Megnyitott a megújult veszprémi Várbörtön Látogatóközpont és állandó kiállítása, az Ember a rács mögött

Kultúra

Az Ember a rács mögött című börtönkiállítással nyílt meg újra a látogatók előtt a megújult Várbörtön, amely mostantól Várbörtön Látogatóközpontként fogadja a látogatókat. A kiállítás a bűn és bűnhődés témakörét járja körül, miközben a veszprémi várbörtön történeteibe is bepillantást enged.

Április 2-án hivatalos megnyitó keretében tárta ki kapuit a Várbörtön Látogatóközpont, amely az elmúlt hónapokban felújításon esett át. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programnak már a kezdetektől fontos célkitűzése volt, hogy Veszprém és a Bakony-Balaton régió rossz állapotban lévő vagy kihasználatlan épületeit újra élettel töltse meg. Ennek mentén született újjá a várbörtön is.

És nem csak a helyiségek újultak meg, hanem a tartalom is: az új, Ember a rács mögött című kiállítás a bűn, a bűnhődés, a büntetés és az igazságosság kérdéseit boncolgatja, miközben feltárja a büntetés-végrehajtás történetét, valamint kultúr- és társadalomtörténeti részleteit, a bűnelkövetés erkölcsi dilemmáit. Betekintést nyújt a veszprémi várbörtön történetébe is: megismerhetjük azokat a történelmi jelentőségű személyeket, akik több-kevesebb ideig itt raboskodtak és fény derül a balul elsült szökési kísérletekre is.

A börtönkiállítás nagy hangsúlyt fektet a fiatal generáció edukációjára, a témával kapcsolatos párbeszédek és gondolkodás elindítására, ezáltal számos interaktív tartalommal találkozhatunk a zárkákat körbejárva. 

A kiállítást a Jókai utca 8. felől, azaz a Ruttner-házból lehet megközelíteni, jelenleg - a nyári nyitva tartás szerint - szerdától hétfőig 10:00 és 20:00 között. 

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!