Nyitásra kész a Gyárkert Kultúrpark!

kikapcsolódás VEB2023

Eddig Veszprém sebhelye volt az a terület, amely mostantól színes, nyüzsgő rendezvényhelyszínként, közösségi térként és izgalmas installációval kialakított közparkként várja a látogatókat. Május első hétvégéjén szélesre tárja kapuit a Balaton Bútorgyár egykori telephelyén kialakított Gyárkert Kultúrpark.

Adott egy 2 hektáros bekerített terület Veszprém belvárosának kellős közepén, ahol a fű sem nőtt és amit a mindennapokban oly régóta kerülgettünk, hogy e tényen már morgolódni és értetlenkedni is elfelejtettünk.
És adva van egy év, melyhez kapcsolódóan azt szeretnénk, ha a város polgáraiban olyan emlékképek is kialakulhatnának, melyek arról szólnak, hogy a sok hosszútávú és koncepciózus elgondolás mellett volt idő, mikor Veszprém megengedhette magának, hogy kifordítsa sarkaiból a világát.

Kifaragtuk hát a varázsceruzát és az ország vezető pop-up építészeinek segítségével megálmodtunk egy rendezvényhelyszínt, amely 4500 fős befogadóképességével, két színpadával és tucatnyi vendéglátóegységével majd’ fél éven át képes lesz befogadni mindent, mi első látásra csak az adott pillanat örömmel teli megéléséről szól, ám hitünk szerint -és egy kis szerencsével- e hely jóval több is lehet ennél. A Gyárkert számunkra az együvé tartozás és a közös emlékek megélésének helyszíne, az új élményeket pedig 10 -12 nemzetközi sztárfellépő, valamint az országos és városi kedvencek koncertjei szolgáltatják majd.

Egész nyáron fesztivál! - Indul a Gyárkert KultúrPark Veszprémben Elolvasom

A Gyárkert érdekes látványossága lesz a Közösségek kertje, benne egy monumentális installáció, mely az EKF szellemiségét tükrözi.

„Az EKF programban résztvevő 116 település mindegyike egy-egy őshonos facsemetetét kap, amelyek 120 éves vörösfenyővel burkolt ládákba kerülnek, ezzel emlékezve a 120 éves Balaton Bútorgyár veszprémi működésére.
A növényládákból több mint tíz méter magas torony épül, oldalukon olvasható lesz a települések neve. Az élő, zöld szimbólumok a biodiverzitást is erősítik, és jelképezik a sokféleségben rejlő erőt”

- mutatta be a látványosságot Szelecsényi Balázs, az installációt megvalósító Hello Wood stúdió építész-tervezője.

A növényládák és a fák az EKF év után a településekre kerülnek, örök emléket állítva a jeles évnek és az összefogásnak. 

A szabadtéri rendezvényhelyszín májustól szeptember közepéig működik, utána közösségi parkként várja a látogatókat.

Ingyenes nyitóhétvége – május 5-7.

A Gyárkert ünnepélyes nyitóhétvégéjének részeként május 5-én egy nagyszabású, látványos és ingyenes koncerttel készül a helyi kötődésű Vad Fruttik zenekar. A régió egyik kedvenc együttese a 2022. év végi átalakulásukat követően a nyári fesztiválszezon startját sokak örömére a veszprémi Gyárkertben indítja. A nyitóhétvége második napján a Stereo MC’S, minden idők egyik legsikeresebb brit hiphop zenekara látogat el Veszprémbe. A sokoldalú kollektíva két meghatározó egyénisége és alapító tagja, már elmúltak ötven évesek, de még mindig annyi energia lakozik bennünk, mintha nem huszonöt évvel ezelőtt, hanem csak tegnap léptek volna ki az utcára, hogy elinduljanak a siker felé. Ugyanerre a lendületre és energiára számíthat a közönség tőlük május 6-án is.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően a nyitóhétvége koncertjei ingyenesen látogathatóak, azonban előzetes regisztrációhoz kötöttek, mely regisztrációt a www.gyarkert.hu oldalon tehetnek meg az érdeklődők. 

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!