Mesél a Balaton - A magyar tenger mesekönyvekbe zárva

Kultúra Kormos H. Barbara

A Balaton rengeteg írót és költőt megihletett már az évtizedek során, és mind a mai napig gyakori inspirációt jelent az alkotók számára. A tó a különleges atmoszférájának köszönhetően gyakran szolgál fő helyszínül mesés történeteknek, amelyek a legkisebbektől kezdve egészen a felnőttek számára is kellemes kikapcsolódást nyújthatnak. Tóparton vagy az otthonunkban, strandon fekve vagy akár az ágyban olvasva: cikkünkben minden szituációhoz illő, könnyed nyári gyerekkönyveket ajánlunk, főszerepben a Balatonnal.

Az egészen kicsiknek – Vadadi Adrienn: Kicsimackó a Balatonon

Vadadi Adrienn Kicsimackó című könyve tavaly jelent meg, amelyben az írónő egy mackócsalád mindennapjait mutatja be a tavaszi ébredéstől a téli elalvásig. De mi történik, ha Kicsimackó a Balatonra kerül? Vadadi Adrienn legújabb mesekönyvében, a korábban megismert Kicsimackó több barátot maga mellé gyűjtve fedezi fel a magyar tengert. A kötetet Egri Mónika rajzai teszik a legkisebbek számára is igazán szerethetővé. Adrienn és Mónika a saját személyes élményeiket felhasználva alkották meg ezt a mesekönyvet: ez a személyes kötődés tükröződik vissza a könyv minden egyes lapjáról.

A kicsit nagyobbaknak – Bartos Erika: Brúnó a Balatonon 1. rész – Balaton-felvidék

Tudtátok, hogy a hatrészes Brúnó Budapesten könyvsorozat 5 éves főszereplője korábban a Balaton partján nőtt fel, és onnan költözött családjával Budapestre? Bartos Erika legújabb, Balatonról szóló könyvsorozata egyfajta előzménytörténetként funkciónál tehát, hiszen az időben visszautazva megismerhetjük a 3 éves Brúnót, ahogy családja és barátai társaságában járja körbe a Balaton legszebb nevezetességeit. A háromkötetes Brúnó a Balatonon sorozat első része ez a könyv, amit ősszel a Déli part című második, majd a Nyugati karéj című harmadik rész követ majd.

Az írónő korábban versesköteteiben is gyakran kalandozott balatoni tájakra, és ennek a könyvnek az elkészítését is komoly kutatómunka előzte meg: a helyszíneket bejárva merített ihletet a történekhez és rajzolta meg a könyv élethű illusztrációit.

A tinédzser korosztálynak – Fiala Borcsa: Balatoni nyomozás

Fiala Borcsa újságíró és több sikerkönyv szerzője, melyek közül a Balatoni nyomozás a tizenéves generációt szólítja meg, de a felnőtt korosztály számára is izgalmas nyári olvasmányként szolgál. Kriszti és Huba kalandos története során együtt nyomozhatunk a főhősökkel és fedezhetjük fel a Balaton egyik legszebb pontját, a Káli-medencét. Az írónőt személyes élmények kötik a helyszínhez, saját emlékei alapján hívta életre a regény főbb színtereit, így a könyvet olvasva olyan különleges helyszínekre is eljuthatunk, mint például Mindszentkálla, Révfülöp, Csobánc vára, a Folly Arborétum vagy Hegyestű.

Minden korosztálynak – Tokody Klára: Csodák tava

Tokody Klárának nem ez az első könyve, amit a balatoni mondavilág ihletett. Korábbi, Mina és Vidi az óriások nyomában című meseregényének szereplőit saját gyerekei ihlették, és elsősorban a 4-8 éves korosztály célozza. A Csodák tava, ettől eltérően minden generáció számára tartogat meglepetéseket, melyhez Klára évekig gyűjtögette a Balatonról szóló mondákat és legendákat. A történetek elolvasása után mindig egy örökérvényű tanulságra bukkanhatunk. Az írónő magát egyébként megrögzött Balaton-rajongónak tartja, családjával amolyan kétlaki életet élnek a tónál, így nem meglepő, hogy a könyveinek középpontjában is maga a Balaton áll.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!