„Minden találkozás sorsszerű” – Bozsik Yvette táncművész

Kultúra VEB2023 / Fotó: Bozsik Yvette Társulat, Horváth Judit

A január 21-ei megnyitón Bozsik Yvette különleges tánckoreográfiája idézi meg Gizella királynét, Veszprém városának múltját és jelenét, az emberi kapcsolatok szövevényességét. Az érzelmekben és látványban gazdag produkcióval kapcsolatban Bozsik Yvette táncművészt kérdeztük.

Mi az üzenete a megnyitón látható koreográfiának? 

Szeretem nézni az embereket, ahogy sétálnak az utcán, ahogy találkoznak és eltávolodnak egymástól. Azt hisszük ezek véletlenszerűek. Minden találkozás sorsszerű, hogy kikkel kapcsolódunk vagy kiket kerülünk el, nem véletlen. Bárkivel bármi megtörténhet. Egyáltalán észrevesszük? Időbe zárva, sietve, monoton tekintettel, de néha tele reménnyel, érzelmekkel, fásultan, fáradtan, szerelmesen sietve, vagy csak álldogálva. Táncolva vagy ismételve a napi rutin mozdulatait. Régi ismerősök találkoznak, metszik egymást, örülnek egymásnak, elmennek egymás mellett. Haragszanak a másikra, lökdösődnek, telefonjaikat bámulják, újságokat olvasnak, már nem is emlékeznek, milyen volt igazából élni. 

 

Van valamilyen különleges eleme, sajátossága az előadásnak? 

Gizella karakterét Samantha Kettle angol származású táncosnő fogja megeleveníteni, aki a londoni Rambert Balett- és Kortárstánc Iskolában végzett, és 2006 óta a Bozsik Yvette Társulat tagja. 

Gizella különböző női minőségei és életének stációi jelennek meg a produkcióban, több táncosnő előadásában: a Fiatal, a Várandós, a Szövő és az Idősebb Gyógyító. Gizella tánca, koreográfiája megtestesíti a teremtő női energiát. A mű méltó eseménye lesz a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program ünnepélyes megnyitójának. 

 

Van esetleg kedvenc részlete a produkcióból? 

A legszebb a Szentháromság téren zajló történet, a Szeretet helyszíne, mindenki gyógyul, mindenki lelassul, hiszen ez egy szakrálishely. A központi esemény egy templomi esküvő, két gyönyörű fiatallal a főszerepben, majd ők és a násznép bejutnak a szeretet sátrába, és fontos üzenetekkel távoznak, amiket a közönséggel is megosztanak. Minden gyönyörűen megkomponált. Ez a legkülönlegesebb helyszín, egy szakrális tér fontos spirituális üzenetekkel és emelkedett lélekkel. Mintha csodaszép fotókat nézegetnénk egy csodálatos város csodálatos embereiről.

Az interjú eredetileg a Veszprém-Balaton 2023 EKF megnyitóeseményhez kapcsolódó programfüzetében jelent meg.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!