak a vevőktől, bővíteni kezdték a kínálatot. Mára a Kapolcsikum Birtok egy hét hektáros földdé nőtte ki magát, ahol több mint 1600 gyümölcsfa, 2340 méternyi málnaösvény és 1500 bodzabokor található, és ahol egyébként nap mint nap tíz saját tartású birka legelészik és felel a terület természetes fűnyírásért.

„Minden Kapolcson indult, aztán jöttek az ültetvények Vigántpetenden is, kialakult a birtok és a különböző kultúrák, amiket telepítettünk. Én kapolcsi vagyok, a férjem pedig pulai, összeházasodtunk, gyerekeink születtek és Vigántpetendre költöztünk. Itt gazdálkodunk, innen származik a gyümölcs, a termékeink fő alapanyaga."

Ivett és Attila jelenleg főállásban foglalkoznak a gyümölcstermesztéssel meggy, bodza, málna, alma és barack ültetvényeiken, amelyekből szörpöket, lekvárokat és aszalt gyümölcsöket készítenek. Attila, aki a végzettségét tekintve bölcsész, a mezőgazdaságot teljesen autodidakta módon tanulta, ő műveli a földeket, és amint megérett a gyümölcs, a feldolgozás része többnyire Ivettre hárul, aki a kreatív és marketing tevékenységért is felel.

A feldolgozás teljes mértékben a birtokon zajlik, a feldolgozott alapanyagokat saválló tartályokban tartják, így igény szerint tudják palackozni. Ivették ezenfelül rendelkeznek még egy fagyasztókamrával is, aminek segítségével az érett gyümölcsöt fagyasztva tárolják, és csak akkor dolgozzák fel, amikor szükséges. Így mindig friss szörpökkel és lekvárokkal tudnak szolgálni a vevők számára, amelyek között cukormentes (sztíviával édesített) verzió is megtalálható.

A Kapolcsikum termékeivel több vendéglátóhelyen is találkozhatunk a Balaton körül, de Ivették egy webshopot is működtetnek, tehát közvetlenül tőlük, személyesen is tudunk vásárolni. Minden termék száz százalékig gyümölcsből készül, és ahogy Ivett is mondja, a vállalkozás célja a folyamatos megújulás és fejlődés.

„A piac mindig azt diktálja, hogy szükség van valami újra. Ősztől tavaszig inkább a lekvárok fogynak, a nyár pedig főleg a szörpökről szól, mivel ilyenkor jobban a folyadékbevitelre koncentrál az ember. Tavaly is volt két új ízünk, és idén is készülünk új termékekkel. Alapvetően főleg bogyós gyümölcsökkel dolgozunk, mint málna, ribizli, eper, meggy, ezenkívül van még bodza és levendula, és idén az egyik újdonság a menta szörp lesz.”

Balatoni kedvencek

„Kicsit távolabb vagyunk a Balatontól, gyakorlatilag van köztünk egy hegy, amit meg kell másznunk jövet-menet, de nagyon kedveljük a Balatont. Mi a férjemmel itt, a környéken nőttünk föl, és a szüleinkkel gyakran jártunk Zánkán és Balatonakalin még gyerekként, úgyhogy ezekhez a helyekhez jobban kötődünk. Ami még nagy kedvencünk, az a Badacsony. Van egy belső miliője, egyfajta kedvesség, amit áraszt magából.”

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!