Olvasásélmény a fák között – Keresd az olvasókabint az ajkai Csingervölgyben!

kikapcsolódás Kormos H. Barbara / Fotók: Toroczkai Csaba

Mit szólnál hozzá, ha azt a feladatot kapnád, hogy tervezz egy olvasókabint az erdő közepére? A MOME elsőévesei közül páran tudhatják, hogy milyen érzés lehet, hiszen a Baló Dániel és Bene Tamás vezetésével megvalósult Studio B kurzus hallgatóiként pontosan ezt a feladatot kapták. Fél év után a tervek közül kiválasztottak egyet, Formanek Liza és Fazekas Imola munkáját, amelyen közösen dolgoztak tovább és építették meg a kabint az ajkai Csingervölgyben. Az egyedülálló ötlet a VEB2023 EKF program támogatásával és az ajkai Kristály-völgy Egyesület segítségével valósult meg és szeptember 9-től már bárki számára megtekinthető és birtokba vehető.

Az ajkai Parkerdőben található Bányászati Múzeumtól mindössze pár perc sétával elérhetünk az erdő széléig, ahol a lombok takarásából előtűnik egy sötétbarna faépület. Az 5 méter magas, 150 centiméter széles és 6 méter hosszú kabint bivakszállással kombinálták és építéséhez több köbméter fenyő fűrészárut használtak fel.

A szeptember 9-ei átadót Ugron Zsolna, a VEB2023 EKF program irodalmi koncepciójának kidolgozója nyitotta meg, aki kiemelten fontosnak tartja, hogy az irodalmat minél közvetlenebb módon vigyük el az emberekhez, és ahogy mondja ennél jobb példa nem is lehetne annál, minthogy kihozzuk a könyveket a természetbe. 

Az eseményen Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszter és országgyűlési képviselő is jelen volt, aki szerint az olvasás az utóbbi időben kifejezetten egyéni, individuális időtöltéssé vált, amit a kabin létrehozásával, azaz egy közösségi központ kialakításával igyekeznek közösségi élménnyé varázsolni. Olyan társaságokat és embereket vonzhat ide az olvasás és természet közös szeretete, akik nem ismerik egymást, kapcsolódni tudnak és akár barátságok és szerelmek is születhetnek ezekből a találkozásokból. Schwartz Béla, Ajka polgármestere pedig Fekete István nevével vont párhuzamot az olvasókabin kapcsán, aki a ’30-as években Ajkán élt és számtalan művét a városban írta. Az író kifejezetten magányban szeretett írni és olvasni, így az ő gondolatai is valóra válnak ebben a projektben.

Ha közelebbről szemügyre vesszük az épületet, nyolc talajcsavar tartja a két fő gerendát, amin a keretek nyugszanak, ami valójában két, egymással szembefordított könyvespolc, középen egy kis ösvénnyel, ahol közlekedni lehet. A kabinhoz tartozik egy fedett, esőtől védett, de nyitott előtér, paddal és a dupla ajtón át jutunk be magába az épületbe, ahová a tervek szerint kóddal lehet majd belépni. Belül összesen hatan férnek el, saját hálózsákkal, polifoamokkal fekvésre is alkalmas, és aki gázfőzőt is hoz magával a túra során, akár főzni is tud a kabinban. Az épületben jelenleg nincs világítás, de a túrázók által használt fejlámpákkal az éjszakai olvasás sem jelenthet problémát.

Ahogy Baló Dániel, a MOME kurzusának vezetője is mondja, a hatalmas ablak pedig tökéletesen alkalmas arra, hogy az idelátogatók egy könyvvel letelepedjenek és a napnyugtával megsütött domboldalra nyíló panorámában élvezhessék az olvasás élményét.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!