Neves olasz kvartett lép fel a bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor évszázados falai között május 19-én

Kultúra

A bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor csodálatos történelmi terében, az olasz Quartetto Eos hangversenyével veszi kezdetét a Magyarországon kilenc koncertből álló MERITA sorozat, amelyben különleges koncerthelyszíneken nemzetközi kamarazenei formációk lépnek színpadra. A 2016-ban a római Santa Cecilia Egyetem diákjaiból alakult formáció frissességével és interpretációinak mélységével megalakulása után rögtön elnyerte a szakma figyelmét. Számos nemzetközi versenyen szerepeltek sikerrel, így a Nemzetközi Anton Rubinstein Versenyen Düsseldorfban, a Sergio Dragoni Versenyen Milánóban (2019) és első díjasok lettek a winterthuri Orpheus Versenyen. A kvartett bakonybéli koncertjén május 19-én vasárnap 18.00 órakor alapvető emberi érzelmeket társít Haydn, Beethoven és Schubert vonósnégyeseinek egyes tételei mellé újfajta tematika szerint fűzve össze egyedi műsorrá az elhangzó műveket, amelyek a bakonybéli bencés monostor évszázados falai között új jelentéssel társulnak. A koncerten való részvétel ingyenes.

I Quartetto Eos

A Szent Mauríciusz Monostorban 2024-ben is folytatódik a 2021-ben életre hívott "Vallis musicalis- zenével teli völgy a  Bakony szívében" klasszikus és egyházzenei sorozat. A kiemelt ünnepeken  Pünkösdtől a szeptemberi Gellért ünnepig kiváló hazai és külföldi muzsikusok adnak ingyenes koncerteket, tartanak zenei workshopokat. 

12 ország együttműködésében a MERITA nevű hároméves projekttel új, izgalmas fejezet kezdődött az európai kamarazene világában. A program során 38 vonósnégyes – mutatkozik be különleges koncerthelyszíneken minden résztvevő országban. A MERITA célja, hogy felkeltse és fenntartsa az érdeklődést a klasszikus zene iránt Európa-szerte, lehetőséget teremtve fiatal művészek számára és művészi kreativitásra ötvözve a technológiai lehetőségek kiaknázásával. Magyarországon az első koncertre május 19-én kerül sor.

 „Bakonybél szerzetesközössége egészen István királyig, 1018-ig nyúlik vissza, azóta élnek szerzetesek ezen a vidéken. Közülük talán a legismertebb Szent Gellért, aki hét évet töltött a monostorban. Bár a történelem viharai a monostort sem kímélték, mára jobbára felújított és megszépült környezetben tudja szerzetesközösségünk fogadni az érdeklődőket, mindazokat, akik szeretnének valamit kapni Bakonybéltől, amely kezdettől fogva a békesség, a kiengesztelődés helye, a csendes belső úton megtalált harmónia, lelki integritás közvetítője. Bízom benne, hogy a MERITA koncertsorozatba becsatlakozva lélekemelő koncertekben lesz részünk és olyan látogatók is eljutnak hozzánk, akik még eddig nem jártak Bakonybélen. Örülök, hogy külföldi vendégeinknek, vendégművészeinknek is bemutathatunk egy szeletet a magyar bencés kultúrából, ezen a történelmileg, kultúr- és egyháztörténetileg fontos helyszínen”

- mondta el Baán Izsák atya, a Szent Mauríciusz Monostor perjele.

A Le Dimore del Quartetto által, az Európai Unió támogatásával létrehozott projektben a vonósnégyesek által képviselt új hangok és stílusok egyaránt gazdagítják és felfrissítik az európai zenei palettát, így hozzájárulva a kultúra és művészet állandó megújulásához. A programban 17 kulturális szervezet vesz részt Európából, Magyarországot a Cadenza Művészeti Ügynökség képviseli.

„Nagy öröm, hogy sikerült bekerülnünk ebbe a nemzetközi projektbe és számos olyan válogatott együttes fog ellátogatni a program során Magyarországra, akik vélhetően a jövő koncertéletének meghatározó szereplői lesznek, így az olasz Quartetto Eos is, akiknek igen figyelemreméltó szerepléseik voltak már a nemzetközi koncertpiacon.  A helyszíneket igyekeztünk úgy válogatni, hogy Magyarország különböző régióiba, meghatározó történelmi-közösségi tereibe juttassuk el a kamarazenét. A bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor történelmi környezete jelentősen hozzátesz a koncertélményhez, örülünk annak, hogy a kiváló zenészeket ilyen szívesen fogadja a szerzetesközösség.”

- Pista Eszter, a program hazai szervezője

A program magyarországi sorozatában 9 vonósnégyes lép fel, többek között az osztrák Chaos Quartett, a lengyel Airis Quartett és a dán AKELA Quartett is.

Quartetto Eos hangversenye

MERITA projekt

Helyszín: Bakonybél, Szent Mauríciusz Monostor

Időpont: 2024. május 19. vasárnap 18 óra

Műsor:

Joseph Haydn: G-dúr Vonósnégyes, op. 77 no. 1

I. Allegro moderato

II. Adagio

III. Menuetto. Presto - Trio

IV. Finale. Presto

 

Ludwig van Beethoven: F-dúr vonósnégyes, op. 59 no. 1

I. Allegro

 

Franz Schubert: d-moll vonósnégyes "A halál és a lányka" D.810

I. Allegro

II. Andante con moto

III. Scherzo. Allegro molto - Trio

IV. Presto

 

A koncert után a zenekar beszélgetésre várja az érdeklődőket a Boldog Gizella Közösségi Házba.

 

A koncert látogatása ingyenes, további információk a Cadenza weboldalán, illetve a helyszínről a Szent Mauríciusz Monostor oldalán.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!