Március a barlangok hónapja! – Ezeket a barlangokat ne hagyd ki a Bakonyban és a Balatonnál

kikapcsolódás

Tudtad, hogy március nem csak a tavasz első hónapja, hanem a barlangoké is? Ebből az alkalomból összegyűjtöttük a régió legizgalmasabb barlangjait, ha neked is kedved támadna túrázni és megcsodálni őket!

Néhány fontos tény a barlangokról

A Föld szilárd kérgében, természetes úton létrejött, két méternél hosszabb üregeket nevezzük barlangoknak, amelyek az emberek által is bejárhatók. Keletkezésük szerint két csoportra oszthatjuk őket: a szingenetikus, a kőzet létrejöttekor kialakult barlangokra, és a poszt genetikus vagy más néven epigenetikus barlangokra, melyek az eredetileg tömör kőzetben utólag jönnek létre.

Azt tudtad, hogy a barlangtant más néven szpeleológiának hívják?

Lóczy-barlang, Balatonfüred

 

A Lóczy-barlang Balatonfüredről csupán pár perc alatt megközelíthető autóval, nevét a világhírű geológusról és Balaton-kutatóról, Lóczy Lajosról, kapta. 2021-ben adták át a Lóczy Barlang Látogatóközpontot, ahol interaktív beltéri és szabadtéri kiállítás, sőt geológiai bemutató tanösvény is várja a látogatókat. A barlang akár hagyományos utcai ruhában, világítás és szakszerű vezetés mellett látogatható.  A 30 perces túra során bejárhatod a Mély-üreget, a Vizes-üreget és a Kristály-folyosón át a Gyémánt-üregbe is eljuthatsz, ahol csak hason csúszva lehet közlekedni. 

 

Tihanyi barátlakások

 

Ha az ember Tihanyban jár, a legnépszerűbbnek számító látványosságokon túl, mint például az Apátság, érdemes a tihanyi barátlakásokhoz is ellátogatni, melyek a 10-11. század környékén keletkeztek, feltehetőleg I. András Király által. A barátlakásokat gyakran remetebarlangként is emlegetik, de azt fontos tudni, hogy ezeket nem a természet, hanem az emberek alkották, így nem minősülnek igazi barlangnak. Három remetelak maradt épségben, amelyek ma is megtekinthetők, és érdekessége, hogy ez Közép-Európa egyetlen épen maradt remetetelepe.

 

Szentgáli-kőlik

 

A Veszprémtől alig 20 kilométerre található Szentgáli-kőlik hazánk fokozottan védett barlangjai közé tartozik, mely Magyarország dolomitban kialakult második leghosszabb barlangja is. A 420 méter hosszú és 39 méter mély barlang le van zárva, így kirándulók számára csak a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága engedélyével látogatható. Télen viszont egyáltalán nem látogatható, mert fontos szálláshelyként szolgál a denevérek számára: eddig nyolc denevérfajt figyeltek meg benne, amelyből kettő fokozottan védett faj, alkalmilag még a nagy patkósdenevér is megfordul erre.

 

Ördög-árok

 

Zirctől és Csesznektől nem messze, a Bakony szívében található szurdokvölgy az Ördög-árok, amely kifejezetten alkalmas szurdoktúrára. A kalandos útvonalon szűk, sziklás völgyeken, nyers mészkőfalakon és sziklalépcsőkön kell átjutni az erre kirándulóknak, ahol több kisebb-nagyobb barlangot és sziklaüreget is találhatsz a sziklafalakban. Ha nekivágsz, készülj fel, hogy a patak sziklás medrében lassan lehet haladni, így a túra fokozott figyelmet igényel.

 

Tapolcai-tavasbarlang

 

Tapolca utcáin sétálva könnyen a tavasbarlang látogatóközpont bejáratánál találhatod magad, amelyet egy közel fél órás túrán csónakkal járhatsz körbe. A barlang Magyarország fokozottan védett barlangjai közé tartozik, amelynek három járatszintje van, és jellegzetes képződményei közé tartoznak a hévizes kiválások, kalcitkristályok és a mennyezeten, kürtők peremén elhelyezkedő aragonitkiválások. Ha már erre jársz, a látogatóközpont mögötti Malom-tavat is érdemes megnézned, amelynek vize összeköttetésben van a tavasbarlanggal.

 

Csodabogyós-barlang, Balatonederics

 

A barlang a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén található, 393 méteres tengerszint feletti magasságban, mely nevét a a csodabogyó nevű örökzöld cserjéről kapta. Az ismert járatok hossza már csaknem 6 kilométer, de a bejárható barlangtúrák ennek csak a töredékét érintik. A barlangban induló kalandtúrák során lehetőség nyílik a látványos formák megfigyelésére, és a látogatók sokat tanulhatnak ezekkel a csodás természeti képződményekkel kapcsolatban. Azt viszont nem árt tudnod, mielőtt elindulsz, hogy vannak olyan szakaszok, ahol csak négykézláb, sőt hason csúszva lehet haladni, és mivel a barlang nincs kivilágítva, mindenképpen szükséged lesz egy fejlámpára, amit a megfelelő öltözettel, azaz barlangászoverállal és védősisakkal együtt az itt szervezett túrák során biztosítanak számodra!

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!