Minőségi fagyi élmény Veszprém szívében – Dobos Mártonnal, a Füge Fagyiudvar és Kávézó egyik tulajdonosával beszélgettünk

kikapcsolódás Kormos H. Barbara / Fotók: Kovács Bálint

A VEB2023 EKF Utcakép Fejlesztési programjához tavaly csatlakozott a Füge Fagyiudvar és Kávézó, az Óváros tér szomszédságában. Az üzlet egyik tulajdonosával, Dobos Mártonnal beszélgettünk.

„A Füge abszolút családi vállalkozásként indult feleségemmel, Penovác Annával, a bátyjával, Tremmer Rolanddal és az ő párjával, Hakkel Zsófiával. Zsófi és Roland nemrég költöztek haza, de a nyitáskor még Svájcban éltek, viszont ugyanúgy részesei voltak a cukrászda életének, és a fizikai távolságot leküzdve a kezdetektől fogva benne voltak az ötletelésben."

- mondja Márton.

A tulajdonosok közül Anna, és bátyja, Roland kisgyermekkorukban költöztek Veszprémbe, és ott is nőttek fel, de Anna és Márton a fővárosban ismerték meg egymást. Később, a pandémia alatt, és a második gyermekük születése előtt döntöttek úgy, hogy leköltöznek Veszprémbe. Mint mondják, két éve élnek a városban, de nagyon megszerették, mivel sokkal nyugodtabb és csendesebb az élet, mint Budapesten.

Pedig a pörgés és a gasztronómia világa egyiküktől sem áll távol. Márton húsz éve dolgozik a vendéglátásban, Budapesten többek között a Déryné Bisztróban és több külföldi étteremben is megfordult már. Mivel Anna hivatása szerint cukrászmester, Zsófi pedig cukrászként dolgozik, egyértelmű volt, hogy az édességek mindenképpen központi szerepet kapnak majd a kínálatban.

„Kezdetben teljesen más volt az elképzelés: egy idény jellegű fagyizót szerettünk volna nyitni, és ehhez kerestünk egy műhelyhelyiséget Veszprém belvárosában. Akkor még az udvar és a kávézó bérbe volt adva, de megtudtuk, hogy hamarosan fel fog szabadulni. Nagyon beleszerettünk a hely hangulatába, a falakba, az udvarba, és úgy voltunk vele, hogy ne egy sima fagyis bódét nyissunk, hanem legyen egy télen-nyáron nyitva tartó üzlet, kávékkal, limonádéval, süteményekkel, reggeli szendvicsekkel."

A Füge Fagyiudvar és Kávézó az EKF Utcakép Fejlesztési Program támogatásával nyitott meg tavaly májusban, nem messze az Óváros tértől, és a titka egyértelműen a jó minőségű kézműves fagylaltjaiban rejlik.

„Azt nagyon fontos megjegyezni, hogy mi mindig is a minőségre törekedtünk, ez igaz a fagylaltokra és a süteményekre is, amiket készítünk. A húzótermék nálunk egyértelműen a fagyi: ha ki kell emelni egy-egy ízt, akkor mindenképpen a pisztáciát mondanám, ami 100 százalék pisztácia pasztából készül, aroma és ízfokozók nélkül, ez egyébként az összes fagyinkra igaz. A matcha tea-málnás ízesítés nemcsak személyes, de közönségkedvenc is."

- tudtuk meg Mártontól, aki mesélt arról is, hogy idén igyekeznek nagyobb hangsúlyt fektetni a tej-, cukor-, laktózmentes és vegán fagylaltkínálatra. A Füge viszonylag szűk szortimenttel dolgozik, ami hét-nyolc féle süteményt jelent a pultban, de szerencsére mindegyik megtalálja a közönségét. Sőt, a vegán pisztáciás tortájuk a nem vegán étrendet követők között is hatalmas népszerűségnek örvend.

A Fügébe a hideg nyalánkságokon túl akár egy szendvicsre is beülhetünk reggelire, és mivel szeretnék ezt a vonalat még népszerűbbé tenné, ezért a reggeli kínálattal kapcsolatban hamarosan újdonságokra is számíthatunk. Márton az általuk kínált klasszikus, olasz pörkölésű, 100 százalék arabica kávéra kifejezetten büszke és jó szívvel ajánlja a kávé szerelmeseinek.

És hogy mivel készülnek a közeljövőben?

Többek között szeretnének például egy olyan nyílt napot szervezni, amikor bárki megkóstolhatja, hogy milyen az igazi gyümölcsfagyi, ami valóban gyümölcsből készül. Ahogy mondja, kiemelt céljuk, hogy a Füge nevét még többen megismerjék a városban és akár a városon túl is, így különböző rendezvényekkel is készülnek. 

„A tavalyihoz hasonlóan idén is megtartjuk a gyereknapot, és reméljük, hogy most kegyesebb lesz hozzánk az időjárás, mert tavaly kabátban fagyiztak a gyerekek a teraszon. Az egyéves születésnapunkat is szeretnénk méltó módon megünnepelni,. Ami még fontos, hogy idén is több alkalommal tervezzük, hogy a helyi régiós segélyszervezetekkel együttműködve különböző gyűjtéseket szervezünk a rászorulóknak.”

A Füge minden nap várja a vendégeket a Rákóczi Ferenc utca 3. szám alatti üzletében, de azok se keseredjenek el, akik nem jutnak el olyan gyakran Veszprémbe, mert a Füge rájuk is gondolt.

„Sok tervünk és ötletünk van a jövőre nézve, szeretnénk a piacozást kiterjeszteni, nem csak Veszprémben, hanem a környéken is. Illetve jövőre egy mozgó Fügés fagyiskocsit is tervezünk.”

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!