„Nincs északi és déli part, nekünk a Balaton, mint régió létezik a fejünkben” – Interjú Csapody Balázzsal, a Kistücsök Étterem tulajdonosával

gasztro

A balatonszemesi Kistücsök Étterem már közel harminc éve csalogatja a Balaton-kedvelő kirándulókat a déli partra, tavaly október óta pedig már nemcsak konyhájával, hanem szállodájával is ösztönzi a régió turizmusát. Csapody Balázzsal a helyi termelők bevonásáról, a régió 365 naposság tételéről és a piacozásról beszélgettünk, a március 6-i Óváros Piac apropóján.

Fotó: Szindbád az Utazó

„Nekem a Balaton, mint régió létezik a fejemben akár magánemberként gondolok rá, akár étteremvezetőként. Nincs északi és déli part, itt egy egységről beszélünk.” – kezdi egy nagyon erős gondolattal Csapody Balázs, amikor arról kérdezzük, van-e konkurencia a Balaton két partja között és szét lehet-e választani a két térséget egymástól. „Nagyon fontos, hogy egy régióban gondolkodjunk, hiszen akár szőlészetről, akár mezőgazdaságról, építészetről, vagy programlehetőségekről van szó, bár különbségek vannak és minden kis mikrotérségnek megvan a maga negatív és pozitív oldala, a végén egy kerek egészről, A Balatonról beszélünk.”

Fotó: Szindbád az Utazó

Minőségi alapanyagok régiós termelőktől

A balatonszemesi Kistücsök Étterem tulajdonosa már több mint három évtizede tesz azért magánemberként és hazai gasztronómiai szereplőként is, hogy kedvenc tavunk még nagyobb figyelmet kapjon, lehetőleg az év minden szakában. Teszi ezt többek között azzal a koncepcióval, hogy próbál minél több étel alapanyagot a régióból beszerezni és természetesen a szezonalitásra is nagy hangsúlyt helyez.

„Amikor alapanyagokról van szó, a régió nem áll meg a Balaton körvonalánál, nekünk van például egy Somogy megyénk is, ahol több termelővel is kapcsolatban állunk. Az őstermelőink többsége egyébként körülbelül 50 kilométeres körzetben található, de természetesen előfordul, hogy messzebbről is érkeznek hozzávalók.”  

A Kistücsök alapétlapján családi kedvencek és hagyományos ételek is találhatóak, amik nem feltétlenül szezonálisak, ám éppen ezért a körülbelül hathetente újraírt szezonális étlapon az épp aktuális alapanyagokből készülnek a fogások. A hétvégente elérhető kínálatban pedig olyan különlegességek kapnak helyet hétről hétre, amik sokszor limitált mennyiségben állnak rendelkezésre és egy-egy különlegesebb alapanyagot tartalmaznak. 

Fotó: Szindbád az Utazó

A piac is inspirációs forrás lehet

Bár egy étterem igényeit nem tudja kielégíteni egy-egy helyi, őstermelői piac, amikor arról beszélgetünk, milyen szerepe lehet ezeknek a helyszíneknek egy séf vagy étteremvezető életében, kiderül, hogy nagyon is meghatározó. „A piacoknak nagyon jó a hangulatuk, sok az inspiráció. Ha meglátunk egy-egy jó alapanyagot, egy érdekesebb halfajtát vagy bármit, amit hasznosítani tudunk egy következő hétvégi ajánlatban, abból vásárolunk. Ráadásul itt találkozhatunk azokkal a termelőkkel is, akikkel kapcsolatban állunk. És nem utolsó sorban akár a vendégeinkkel, kollégáinkkal is válthatunk néhány jó szót. A piacnak közösségteremtő ereje van.”

Jó hangulat, közösség, izgalmas előadások, Óváros Piac!

A veszprémi Óváros téren kéthetente megrendezésre kerülő Óváros Piac igazi közösségteremtő alkalom a helyiek és a Veszprémbe látogatók számára. A térre kitelepült food truckban időről időre egy-egy régiós gasztronómiai szereplő készít ínycsiklandó reggeli és ebédmenüket és izgalmas előadások is várják a piacozókat olyan témákban, mint a szarvasgomba-vadászat, a fenntartható életmód, vagy épp a pálinkakészítés. A jó hangulathoz - az illatok és a nyüzsgő tér mellett - minden alkalommal kellemes lounge dallamok is hozzájárulnak helyi dj-k jóvoltából. 

Fotó: Szindbád az Utazó

A környezettudatos gondolkodás mindenhol jelen van

A Kistücsök nem csak a közelből érkező alapanyagok miatt nevezhető fenntartható étteremnek, hanem azért is, mert ez a szemléletmód lépten-nyomon megjelenik többek között a dizájnban is. „Mi törött üvegeket, kifogyott borospalackokat is újrahasznosítunk. Egy üvegművész segítségével tányérok, vázák készülnek belőlük, amik nemcsak az étteremben, hanem a tavaly októberben megnyílt szállodánkban is megtalálhatók.”

Fotó: Szindbád az Utazó

Komplex éttermi élményt kínálnak

A már említett szálloda, ami 2021. októberében közvetlenül a Kistücsök mellett nyílt meg, kifejezetten jó hatással van az étterem működésére. A szálláslehetőségnek köszönhetően a vendégeknek már nem kell rohanniuk, teljes kikapcsolódásként élhetnek megy egy-egy látogatást. „Azzal, hogy megnyílt a szálloda, lehetőség van arra, hogy ne kelljen 2-3 vagy akár több órát utazni egy ebédért, hogy amikor vacsorázni készülnek hozzánk, akkor ne legyen probléma, hogy épp ki iszik és ki vezet majd, hogy hogyan jutnak vissza a szálláshelyükre. Nyugodtan meg lehet érkezni, összekapcsolni a gasztronómiai élményt bármilyen környékbeli kikapcsolódással.”

Ráadásul ez lehetőség lehet arra is, hogy a vendégek ne csak a hétvégéket vegyék célba, hanem egy hosszabb pihenésnél akár a hétköznapokat is. „Évről évre egyre jobban közelítünk ahhoz, hogy a Balaton egész éves legyen, de azért még sok a feladat. A hétvégék, vagyis a péntektől vasárnapig tartó időszakok már jól mennek az őszi-téli hónapokban is, de a hétköznapokon van még mit javítani. Arra kell törekednünk, hogy a Balaton mindig elsődleges cél legyen, ha kirándulásról, kikapcsolódásról, pihenésről van szó és ehhez nagyon sok jó programlehetőséget kell kínálnunk.”

Fotó: Szindbád az Utazó

Kistücsök Étterem március 6-án, vasárnap az Óváros Piacon!

Az Óváros téri food truckban olyan finomságokat kóstolhatunk a balatonszemesi étteremtől, mint a 63 fokos tojás tökmagkrémmel, a tavaszi sólet vagy a szász raguleves. Utóbbi emblematikus Kistücsök fogás, nem érdemes kihagyni! Mindezeken kívül pedig lesz még olajos nyurgaponty, mangalica rilette, házi lekvár és padlizsánkrém is – sok-sok különlegesség egyenesen az étterem delikáteszéből.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!