Malompiknik a megújuló nagyvázsonyi vízimalomnál - A programsorozat szervezőjével, Gedeon Bélával beszélgettünk

kikapcsolódás Kormos H. Barbara

A nagyvázsonyi vízimalom története egészen az 1750-es évekig nyúlik vissza, amikor az írásos emlékek alapján őrölni kezdtek a malomban. 1963-ban azonban a malmot bezárták, a malomtevékenységet befejezték, az épület egy darabig még lakóházként működött, de az 1980-as évektől sajnos fokozatosan romlani kezdett az állapota. A Vázsonyi Malom Nonprofit Kft. azt a célt tűzte ki maga elé, hogy az épületet felújításán keresztül a vízimalom visszanyerhesse régi szépségét, és a Malompiknik programsorozat eseményeivel újra közösségi térként funkcionálhasson.

Forrás: Nagyvázsonyi Malom

Kezdjük a legelején, hogyan született meg az együttműködés a VEB2023 EKF programsorozatával?

 

Nagy örömünkre szolgál, hogy a 2022-es sikeres pályázatunkat követően idén részesei lehetünk az egész éves eseményeknek, melyek Veszprémet és az egész Balaton környékét az európai kulturális térképre felhelyezik, és azokat világszerte népszerűsítik. Ez egy kölcsönösen előnyös lehetőség, és egy komoly támogatás a VEB2023 EKF részéről a nagyvázsonyi vízimalom programjainak megvalósításához, amelyért nagyon hálásak vagyunk.

 

A projekt elsődleges célja a malom revitalizációja. Jelenleg hol tartanak a felújítási folyamatok?

 

A malom épülete két részből áll. Az egyik a tényleges malomtér, ahol az őrlőmalmokban szokásos munkák zajlottak, mint például a gabona átvétele és megőrlése, a liszt rostálása, szitálása, kővágás, vagy a malomgépek javítása és faragása. Az épület másik része a kétszobás molnárlak, amely a mindenkori molnár és családja szálláshelye volt. Az utóbbi felújítására és állagmegóvására összpontosítottunk az elmúlt három évben: bevezettük és korszerűsítettük az áramellátást, megtisztítottuk a vezetékes ívóvízellátó rendszert, kicseréltük a nyílászárókat, az ajtókat és ablakokat úgy, hogy az egész épület a lehető legkorhűbb külsőt kapja. A malomkert és az épület körüli környezet rehabilitációja is az elmúlt három év folyamatos munkájának az eredménye. A molnárlak és a malomkert felújítása idén befejeződhet, az eredeti malomtér teljes helyreállítása és működőképessé tétele pedig a következő évek munkája.

 

Milyen programokra számíthatunk a projekt kapcsán?

 

Készülünk egy állandó helytörténeti kiállítással, amely Wöller István, a Veszprém vármegyei és a magyarországi malomkutatás egyik legismertebb személyének, kutatói munkáját alapul véve mutatja be a Csörgő-malom történetét. A hivatalos megnyitó 2023. március 25-én, szombaton lesz 16:00 órától. A kiállításon az érdeklődők a malomépület falain elhelyezett tablókiállításból megismerhetik a nagyvázsonyi vízimalom és a magyarországi vízimalmok történetét, és a felújítás alatt álló épület minden helyiségét bejárhatják.

 

Ha jól tudom, ezen a napon debütál a Malompiknik 2023 eseménysorozat nyitóhétvégéje is.

 

Igen, a Malompiknik programsorozat keretén belül áprilistól szeptemberig négy alkalommal szervezünk egész hétvégés rendezvényeket, amelynek keretén belül napközben kisebb zenés és közösségi programokkal készülünk. Az első hétvége március 25-26-án lesz, melynek során szombaton panelbeszélgetéseket hallgathatnak végig az érdeklődők. A beszélgetések fókuszában a magyarországi és Balaton-felvidéki vízimalmok története áll majd. Az eseményen a témát jól ismerő beszélgetőpartnerek lesznek a vendégeink, mint Fábry Szabolcs, Nagyvázsony polgármestere, Márta István, a kapolcsi Művészetek Völgye egykori alapítója, Balázs György néprajzkutató, molinológus, a Nemzetközi Molinológiai Társaság (TIMS) tagja és Csurgó Béla, a nagyvázsonyi vízimalom egyik molnárának fia. Meghívtuk a panelbe a kapolcsi, a veszprémi, a tapolcai és az orfűi vízimalmok tulajdonosait és restaurátorait is, akik saját felújítási és működtetési tapasztalataikról beszélnek majd.

 

Március 26-án, vasárnap pedig szakmai workshopokat tartanak a malom felújításával és lehetséges jövőbeli funkcióival kapcsolatban.

 

A workshop itt lényegében egy szakmai nyílt napot jelent. Egész nap vezetett túra keretében lehet majd meglátogatni a malomteret, a molnárlakot és a malomkertet, amelynek során a malom tulajdonosaival és munkatársaival (Kamarás Zsolt, Kővári Gábor és Kobrizsa Ádám) közösen mutatjuk be a malom épületét és annak történetét a már említett állandó tablókiállítás segítségével. A vezetett túra résztvevői hallhatnak a jövőbeli tervekről is, amelyek között szerepel közösségi látványőrlés, malomkávézó és bakancsos szállás kialakítása a Kéktúrázóknak, rezidensművész-program, művészeti kiállítások, kulturális programok, családi koncertek, valamint a nagyvázsonyi lakosokkal és a helyi civil szervezetekkel (például a helyi fiataloknak hasznos és izgalmas programokat kínáló Fekete Sereggel) együttműködve közösségépítő események szervezése.

Forrás: Nagyvázsonyi Malom

Említette a művészeti rezidenciaprogramokat. Ezekről mit lehet tudni bővebben?

 

A Malompiknik 2023 rendezvénysorozathoz igazítottuk a rezidenciaprogramunkat (artist-in-residence) is, ami azt jelenti, hogy a tematikus hétvégék előtt egy-két hetes közös alkotói folyamat teszi még színesebbé a Malompiknik programjait. Ezalatt az időszak alatt a résztvevő alkotó- és/vagy előadóművészek a vízimalomban laknak, és a helyi történésekre is reflektálnak. Itt kortárs képzőművészeti- és fotókiállításra, zenei programokra, valamint családi és közösségi, a malom tematikájához is kapcsolódó, akár barkácsolós programokra kell gondolni. Számos meglepetéssel is készülünk, amelyekről majd később tudunk elárulni további részleteket. A nagyvázsonyi vízimalom művészeti rezidencia programjában a hely szelleméből adódóan a gasztronómia és a közösségi lét is fontos szerepet kapnak, így érkezik majd pék és építész is. Első alkalommal idén májusban két alkotóművész nyitja meg a rezidenciaprogramot: Koltay Szonja képzőművész és Zoltai Andris dokumentarista fotográfus.

 

Ha lehet hinni a híreknek, a vízkerék szimbolikus helyreállításával kapcsolatban egy művészeti installáció is készül majd. Ezt hogy kell elképzelni a gyakorlatban?

 

Talán ez a legizgalmasabb, jelenleg is folyamatban lévő projektünk. Egyelőre annyit árulhatunk el, hogy az egykori vízkerék helyére egy több mint négy méter magas, fából készült műalkotás készül, amely lehetővé teszi, hogy fizikailag és jelképesen is belépjünk a nagyvázsonyi vízimalom világába és környezetébe. Először felülről tekinthetjük meg a malom és a nagyvázsonyi Kinizsi Vár környékét, majd aláereszkedve belépünk a malom melletti területre, ahol egy rövid séta keretében bejárhatjuk az épület környékét, végül fizikailag is beléphetünk az épületbe. A VEB 2023 EKF támogatásának köszönhetően egy nagyon izgalmas kortárs képzőművészeti műalkotást kell elképzelni, amelynek az előkészítése több mint két éve kezdődött, a kivitelezése pedig idén január és május között zajlik. Aki kíváncsi a végeredményre, és személyesen szeretné átélni a fenti élményt, látogasson el a nagyvázsonyi vízimalomhoz még idén júniusban.

A Nagyvázsonyi Malom megújulása Instagramon is követhető

Ezeket fontos tudnod, mielőtt elindulnál!

 

Mivel a malomkertben és a malom szűkebb környezetében fizikailag maximum 50 fő fér el, ezért a szervezők külön kérik a látogatókat, hogy inkább gyalogosan vagy kerékpárral érkezzenek a malomhoz. Aki mégis gépkocsival érkezik, az a nagyvázsonyi nyilvános parkolókban tud megállni, Aki pedig helyközi vagy távolsági autóbusszal érkezik, a község központjában tud leszállni. Mind a Várparkolótól, mind a település központjából 5 perces sétával érhető el a Kinizsi Vár, ahonnét további 5 perces sétával közelíthető meg a nagyvázsonyi vízimalom.

 

A belépés ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni itt lehet:

 

Kerekasztal-beszélgetés (kattints)

Kiállításmegnyitó (kattints)

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!