Megérkezett a VEB2023 EKF új itala - Itt a limitált kiadású Balaton Gin

gasztro VEB2023 / Fotók: Toroczkai Csaba

Fehér Péter, a Balaton Gin ötletgazdája családja révén több szálon is kötődik a Balatonhoz. Családi vállalkozásuk is nem messze a tótól, a Somló-hegy lábánál található. Az általa megálmodott Balaton Gin, mely egy nemzetközi spirit versenyen Berlinben pont a napokban kapott dupla arany minősítést, a Balaton ízeit ötvözve az igazi balatoni életérzést zárja minden palackba. A gin limitált kiadása megújult csomagolásban a VEB2023 EKF programjával karöltve szeptember 30-án debütált a veszprémi Balaton Wine & Gourmet fesztiválon.

Hogyan született meg a Balaton Gin ötlete?

Alapjában véve mi egy pálinkafőző üzem vagyunk, így főképp pálinkák készítésével foglalkozunk. A Balaton Gin története nagyon egyszerűen indult: 2017 nyarán az egyik ismerősöm egy Balaton-parti szórakozóhelyen meghívott egy gin-tonikra. Bevallom őszintén, én előtte sosem ittam még és nagyon ízlett. A következő héten már meg is kérdeztem a főzőmesterünket, hogy a mi technológiánk alkalmas-e arra, hogy gint főzzünk és pároljunk, és szerencsére igen volt a válasza.

Tehát egy kósza ötletből indult minden.

Igen, így kezdődött el az egész projekt, de a névben még nem voltunk biztosak, mert akkor még a saját márkánkat szerettük volna tovább erősíteni és ugyanazt a nevet szántuk neki, mint a pálinkáinknak. Aztán 2018-ban jártam a bécsi Gin Fesztiválon, ahol már szakmai szemmel néztem körbe és megláttam egy ibizai gint. Nagyon megtetszett, hogy Ibizának saját ginje van, így mindenki, aki ellátogat oda, megkóstolhatja, hogy milyen fűszerek és összetevők jellemzőek az adott helyre. Ez adta az ötletet igazából ahhoz, hogy nekünk is van egy csodás balatoni régiónk, amely teljes mértékben megérdemli azt, hogy legyen egy saját ginje. Mert a gin szerintem tényleg az egyik legkifejezőbb ital, és ha a régióra jellemző fűszereket beletesszük a párlatba, máris megkapjuk az adott helynek az esszenciáját. Mivel mi Somlón készítjük a termékeinket, ami a Balatoni Borrégió része, adta magát a név: Balaton Gin. Az ötlet megszületése után rögtön belekezdtünk a fejlesztésbe.

Mi lett a fejlesztés eredménye? Milyen összetevőkből készül a Balaton Gin?

Azt a kezdetektől fontosnak tartottam, hogy ne csak nevében legyen balatoni a gin, hanem olyan összetevőket tartalmazzon, amelyek tényleg jellemzőek a régióra. Ez nem volt könnyű feladat, bár az elején a levendula elég hamar eszünkbe jutott Tihany kapcsán, ami kifejezetten jó fűszerességet ad a ginnek. Aztán a muskotályos szőlő lett a másik elem, ami egyfajta édes lecsengést biztosít az italnak. Előbbiek képviselik az északi oldalt, a déli parthoz pedig az egyik Siófok közeli partnerünk kapcsán kötődünk, akitől a beszerzett bodzát és a birsalmát már évek óta használjuk a pálinkák készítéséhez. Így kaptunk meg egy komplex, viszonylag fűszeres gint a négy összetevő egyvelegéből, amelyek tökéletesen jellemzik a Balatont és a régiót.

Mesélnél nekünk a VEB2023 EKF programjával közös együttműködésről?

A programmal való együttműködés kapcsán egy olyan limitált kiadású csomagolást álmodtunk meg, ahol a VEB2023 EKF logó szerepel az üvegeken, azaz a nádast a jól ismert szikra jelzés váltja fel és a palack hátulján egy QR kód ad több információt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Programról. A gint több vendéglátóhelyen is meg lehet majd vásárolni és különböző rendezvényeken is megjelenünk majd, de a limitált kiadás szeptember 30-én debütált a Balaton Wine & Gourmet fesztiválon egy kóstolással egybekötve.

Te is említetted, hogy nemrégiben kóstoltad csak meg a gin-tonikot. Mit gondolsz, mennyire népszerű ital manapság a gin?

Szerintem négy-öt éve mindenképpen egy felfelé ívelő gin-kultúráról beszélhetünk, olyan mintha az emberek újra felfedezték volna maguknak ezt az italt. Többektől hallom, főleg idősebbektől, hogy régen is népszerű volt a gin-tonik, igaz, hogy akkor a minőségi szórás sokkal kisebb volt. Mára a számtalan kézműves és újhullámos ginnek és a prémium tonikok térnyerésének köszönhetően a gin abszolút egy trendi itallá vált. Nagyon sokféle verzió megtalálható belőle a piacon több árkategóriában, amelyekkel az emberek elkezdtek kísérletezgetni. Szóval szerintem most éppen egy óriási robbanás közepén vagyunk, amely szerintem még jó darabig el fog tartani.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!