Májusi kiállítás-forgatag a Művészetek Házában

Kultúra

Májusban a kreatív ipar hagyományai és a kortárs képzőművészet sajátos aspektusai találkoznak és mutatkoznak be a VEB 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt fontos örökségeként. Így a Művészetek Házában láthatunk ősi eljárás alapján előállított textileket, ázsiai hagyományok szerint készült kerámiákat, nemzetközi és hazai kiállítókat is a veszprémi várban. A képzőművészet veszprémi központja különleges nemzetközi kiállításokkal és workshopokkal ünnepli, a tavaszi - nyári szezon kezdetén, a május 18-ai Nemzetközi Múzeumi Világnapot.

Beate Winkler - Roting I Művészetek Háza

Május 17-én nyílik a SPRANG tárlat, ahol közelebbről is megismerhetjük az egyszerű, a kőkorszak óta ismert textil készítési technikát. A kiállítás neves magyar közgyűjteményekből /Néprajzi Múzeum, Magyar Iparművészeti Múzeum/ kölcsönzött történeti darabokon keresztül mutatja be, a sprang készítésének történetét, és állítja párhuzamba a kortárs cseh, dán, japán, kanadai, magyar és norvég textilművészetben való tovább éléssel. A kiállítás kurátori feladatait Dohnál Szonja szakmai igazgatóhelyettes és Egervári Márta textilrestaurátor - művész végzi.

A Föld útjai néven folytatódik a Művészetek Háza 2023-ban indult földrészeken átívelő képzőművészeti projektje, Néma Júlia képzőművész kurátori koncepciója alapján Grászli Bernadett igazgató és Sörös Marian irodavezető (Művészetek Háza Veszprém) projektvezetésével. A közös munkában Japánból a gazdag minói kerámiakultúra két kortárs képviselője, Aso Rando és Hioki Tetsuya, valamint Hayashi Izumi kurátor (Museum of Modern Ceramic Art – Gifu/Gifui Modern Kerámiaművészeti Múzeum), magyar részről Néma Júlia képzőművész, Czigány Ákos fotóművész és Korbély Barnabás geográfus vett részt. A Veszprém – Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 Balaton EYE rezidenciaprogram keretében a művészek kölcsönösen megismerték Mino és a Veszprém – Balaton régió kulturális és művészeti hagyományait. Együtt bejárt tájakon közösen gyűjtött ásványokból és élményekből alkottak új műveket egy közös kiállításra. Ez a tárlat 2024 májusában Veszprémben, majd októberben Tajimiben, a Museum of Modern Ceramic Art - Gifu intézményében látható,  „Gifu, a Tiszta Vizek Földje”  Nemzeti Kulturális Fesztivál 2024 hivatalos programjaként . A föld útjai című kortárs művészeti projekt Veszprémen kívűl a  május 14-én, Budapesten, a Néprajzi Múzeumban, május 17-én Bécsben a Collegium Hungaricumban megrendezett beszélgetésekkel is bemutatásra kerül.

A kulturközi program a Museum of Modern Ceramic Art - Gifu, a Művészetek Háza Veszprém és a Bakony–Balaton UNESCO Globális Geopark együttműködésével, Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata, az EU-Japan Fest Japan Committee és a Japán Alapítvány támogatásával valósul meg. 

A Föld útjai alkotói a Balaton-felvidéken I Művészetek Háza

A Gizella napokon számos művészeti és kulturális programmal képviselteti magát a Művészetek Háza Veszprém, de mind közül érdemes kiemelni a Lighthouse alkotói kollektívájának kiállításmegnyitóját a Csikász Galériában. A május 10-én, 17 órakor nyíló “Reflectopia” egy térspecifikus, csoportos kiállítás, mely a Lighthouse Egyesület alkotóinak munkáit mutatja be. A tárlat érdekessége, hogy a kiállított munkák és a kiállító művészek a tárlat ideje alatt cserélődnek. Május 11-én családi alkotó udvar várja a Gizella napok látogatóit a Művészetek Háza udvararainban. Grafikai alkotóműhely, ékszerkészítő workshop vagy vándorfényképészeti bemutatón is résztvehetnek az érdeklődők.

Május 4-én nyílt meg az osztrák képzőművész és emberjogi aktivista, Beate Winkler MORE THAN YOU SEE kiállítása a Várgalériában. A tárlaton az alkotó a  szabadság, a kreativitás és a társadalmi kohézió témáit dolgozza fel. Ebben az esetben a látogató is részese lehet a művészeti alkotásnak, hiszen a bejáratnál felállított “jövő dobozba” mindenki elhelyezheti saját gondolatait.  

kettőezerhuszonhárom best of

Április végétől új kiállítás látható a Modern Képtár emeleti galériájában is Hommage ‘a Albers címmel. Itt öt magyar képzőművész: Benedek Barna, Halmi-Horváth István, Szelényi Károly, Varga Bertalan és Wolsky  András Josef Albers művészetére reflektáló alkotásai kerülnek bemutatásra. 

 

Valamint, a most nyíló, nemzetközi kiállításokon túl május közepéig tekinthető meg az Attalai Gábor életművét bemutató tárlat, augusztus 25-ig pedig a kettőezerhuszonhárom best of retrospektív VEB2023 EKF-hez kapcsolódó kiállítás is.  

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!