Nyuszisimogatás, tojáskeresés, tavaszi vigadalom - Húsvéti programok Veszprémben és a Balatonnál

kikapcsolódás

Szinte nyárias melegre számíthatunk a március végi hosszú hétvégén, így bátran útra kelhet a család apraja-nagyja felfedezni Veszprémet, a Bakonyt vagy a Balatont, hogy kicsik és nagyok is kikapcsolódhassanak a régióban szervezett programok valamelyikén! Ezekből az ünnepi eseményekből ajánlunk most néhányat.

Veszprém

Egzotikus állatok és nyuszik

 

Természetesen húsvétkor a nyuszi a főszereplő, így a Veszprémi Állatkertben is találkozhatunk a kis tapsifülesekkel: a Kölyökdzsungelben nyuszisimogató várja a gyerekeket. Az állatkert állandó lakói is szívesen látják a vendégeket a hosszú hétvége minden napján és az időszakos földtörténeti kiállítás, valamint Magyarország legnagyobb dinoszaurusz parkja is látogatható ezeken a napokon. A közel egy hektáros Afrika szavanna játszótéren pedig 25 különböző játszóelem biztosítja a kisebb és nagyobb gyermekek önfeledt időtöltését.

 

Helyszín: Veszprémi Állatkert - 8200 Veszprém, Kittenberger Kálmán u. 17.

 

Ünnepre hangoló - Haszkovó húsvét


Húsvéti hangulat vár mindenkit a Jutasi KözTér épületében is: lesz gyereksarok, arcfestés, bárki készíthet ékszereket, ajándéktárgyakat, kopogtatókat és húsvéti tojásokat, melyeket haza is lehet vinni.

 

Helyszín: Jutasi KözTér - 8200 Veszprém, Március 15. u. 2/A.

Időpont: 2024. március 28. 15:00-18:00

 

A rendezvény ingyenes. 

 

Húsvéti látványőrlés és kemencés sütés

 

A Fenyves Malomba érkező felfedezhetik a malom titokzatos világát, és közösen süthetnek kemencés langallót. Az látogatók szakértő vezetésével megismerhetik malom működését, a gabonafeldolgozás folyamatát és a frissen őrölt liszt készítésének varázsát. Mindezek mellett megtanulhatják a hagyományos kemencés sütés fortélyait és közösen készíthetnek ínycsiklandó húsvéti langallót.


Helyszín: Fenyves Malom - 8200 Veszprém, Fenyves utca 65.
Időpont: 2024. március 29.

 

Agyagtojás, agyagnyúl - húsvéti workshop a Tegulariumban

A húsvét a keresztény világ legnagyobb ünnepe, amelyhez számos régi világi népszokás és hagyomány is kötődik: ezek a tavasz megérkezése feletti örömmel, a természet megújhodásával és a termékenységgel vannak összefüggésben. Kapcsolódva e szellemi örökséghez, a Tegulariumban lehetőség lesz agyagtojás, agyagnyúl, agyagcsibe, agyagbárány és agyagkalács készítésére, de ha valaki téglát szeretne vetni és díszíteni, arra is módja lesz gyermeknek és felnőttnek egyaránt Kóródy László gyűjteménykezelő vezetésével.


Helyszín: Dubniczay-palota - 8200 Veszprém, Vár utca 29.

Időpont: 2024. március 31. 14:00-17:00

Balaton

Indul a hajózási szezon  

A hosszú hétvége kezdete előtt ismét megjelennek a tavon a hajók. A balatoni hajózási szezon kezdete március 28., amikor a BAHART első hajói 10.30-kor kifutnak a siófoki kikötőből, majd Balatonfüreden a térség számos közszereplője, valamint többszáz fős tömeg várja és köszönti a vízi járműveket. Az idei évben még különlegesebb lesz az esemény, ugyanis nem egy, hanem a négy új BAHART hajó együttesen fogja elindítani a 178. hajózási szezont, a 11.00 órakor kezdődő hajóavató ünnepségen. Az eseményt követően a hajók visszaérkeznek Siófokra, ahol további programok várják az odalátogatókat. 14.30-tól Siófokon lehetőség nyílik az új hajók megtekintésére, körbejárására, valamint ingyenes sétahajózási lehetőség is lesz 15.00-17.30 között. A nap folyamán a Balatoni Kör mini „Kóstold körbe” kitelepüléssel, food truck showval várja az érdeklődőket. A gasztronómia mellett gyermekprogramok, BAHART shop, táncshow és koncert szórakoztat kicsiket és nagyokat egyaránt.

 

Húsvéti Nyuladalom Siófokon

 

Sztárfellépők, színes családi és gyerekprogramok, borterasz, gasztro- és kézműves vásár nyitja a tavaszt Siófokon.
Nagypénteken délelőtt a katasztrófavédelem, a tűzoltóság és a rendőrség együtt tart közös mentési bemutatót a Víztorony tövében, ahol a „Város Hősei” látványos gyakorlattal hívják fel a figyelmet a biztonságra és a megelőzés fontosságára. Az estét a Pavane Zászlóforgatók színes felvonulása alapozza meg, majd a Hot Jazz Band magyar filmslágerei csendülnek fel. A Levendula és Csupa-Csoda játszóház gyermekfoglalkoztatói, a kézműves vásár, a gasztro kitelepülők és a borterasz már a fesztivál első napjától várja a látogatókat.
szombat délelőtt a családoké a főszerep, a kisebbeket Lóca Együttes gyermekkoncertje várja a színpadnál, a gurulós járművel érkező apróságok a Nyúl-derby játékos versenyén száguldhatnak, majd a Víztoronynál felállított tojásfa feldíszítésében a rendezvény látogatói is közreműködhetnek. Délután fellépnek a helyi táncegyesületek, Mihályi Réka várja a gyerekeket, este pedig koncertet ad Zoltán Erika.
Húsvétvasárnap rajtol el a Balatuning Egyesület Tojás- és Nyúlfutama a Fő térről. Az 1600 m-es méteres távot a legkisebbek kerékpárral, rollerrel, görkorcsolyával is teljesíthetik. A programon bemutatkozik hashtEGG Toyee, a világ egyetlen selfie Tojás kabalája és a verseny végén elkészül a világ legnagyobb húsvéti tojásos szendvicse a Fő téren. Délután a Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar lesz a színpadon, este a Group’N’ Swing zenekar Gatsby Night koncertje gondoskodik a fergeteges hangulatról.
húsvéthétfőn délelőtt a gyerekek elmondhatják kedvenc húsvéti verseiket és igazán autentikus élményt nyújt a hagyományőrző húsvéti locsolkodás és karikázó bemutató a Balaton Táncegyüttessel, délután kisállat-bemutató és a Zabszalma együttes zárja a siófoki húsvéti kavalkád programját.

 

Helyszín: Siófok, Fő tér
Időpont: 2024. március 29. és április 1. között Siófok Fő terén

 

Húsvét a Szántódpusztai Majorságban

 

Húsvétkor népi forgataggal vár minket az Élő Major Szántódpusztán, ahol Berecz András mesemondó is jelen lesz.  Ami biztos lesz még: játszóház, pónilovaglás, íjászat, tojáskeresés, népi mesterségek ünnepe, piknikezési lehetőség a kápolnadombon, locsolkodás vödörrel, meseszó és kosárhinta, mindez egy 45 hektáros műemléki területen, ahol vannak kecskék, lovak, tyúkok és kacsák.
Aki megéhezik, azt várják az aázi finomságok a termelői piacon, a hamisítatlan balatoni sajtos-tejfölös lángos és sörkóstolós gasztroest az Öregcsárdában!

 

Helyszín: Szántódpusztai Majorság – Szántód, Szántód Puszta 1.

Időpont: 2024. március 30. - 31.

 

Húsvétország Kéthelyen

 

Igazi mesevilág tárul a látogatók elé a somogyi Kéthelyen. 2015 óta öltözik ünnepi díszbe a faluközpont Húsvétkor. Közel tíz ezer darab díszes tojás díszíti a fákat, óriástojások, nyuszifigurák állnak a téren és igazi tapsifülesek is feltűnnek. A településen közösségi összefogással elkészült látványosság még húsvét után két hétig látogatható.

Húsvét másnapján a délelőtti órákban tűzoltóautós locsolást is tartanak. Aki nem tud locsoló verset, egy csodálatos "versvirágon" kereshetnek magának.

 

Húsvéti forgatag Hévízen

 

Gyerekeknek, felnőtteknek is kínálnak programokat a zalai fürdővárosban.

Nagypéntektől húsvéthétfőig kirakodóvásár lesz a Rákóczi utcában, de színes programok is várják a vendégeket. Nagypénteken 16.00 órától zenés utazásra indulhatnak a látogatók a világ körül, majd a Chanson Brass rézfúvós kvintettel hangolódhatnak az ünnepre.

Nagyszombaton tíz órakor kezdődik A piros tojás legendája gyermekelőadás a Polgármesteri Hivatal Dísztermében, déltől tojáskereső és játékos programok várják a kicsiket, majd 16.00 órától a Vagabond együttes és a Gyöngyözön zenés műsor szerepel a kínálatban.  19.30-kor kezdődik a Nagyszombati szentmise és körmenet a Szentlélek Római Katolikus Templomban.

Húsvét vasárnap délután megnyílik a Varázshangok Játszóház, 18.00 órától világslágerek csendülnek fel Kun Anita és Kovács Lajos előadásában, este a Start 40 Zenekar lép fel. Húsvéthétfőn 11.00 órakor MoziMatiné lesz a Lassie - állati mentőakció című filmet a 16 éven aluliak ingyenesen tekinthetik meg.

 

Helyszín: Hévíz - Deák tér és Festetics tér

Időpont: 2024. március 29. 12:00   -   2024. április 01. 18:00

 

Kalandok és nyusziház a kastélyban, lovas húsvét a majorságban

 

Kereső játékkal, lovasprogramokkal, rendhagyó tárlatvezetésekkel, és további izgalmas programokkal vár a Festetics-kastély minden érdeklődőt húsvétkor. A Fenékpusztai Majorságban lovas húsvétot tartanak, ahol a gyerekeket vezetett lovaglással várják, lesznek lovasbemutatók és lehetőség lesz a korabeli tavaszokat megidéző hintós lovaskocsikázásokra.  A Kancaistálló díszudvarán pedig egész nap nyuszisimogató is lesz.

Fergeteges ritmusok, vérpezsdítő tánczene, pompás környezet és egy unikornis DJ, aki biztosítja a kitűnő hangulatot a keszthelyi Festetics-kastély Történelmi Játszóházában: szombaton 14.00 - 16.00 óra között ovis diszkó várja kicsiket. Vasárnap és hétfőn a Varázshangok játszóházban kreatív tojásdíszítésre, kézműves foglalkozásokon való alkotásra is lehetőség nyílik.

 

Helyszín: Keszthely - Festetics-kastély

Időpont: 2024. március 30. - április 2.

 

Ünnep a szabadban

Aki a természetben szeretné tölteni az ünnep egy részét, a badacsonytomaji Kálvária-úton végig haladó szakrális túrát ajánljuk.  A résztvevők az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, a pálosok nyomában keresik fel a hegy szakrális helyeit. Megismerkedhetnek a remeték egyszerű, de nem könnyű életével. Választ kapnak arra, hogy ki volt Remete Szent Pál és Boldog Özséb, s feltárulnak a pálos rend címerének szimbolikái.

Találkozó: 9:45 Szent Imre-templom (bazalttemplom), Badacsonytomaj
A részvétel előzetes jelentkezéshez kötött, regisztrálni a Tourinform Badacsonynál lehet.

 

 

Húsvét a Püspöki Palotában

A Püspöki Palota a húsvéti hosszú hétvégére is számos élményt kínál. Barokk szemfényvesztés és Angyalok kenyere címmel tematikus tárlatvezetések indulnak barokk korszak titokzatos mélységeibe nagypénteken és nagyszombaton két-két alkalommal.

A tárlatvezetések előzetes regisztrációhoz kötöttek, a maximális létszám eléréséig foglalhatók.

Kincskereső tojásvadászatra várják a gyerekeket és a játékos kedvű felnőtteket a Mennyei ügyek termeiben – húsvétvasárnap és húsvéthétfőn egész nap.  A kiállításban csalafinta módon elrejtett hímestojások megtalálása önfeledt szórakozássá varázsolja a kiállításban töltött időt. Aki minden tojásra rábukkan, ajándékot vehet át a recepción.

Helyszín: Sümeg - Püspöki Palota
Időpont: 2024. március 29. - április 1.

Középkori hangulatban a várban

Színes tojások hada, íjászok tana, középkori játékok, hagyományőrző és ünnepi programok is várják a kedves vendégeket, kik jelenlétükkel boldogítják a vár népit a tavaszi szünet idejében! - így invitálják a látogatókat a nagyvázsonyi Kinizsi vár húsvéti programjára.

 

Helyszín: Nagyvázsony - Kinizsi-vár

Időpont: 2024. március 29. - április 1.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!