Olvass, játssz és járd be képzeletben a Balatont!

kikapcsolódás Kormos H. Barbara

Talán nem meglepő, hogy a hidegebb, téli napokon kevésbé vonz minket a vízpart és környéke, és szívesebben töltenénk az időt egy fotelbe kuckózva egy forró tea társaságában. Ha hiányzik a Balaton, de szeretnél inkább az otthon melegében nosztalgiázni, könyv-, és társasjátékajánlónk neked is szól!

Ha megszólít a múlt…

A történelmi műfaj kedvelői több könyv közül is választhatnak: Rybár Olivér A Cholnoky család története című könyve és Cholnoky László Fekete szárnyak című kisregény- és novellagyűjteménye segítségével betekintést nyerhetsz a nemesi család múltjába.

 

Hallottál már a tavaly leomlott Emmaus kápolnáról a Szent György-hegyen? A kápolna egykori tulajdonosáról szól az Egy ember, aki kétszer halt meg – Az elfeledett Ify Lajos plébános portréja című könyv, amelyből a fonyódi plébános életének történetét ismerheted meg Kovács Emőke történész és Balaton-kutató és Bögös András építész szemszögéből.

A Cholnoky család - Fortepan

Ha szeretnél többet megtudni a balatoni tájról és tájhasználatról...

A TÁJTÉKA projekt a fenntartható tájhasználat kérdését járja körbe, melynek első kötete, A Balaton-felvidék jövőképe címet kapta. Ebben a könyvben több mint 400 jó gyakorlaton keresztül tudhatsz meg mindent a Balaton-felvidék tájhasználatával és közösségeivel kapcsolatban. A könyvet keresd a veszprémi Kunszt-ban, a Pekedli Szatócsboltban, a káptalantóti Kinga Kamrájában és a barnagi Vegyesboltban, vagy Budapesten a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) irodájában.

 

A Siófok – XX. századi történetek című kötet Bognár Zoltán történész szerkesztésével született meg, amelyben szakértők és kutatók írásai és izgalmas történetei alapján ismerkedhetsz meg a déli part egyik központjával, Siófokkal. A történelmi időutazást rengeteg fénykép és korabeli tudósítás teszi még teljesebbé.

A balatoni építészettel kapcsolatban is több könyv született az utóbbi időben: Wettstein Domonkos Balatoni építészet című műve a part 20. századi építészettörténetét veszi górcső alá, míg Krizsán András és Somogyi Győző A Balaton-felvidék tájba simuló népi építészete című könyve a régió egyik legszebb területének hajdani épületeinek sajátosságait mutatja be.

Ha érdekel, hogyan lehet rímekbe szedni a Balatont…

A POKET Zsebkönyvek nevükhöz hűen akár a zsebedben is elférnek és a Balaton mellett is több helyen (Tihany/hajóállomás, Balatonfüred/Eszterházy strand bejárata) fellelhető automatákból könnyen beszerezhetők. Már két POKET könyv is készült a Balatonnal kapcsolatban: az első a Kisded tenger című gyűjtemény, amelyet Ugron Zsolna író állított össze és amely nemcsak a Balatonnal szorosan összefüggő műalkotásokat, hanem olyan műveket is tartalmaz, amelyek csupán a Balaton hangulatát keltik életre.

 

A Fénytörésben Kortárs magyar Balaton című kötet pedig a kortárs magyar irodalmi szcéna képviselőinek segítségével mutatja be, hogy pontosan mit jelent számukra a tó A kötetben olyan tárgyak állnak párhuzamban a versekkel és novellákkal, amelyek a Balaton „hívószaván” keresztül ihlették meg a művészeket.

Ha szeretnél újra gyerekszemmel nézni a tóra…

A Balaton a gyerekek és a gyereklelkű felnőttek számára is állandó témát szolgáltat, így gyakran láthatjuk viszont mesekönyvek lapjain. Jeney Zoltán Balatoni kacsavész  – Szörnyek és sellők című kedves története egyben tanmese is, amely a Balaton ökológiai sokszínűségére és a környezetünk védelmének fontosságára hívja fel a gyerekek és szüleik figyelmét. A kötetet Baranyai András frappáns illusztrációi teszik teljessé, és a mese végére az is kiderül, hogy hogyan kerültek szörnyek és sellők a Balatonba.

Illusztráció a Szörnek és sellők c. könyvből

„Akarsz-e játszani?”

A Balaton nemcsak a könyvek oldalairól köszönhet vissza, hanem különböző játékok központi témájaként is szolgál. A Kicsikeve Balaton népe – Tavak élővilága elnevezésű játékot Gyetkó Krisztina tervezőgrafikus, a Kicsikeve játékok alkotója álmodta meg, akire gyerekkora óta nagy hatással volt a természet és a Balaton világa. A memóriajáték segítségével megismerheted a tó híresebb és kevésbé ismertebb lakóit, mint például a bütykös hattyút, a fogassüllőt, a vízipókot vagy a kecskebékát. Ha a játék során minden állat a párjára lelt, a móka még nem ér véget, hiszen a kártyákat akár puzzle-ként is használhatod és segítségükkel egy csodás tavi képet alkothatsz meg.

 

Ha már puzzle és Balaton, a Kiss Eszter és Magma tervezésében készült Balaton tematikájú kirakót is érdemes beszerezned, amelynek darabjait összerakva egy igazi nyári balatoni képet varázsolhatsz az asztalodra.

 

Ha szeretnél többféle Balaton-tematikájú memóriajátékot kipróbálni, keresd a Printa Strand Balaton játékát vagy a Memoo Toys fából készült verzióját, melyeken a Balcsi főbb motívumai elevenednek meg a korongokon.

 

Ha sikerült társakat is szerezned a játékhoz, próbáljátok ki a Balatoni Hajóskaland társasjátékot is, amit egy balatonboglári pár fejlesztett ki és amelynek során a fő cél, hogy eljussatok a boglári kikötőbe, de a játék segítségével akár a hajócsomó-kötést is megtanulhatjátok.

 

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata álmodta meg az 57 lapból álló VMSZ kártyát, melynek minden lapján 8 szimbólum látható. A játék két főtől játszható, de akár nagyobb társaságban is igazi pörgős (vízi) élményt nyújt és a kártya megvásárlásával az egyesület működését is támogathatod.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!