Négy nap mozi – Június 9-én indul a Magyar Mozgókép Fesztivál!

Kultúra Kormos H. Barbara / Fotók: Magyar Mozgókép Fesztivál

2022. június 9. és 12. között kerül megrendezésre a Magyar Mozgókép Fesztivál a Nemzeti Filmintézet és a VEB2023 EKF együttműködésében. A fesztivál Veszprémben hat, Balatonfüreden kettő és Balatonalmádin a Wesselényi Strandon szabadtéri vetítésekkel, a legújabb magyar filmek premier vetítéseivel, közönségtalálkozókkal, gyermek- és ifjúsági programokkal, kiállításokkal, koncertekkel és gasztro programokkal várja (nem csak) a filmek szerelmeseit.

Premier filmek, kultikus sorozatok és ikonikus klasszikusok

Négy nap, kilenc helyszín, és rengeteg filmkocka. Ha szeretnéd elsők között, premier vetítésen megnézni A játszma (június 9-10.), a Szia Életem! (június 10. és 12.) és a Bereményi kalapja (június 11-12.) című filmeket, akkor mindenképpen a fesztiválon a helyed! De ha szívesen újranézed a klasszikusokat vagy pár éve megjelent alkotásokat is, akkor olyan filmekre is beülhetsz, mint a 2020-as Unoka (június 10-11.) vagy a 2021-ben megjelent Eltörölni Frankot (június 12.), ami elnyerte a leginnovatívabb film díját a Velencei Filmfesztiválon.

A mozifilmeken túl szélesvásznon elevenednek meg kultikus tévéfilmek, mint például az Attila, Isten ostora (június 11.) vagy a nemrégiben bemutatott és hatalmas népszerűségnek örvendő Besúgó sorozat első két része (június 12.), ami után a sorozat kreátora, Szentgyörgyi Bálint, Závorszky Anna, producer és Váradi Gergely, színész beszélgetnek majd a kulisszatitkokról.

Kisjátékfilmek, animációk és szakmai programok

Kisjátékfilmes (pl. Imposztor) és animációs filmes blokk (pl. Aranyvonat), egész estés dokumentumfilmek (pl. Dívák) és olyan moziklasszikusok, mint a Fekete Gyémántok is helyet kaptak a kivételes moziműsor programjai között, de ezen felül közönségtalálkozókon és szakmai beszélgetéseken is részt vehetsz, ahol szakértők beszélgetnek többek között a megfilmesítésre ajánlott krimi regények világáról (Filmre vele! Fókuszban a krimik június 10.), a magyarországi stúdiófejlesztésekről (június 11.) vagy az Inkubátor Programról (június 10.).

Gasztronómiai különlegességek a fesztiválon

A Mozgókép Fesztiválhoz több ikonikus étterem is csatlakozott: Veszprémből a Bivstro, a KUNSZT! és az Olívia Hotel és Étterem, Balatonalmádiból a Veganeeta, Balatonfüredről pedig a BazsaLicom Bisztró és a Kredenc Pizzapont, akik egyedi menüvel kényeztetik a fesztivál látogatóit. A gasztronómia a finom falatok mellett a programok között is szerepet kap majd: „TROKÁNOK” címmel Trokán Péter, Trokán Anna és Trokán Nóra egy vacsoratest keretén belül beszélgetnek, melynek ételeit a Kerekes Pince séfje, Takács Lóránt állította össze.

Izgalmas programok az apróságoknak is

A rendezvény minden korosztály számára tartogat izgalmas programokat, akár az egészen piciknek is: a kisgyerekkel érkezők az Ágacska bábszínházi előadás (június 12.), a Kuflik válogatás (június 10.) vagy a Bogyó és Babóca 4. – Tündérkártya (június 12.) című vetítés közül választhatnak kedvükre valót.

Koncertek és audiovizuális élmények

A vizuális effekteket igazi audió élménnyel egészíthetjük ki: koncerten fellép többek között Mörk, a Csaknekedkislány (június 10.), a Mitsoura vagy a ZAGAR AV Experience (június 11.).

A programokat a következő helyszíneken keressétek:

Veszprém: Hangvilla Veszprém / Hangvilla Kávézó / Expresszó Veszprém / Latinovits – Bujtor Játékszín / Agóra Kulturális Központ / FILMIO Fröccsterasz – Óváros tér

Balatonfüred: Tagore sétány / Balaton mozi

Balatonalmádi: Wesselényi Strand

A fesztiválra jegy és bérlet is váltható, sőt a résztvevők szavazhatnak a kedvenc mozifilmjükre is. A legtöbb szavazatot kapott film elnyeri a Magyar Mozgókép Fesztivál közönségdíját, és a szavazók között értékes ajándékokat sorsolnak ki.

A programokról bővebb információt a honlapon és a programfüzetekben találhattok.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!