Online időutazás Veszprém történelmében

Történetek

Tudni szeretnéd, ki lakott a házatokban 1857-ben? Érdekel, hogyan nézett ki a nagymamád otthona 1927-ben és mi változott 1947 óta a lakóhelyeden? A Veszprémi Térképvándor mobilapplikáció segítségével időutazásban lehet részed a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) Veszprém Megyei Levéltára által feldolgozott adatok, fotók segítségével!

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programban kiemelten fontosak azok a kezdeményezések, amelyek Veszprém helytörténeti értékeit dolgozzák fel. A Magyar Nemzeti Levéltárral (MNL) közös fejlesztésünk a modern technológiát hívta segítségül, hogy a város izgalmas múltját rejtő levéltári értékeket minél többen megismerhessék.

A Veszprémi Térképvándor fejlesztése 2022 elején kezdődött a levéltári kutatással. A projekt levéltári szakmai hátterét a Magyar Nemzeti Levéltár veszprémi tagintézménye, a Veszprém Vármegyei Levéltár adta. A levéltár munkatársai az elmúlt csaknem kétszáz év anyagaiból kiválogatták a Térképvándorban felhasználható térképeket, iratokat, képeket, digitalizálták azokat, és elvégezték az adatbázishoz szükséges adattartalom értelmezését és történeti feldolgozását. A digitalizálási munkálatokat a pályázati támogatásból beszerzett nagy méretű könyvszkenner segítette.

A Térképvándor alapját Veszprém város történeti magjának 1857–1947 közötti utca- és házszerkezete képezi. Az adatbázisra épülő applikációban a korabeli házjegyzékekből és házösszeírásokból származó információkat, az utcák, házak és háztulajdonosok legfontosabb adatait és a képeket a digitalizált történeti térképekhez kapcsolva jelenítjük meg. Az MNL által fejlesztett háttér adatbázisra építve a most bemutatásra kerülő Térképvándor applikációt a VEB 2023 Zrt. fejlesztői készítették.

A Térképvándor mobilapplikáció egy sajátos digitális időutazás élményét adja majd a felhasználóknak. Veszprém utcáin sétálva, okostelefonnal a kézben több mint 100 épületről három idősíkon, 1857, 1927, 1947 évek adatai alapján létrehozott alaptérképeken keresztül tekinthetnek bele az adott épület múltjába, a levéltári digitalizált adatok közvetlen megtekintésével. Így a levéltár őrizetében lévő középület- és lakóház-tervrajzok, telekjegyzőkönyvek, korabeli fotók között is böngészhetnek majd a helytörténet iránt érdeklődő veszprémiek és a Veszprémbe érkező vendégek.

Az MNL Veszprém Vármegyei Levéltárában Veszprém város történetének feltárása érdekében folyó szakmai munka eredményét 2023. június 30-án a megújult Laczkó Dezső Múzeumban tartott sajtónyilvános bemutatón, majd az azt követő helytörténeti sétánfedezhették fel a sajtó munkatársai és azeseményre előzetesen regisztrált érdeklődők.

Az applikáció így érhető el:

A Térképvándort a Veszprém-Balaton 2023 applikáció letöltésével (VEB2023 app) tudják elérni Android és IOS App store-okból az érdeklődők. Az applikáció menüjében található a Térképvándor helytörténeti felület.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!