Négynapos gasztroünnep Veszprémben - A Balaton Wine & Gourmet házigazdájával, Gianni Annonival beszélgettünk
Szeptember 29. és október 2. között mindenképpen érdemes Veszprémbe látogatni azoknak, akik szeretnének kilépni a klasszikus lángos-főtt kukorica-hekk kombinációból és mélyebben elmerülnének a balatoni gasztronómia és borok világában. Pontosan milyen programokkal készülnek és milyen szerepe van a Balatonnak és a balatoni gasztronómiának az életében? Többek között erről beszélgettünk a rendezvény házigazdájával, Gianni Annonival.
A Balaton Wine & Gourmet nem véletlenül kapta a gasztroünnep elnevezést, hiszen az idei évben ez a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat legnagyobb gasztronómiai vállalása. A négy nap során a balatoni régiói különlegességeinek megismerésén túl betekintést nyerhetünk a borkészítés rejtelmeibe, belekóstolhatunk a spanyol és japán konyha finomságaiba és izgalmas beszélgetéseken és workshopokon is részt vehetünk.
meséli Gianni, a budapesti Trattoria Pomo D’Oro étterem társtulajdonosa.
Balatoni kedvencek
Bár Giannit munkái nagyrészt a fővároshoz kötik, több szálon kötődik a Balatonhoz és rengeteg emléke van a tóval kapcsolatban. Ahogy mondja, kezdetben a homokos tengerpartokhoz képest egészen szokatlan volt neki, hogy a magyar strandokat többnyire fű borítja, a nádtetők látványa mindig elvarázsolta és sosem felejti el, hogy az első magyar szó, amit félreértett az a kapás volt, mert a horgászokat hallva sokáig azt hitte, hogy az is egy magyar halfajta.
Gianninak egyébként a balatoni klasszikusokon belül a lángos a kedvence, amit csak „magyar pizzaként” emleget, de a bográcsozás világa is közel áll hozzá.
A fine diningtól a strandételekig
Bistro Sparhelt, Bonvino, Dobosi Birtokközpont, Füge Gasztro Kikötő, Mór 24 – csak pár név azok közül, akikkel találkozhatunk a rendezvényen, így könnyen az az érzésünk támadhat, hogy úgy járhatjuk be és kóstolhatjuk végig a legjobb balatoni éttermek kínálatát, hogy egy lépést sem kell tennünk Veszprémből. Többféle műfajjal is találkozhatunk a rendezvényen, így a klasszikusabb ízek kedvelői, a fine dining vonal szerelmesei, de akár a strandételekért rajongó közönség is megtalálhatja a számára legmegfelelőbb finomságokat. A vendéglátóhelyekkel kapcsolatban Gianni különösen fontosnak tartja, hogy az egész éves nyitva tartást népszerűsítsék, hogy a Balaton mindenki számára négyévszakos vonzerővé válhasson.
Változatos programok, nemcsak az ételekkel a főszerepben
A programok három színtéren zajlanak majd: a nagyszínpadon, a borsátorban és a templom falain belül, melynek során a hazai gasztronómiai élet kiemelkedő alakjaival is találkozhatunk. Akár Sárközi Ákossal is, a Textúra és a Borkonyha Michelin-csillagos séfjével, aki bemutatja majd, hogy mitől válhat egy vasárnapi ebéd Michelin-csillagossá. A nagyszínpadon akár cselló koncertet is végighallgathatunk, flamenco show várja a táncok kedvelőit, sőt a divat is színre lép a kimono show keretén belül.
A négy nagy alatt pódiumbeszélgetések és előadások is színesítik majd a programkínálatot: a Kultúrtáj vagy nyaraló című előadás Jásdi István csopaki bortermelő vagy az Olaszrizling mesterkurzus (A Balaton zászlóshajója) Dr. Fiáth Attila borakadémikus részvételével várja az érdeklődőket. A Mindent az orrnak elnevezésű interaktív program segítségével a bátrabbak kipróbálhatják, hogy mennyire állnák meg a helyüket akár sommelierként: öt minta alapján kell az illatokat felismerniük, amire ötféle bor szolgál majd visszaigazolásként.
Balatoni borkörkép
A Balatoni borrégió sokszínűségét hat borvidék adja: a Badacsonyi, a Balatonboglári, a Balaton-felvidéki, a Balatonfüred-Csopaki, a Nagy-Somlói és a Zalai, melyek leginkább fehérboraikról, kiemelten pedig az olaszrizlingről híresek. Giannitól megtudtuk, hogy ez az ő személyes kedvence is.
Nemzetközi kitekintés
A rendezvény nemcsak a hazai vendéglátást állítja középpontja, hanem nemzetközi vendégek segítségével határon túli vizekre is elkalauzolja a vendégeket. Eiryo Kudo séf egy nyolctételes menüsoron keresztül ismerteti meg a résztvevőket a japán konyhaművészet remekeivel, Tiago Sabarigo, az Essência Restaurant séfje pedig egy ötfogásos vacsorával készül.
Nemcsak az ételek kapnak hangsúlyos szerepet a menük során, minden fenti program mellé borkíséret is jár, de a nagyszínpadon futó előadások során a tea ceremóniáról is többet megtudhatunk, sőt akár a saké, whiskey és gin vezetett kóstolásra is benevezhetünk Takehiko Okazaki japán párlatmester és magyar kollégája Vörös Attila segítségével.
- vallja Gianni.
A gasztronómia, mint összetartó erő
Azt, hogy a rendezvény kifejezetten család- és gyermekbarát, mi sem bizonyíthatja jobban, hogy Gianni is a családjával, feleségével is kisgyermekével érkezik majd. A gasztronómiai tematikájú gyereksátorban akár gazpachot, sushit és muffint is készíthetnek a legkisebbek Kalas Györgyi segítségével, aki azon túl hogy szenvedélyes Balaton-rajongó, több gyerekeknek szóló gasztro könyvet is írt már.
Gianni a beszélgetésünk végén kitért arra, hogy különösen fontosnak tartja a gasztronómia szerepét a mai nehéz időkben, amelyet a Balaton vonzereje csak még erősebbé tesz.