Négynapos gasztroünnep Veszprémben - A Balaton Wine & Gourmet házigazdájával, Gianni Annonival beszélgettünk

gasztro Kormos H. Barbara / Gianni portré: Debreczeni Zita

Szeptember 29. és október 2. között mindenképpen érdemes Veszprémbe látogatni azoknak, akik szeretnének kilépni a klasszikus lángos-főtt kukorica-hekk kombinációból és mélyebben elmerülnének a balatoni gasztronómia és borok világában. Pontosan milyen programokkal készülnek és milyen szerepe van a Balatonnak és a balatoni gasztronómiának az életében? Többek között erről beszélgettünk a rendezvény házigazdájával, Gianni Annonival.

A Balaton Wine & Gourmet nem véletlenül kapta a gasztroünnep elnevezést, hiszen az idei évben ez a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat legnagyobb gasztronómiai vállalása. A négy nap során a balatoni régiói különlegességeinek megismerésén túl betekintést nyerhetünk a borkészítés rejtelmeibe, belekóstolhatunk a spanyol és japán konyha finomságaiba és izgalmas beszélgetéseken és workshopokon is részt vehetünk.

„A rendezvény különlegessége szerintem az összpontosításban rejlik. Először is: a helyszín gyönyörű, egy templom romjainál kerül megrendezésre, ahol a patak, a fák, az egész környezet fantasztikus és egyfajta spirituális erővel bír, amely sokat hozzáad az esemény hangulatához. Azt gondolom, hogy a Balaton Wine & Gourmet  tökéletes lenyomata lesz annak, hogy miből áll a magyar konyha, ahol a balatoni termékek és borok kerülnek majd előtérbe."

meséli Gianni, a budapesti Trattoria Pomo D’Oro étterem társtulajdonosa.

 

Balatoni kedvencek

Bár Giannit munkái nagyrészt a fővároshoz kötik, több szálon kötődik a Balatonhoz és rengeteg emléke van a tóval kapcsolatban. Ahogy mondja, kezdetben a homokos tengerpartokhoz képest egészen szokatlan volt neki, hogy a magyar strandokat többnyire fű borítja, a nádtetők látványa mindig elvarázsolta és sosem felejti el, hogy az első magyar szó, amit félreértett az a kapás volt, mert a horgászokat hallva sokáig azt hitte, hogy az is egy magyar halfajta.

„Emlékszem, hogy mindenki riviérának hívta a Balatont, és furcsa volt nekem, mert az olasz nyelvben a riviéra a tengerhez kapcsolódik, de aztán megértettem, hogy a Balaton a magyar emberek számára valójában a tengert jelenti. Amikor először megláttam, a színe volt az első, amit megjegyeztem. Később értettem csak meg, hogy ez az összhang és színvilág, amit a Balaton áraszt magából, milyen hatalmas erővel bír és szinte beleég az ember emlékezetébe.

Fotó: Toroczkai Csaba

Gianninak egyébként a balatoni klasszikusokon belül a lángos a kedvence, amit csak „magyar pizzaként” emleget, de a bográcsozás világa is közel áll hozzá.

„Amikor 28 éve Magyarországra érkeztem, természetesen megismerkedtem a klasszikus balatoni finomságokkal, mint a főtt kukorica, a hekk, a strandbüfékben a palacsinta, egy jó fröccs – igazi élettel teli pillanatok voltak ezek. Akkoriban még a balatoni borról nem igazán esett szó és a gasztronómia is mondjuk úgy, hogy kereste a helyét. Csárdák és magyaros ételek voltak mindenütt, amelyeket én egyébként nagyon szeretek, a bográcsban főzést pedig különösen. Mindenhol lecsót készítettek benne, nem is pörköltet, illetve megismerkedtem a klasszikus magyar üdítőkkel, mint a Traubi vagy a Meggyes Márka és olyan furcsaságokkal is, mint a téli fagyi.”

A fine diningtól a strandételekig

Bistro Sparhelt, Bonvino, Dobosi Birtokközpont, Füge Gasztro Kikötő, Mór 24 – csak pár név azok közül, akikkel találkozhatunk a rendezvényen, így könnyen az az érzésünk támadhat, hogy úgy járhatjuk be és kóstolhatjuk végig a legjobb balatoni éttermek kínálatát, hogy egy lépést sem kell tennünk Veszprémből. Többféle műfajjal is találkozhatunk a rendezvényen, így a klasszikusabb ízek kedvelői, a fine dining vonal szerelmesei, de akár a strandételekért rajongó közönség is megtalálhatja a számára legmegfelelőbb finomságokat. A vendéglátóhelyekkel kapcsolatban Gianni különösen fontosnak tartja, hogy az egész éves nyitva tartást népszerűsítsék, hogy a Balaton mindenki számára négyévszakos vonzerővé válhasson.

„Én is később ismertem csak meg azt, hogy a tónak a nyárin túl van egy téli arca is. Ilyenkor minden elcsendesedik, nincs olyan nagy tömeg. A természetnek is pihennie kell és ilyenkor egy egészen új arcát mutatja a Balaton. Ezért is kiemelten fontos ez a fesztivál, mert lehetőséget ad azoknak az éttermeknek a megjelenésre, akik az év 365 napján várják a vendégeket a tó mellett. Nagyon fontos megemlíteni azt is, hogy egyfajta újjászületését figyelhetjük meg a Balatoni körüli településeknek, és nem csak a nagyobb városokra és Veszprémre gondolok, hanem a kisebb falvakra is. Egyre több és egyre jobb helyek nyílnak, amelyek tulajdonosai hosszú távon gondolkodnak a balatoni gasztronómiában.”

Veszprém, Jezsuita Kolostor - a Balaton Wine & Gourmet egyik helyszíne

Fotó: Toroczkai Csaba

Változatos programok, nemcsak az ételekkel a főszerepben

A programok három színtéren zajlanak majd: a nagyszínpadon, a borsátorban és a templom falain belül, melynek során a hazai gasztronómiai élet kiemelkedő alakjaival is találkozhatunk. Akár Sárközi Ákossal is, a Textúra és a Borkonyha Michelin-csillagos séfjével, aki bemutatja majd, hogy mitől válhat egy vasárnapi ebéd Michelin-csillagossá. A nagyszínpadon akár cselló koncertet is végighallgathatunk, flamenco show várja a táncok kedvelőit, sőt a divat is színre lép a kimono show keretén belül.

A négy nagy alatt pódiumbeszélgetések és előadások is színesítik majd a programkínálatot: a Kultúrtáj vagy nyaraló című előadás Jásdi István csopaki bortermelő vagy az Olaszrizling mesterkurzus (A Balaton zászlóshajója) Dr. Fiáth Attila borakadémikus részvételével várja az érdeklődőket. A Mindent az orrnak elnevezésű interaktív program segítségével a bátrabbak kipróbálhatják, hogy mennyire állnák meg a helyüket akár sommelierként: öt minta alapján kell az illatokat felismerniük, amire ötféle bor szolgál majd visszaigazolásként.

Balatoni borkörkép

A Balatoni borrégió sokszínűségét hat borvidék adja: a Badacsonyi, a Balatonboglári, a Balaton-felvidéki, a Balatonfüred-Csopaki, a Nagy-Somlói és a Zalai, melyek leginkább fehérboraikról, kiemelten pedig az olaszrizlingről híresek. Giannitól megtudtuk, hogy ez az ő személyes kedvence is.

Én kifejezettem szeretem az egyszerű ivású borokat, mint például az olaszrizlinget, mert a nyár és valamennyire a Balaton is erről szól. Napsütés, vízpart, egy jó fröccs: ehhez az olaszrizling a tökéletes bor, benne van a frissesség és jó a savassága is. Arról nem is beszélve, hogy ennek a bortípusnak rengeteg arca van és pontosan ebben rejlik a gyönyörűsége, emellett tökéletesen passzol a nyári ételekhez is. Ezt a fesztiválon is bebizonyítjuk majd és a programokon keresztül a fajta sokszínűségét is igyekszünk bemutatni.”

Fotó: Toroczkai Csaba

Nemzetközi kitekintés

A rendezvény nemcsak a hazai vendéglátást állítja középpontja, hanem nemzetközi vendégek segítségével határon túli vizekre is elkalauzolja a vendégeket. Eiryo Kudo séf egy nyolctételes menüsoron keresztül ismerteti meg a résztvevőket a japán konyhaművészet remekeivel, Tiago Sabarigo, az Essência Restaurant séfje pedig egy ötfogásos vacsorával készül.

Nemcsak az ételek kapnak hangsúlyos szerepet a menük során, minden fenti program mellé borkíséret is jár, de a nagyszínpadon futó előadások során a tea ceremóniáról is többet megtudhatunk, sőt akár a saké, whiskey és gin vezetett kóstolásra is benevezhetünk Takehiko Okazaki japán párlatmester és magyar kollégája Vörös Attila segítségével.

„Azt gondolom, hogy Veszprémnek és a Balatonnak szüksége van arra, hogy ne csak Budapest legyen ismert gasztronómiai szemszögből, hanem a régió a saját lábán is meg tudjon állni és bebizonyíthassa, hogy miért jelent potenciális vonzerőt a belföldi és akár külföldi turisták számára. Ha a nemzetközi színtérre szeretnénk belépni, ahhoz nemzetközi minőséget is kell biztosítanunk. A fesztiválon jelen lesz a nagyon letisztult japán vonal és a spanyolok, akik mondhatjuk, hogy az olaszok unokatestvérei. Szóval ezért is érdemes lesz eljönni Veszprémbe, hogy a Balatonon túl az emberek jobban megismerhessék ezeket a fantasztikus országokat és gasztronómiai sajátosságaikat

- vallja Gianni. 

A gasztronómia, mint összetartó erő

Azt, hogy a rendezvény kifejezetten család- és gyermekbarát, mi sem bizonyíthatja jobban, hogy Gianni is a családjával, feleségével is kisgyermekével érkezik majd. A gasztronómiai tematikájú gyereksátorban akár gazpachot, sushit és muffint is készíthetnek a legkisebbek Kalas Györgyi segítségével, aki azon túl hogy szenvedélyes Balaton-rajongó, több gyerekeknek szóló gasztro könyvet is írt már.

Gianni a beszélgetésünk végén kitért arra, hogy különösen fontosnak tartja a gasztronómia szerepét a mai nehéz időkben, amelyet a Balaton vonzereje csak még erősebbé tesz.

„A gasztronómia képes összehozni az embereket. Nehéz időszak jön és az emberiség számára fontos, hogy egymásba tudjon kapaszkodni. A család a legelső kapaszkodó, és itt nem a klasszikus anya-apa-gyerek háromszögből álló kapcsolatot értem, hanem a tágabb értelemben vett családra gondolok az unokatestvérekkel és nagyszülőkkel együtt. Nagyon fontos, hogy számíthassunk a családunkra és hogy ez a szemlélet még inkább előtérbe kerüljön. Az ilyen rendezvények, mint a Balaton Wine & Gourmet szerintem pont ezért jók, mert összetartanak és megmutatják azt, hogy a gasztronómiának milyen fantasztikus pszichés ereje van. Azt, hogy mennyire segít az embereknek ellazulni, elhaladni a problémák mellett, és azt, hogy mennyire jó, hogy együtt lehetünk és ehetünk. A Balaton pedig egy olyan vonzerőt jelent a magyarok számára, amely nyáron rengeteg embert csábít és sokakat idevonz. Legyen ez a rendezvény Veszprémben még egy alkalom, amiért érdemes lesz elindulni.”

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!