Lépten-nyomon művészet Veszprémben és a Bakony-Balaton régióban -Téli kiállítás-körkép

Kultúra

Mit keres egy „főtt béka” a veszprémi Művészetek Házában és hogyan függ össze a Balaton ökológiája a művészetekkel? Téli kiállítás-körképünkből többek között ez is kiderül!

Ha nem akarsz lemaradni…

… ezeket a kiállításokat mindenképpen írd fel a naptáradba, hiszen az idei év legnépszerűbb tárlatai közül többet meghosszabbítottak, így 2024 első hónapjaiban még lesz időd elcsípni őket!

BALATORIUM / ZAVARGÓ VIZEK

Helyszín: Dubniczay-palota, Művészetek Háza (Veszprém)

Megtekinthető: 2024. január 28.

Mit kell tudnod róla?

Ha kíváncsi vagy rá, hogyan lehet a Balaton ökológiai kérdéseire a művészet eszközeivel válaszolni, ezt a kiállítást semmiképpen se hagyd ki! A tárlaton többek között a szabadonbalaton projekt alkotásaival is találkozhatsz, de megismerheted a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) által kidolgozott projekteket és egyéb izgalmas, a tó élővilágára reflektáló installációkat is.

 

EGRY JÓZSEF 140 – BALATON, SZICÍLIA, NERVI

Helyszín: Laczkó Dezső Múzeum, Művészetek Háza (Veszprém)

Megtekinthető: 2024. február 18.

Mit kell tudnod róla?

A népszerű badacsonyi festő alkotásait nemcsak az idei évben, hanem jövő év elején is megtekintheted, amelynek során bepillantást nyerhetsz abba a különleges látásmódba, ahogy Egry látta a Balatont.

 

MAURER DÓRA – A STRUKTÚRA TEMATIZÁLÁSA

Helyszín: Vaszary Galéria, Balatonfüred

Megtekinthető: 2024. január 7.

Mit kell tudnod róla?

Maurer Dóra, a hazai neoavantgárd egyik kiemelkedő alkotójának csaknem hat évtizedes tevékenységét 12 terembe zárva nézheted végig a tárlat során.

FŐTT BÉKA / BOILING FROG

Helyszín: Csikász Galéria, Művészetek Háza (Veszprém)

Megtekinthető: 2023. november 18-2024. január 14.

Mit kell tudnod róla?

A hazai Szabó Eszter és az ír származású Aideen Barry kiállítása a képzelet és a valóság határán mozog, miközben a művészet eszközeit felhasználva arra késztet minket, hogy mélyen elgondolkodjunk az alkotásokon. A tárlaton szereplő két művész alkotásaiban a humor és a különleges szemléletmód a közös pont, melyet rajzokon, festményeken, videókon, animációkon és installációkon keresztül mutatnak be. De miért éppen főtt béka lett a tárlat címe? Ha ellátogatsz a Csikász Galériába, ezt is megtudhatod!

 

KÉK BALATON, VÖRÖSTÓ – BUKTA IMRE MŰVÉSZTELEPÉNEK KIÁLLÍTÁSA

Helyszín: Dubniczay-palota, Művészetek Háza (Veszprém)

Megtekinthető: 2023. december 9-2024. január 14.

Mit kell tudnod róla?

2023 nyarán Bukta Imre Kossuth-díjas festőművész vezetésével egy művésztelepet hoztak létre Vöröstón, ahol olyan művésztársakkal dolgozott együtt többek között, mint F. Balogh Erzsébet vagy Krasz Ádám. Az ekkor keletkezett alkotások tekinthetők meg ezen a különleges adventi tárlaton, amelyekből kiderül, hogyan hatott a régió és a hely szelleme az alkotókra.

MOZGÓ FORMÁK / FORMS IN MOTION

Helyszín: Dubniczay-palota, Művészetek Háza (Veszprém)

Megtekinthető: 2023. november 18-2024. január 31.

Mit kell tudnod róla?

Ahogy a cím is mondja, ezen a tárlaton a mozgás van fókuszban, illetve a fény, a tudomány, a technika és a művészet találkozási pontjaira is fény derülhet többek között Dargay Lajos szobrászművész, Bolygó Bálint és Csörgő Attila képzőművész alkotásaiból.

 

A FORMA SZÍNNÉ, A SZÍN FORMÁVÁ VÁLIK

Helyszín: Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény, Művészetek Háza (Veszprém)

Megtekinthető: 2024. február 24.

Mit kell tudnod róla?

A nemzetközileg is kiemelkedő magyar magángyűjteménybe nyerhetsz betekintést a rendhagyó időszaki tárlat során, ahol többek között Max Bill, Gyarmathy Tihamér, Bernar Vernet vagy Richard Paul Lohse alkotásaival találkozhatsz. A tárlat az utóbbi svájci festőművésztől kölcsönzött idézet alapján kapta a címét, mely tökéletesen foglalja össze a fő motívumait: a színek és a formák világát.

Ha a Művészetek Házában jársz, a Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény és a Tegularium 2023-as állandó kiállításait se hagyd ki! Az előbbi a híres veszprémi műgyűjtő nemzetközileg is elismert gyűjteményét mutatja be, míg utóbbin a Dubniczay-palota pincerendszerében egy igazán különleges téglagyűjteményt követhetsz végig egészen a római kortól a 20. századig.

Kiállítás a nyílt utcán? Veszprémben több helyen is találkozhatsz velük!

A Privát Veszprém Szoborkiállítás keretén belül december 29-ig olyan ikonikus veszprémi alakok életnagyságú szobraival találkozhatsz, mint Csikász Imre, Cholnoky Jenő vagy Rosenberg Jenő. A Lakatlan kirakatok segítségével pedig érdekes és tanulságos történeteket ismerhetsz meg a város ismert alakjairól, ha ellátogatsz a Mackó cukrászdához, a Fekete Sas gyógyszertárhoz vagy az Ablak a bablak vegán kávézóhoz!

 

Akkor se lepődj meg, ha Veszprém buszmegállóiban is mesés történetekre bukkansz, hiszen a Mesélő Megállók helyi arcok és helyszínek segítségével idézi fel Veszprém hétköznapjait. Sőt, a posztereket most már nemcsak a megállókban, hanem a városban közlekedő buszokon is elcsípheted!

 

Az Open Galéria programsorozat a negyedik állomásához ért: december végéig Az Egyetemváros múltjából című kiállítást nézheted meg Veszprémben, a Zrínyi Miklós utca 17. társasház mögött, amely Borbás János fényképeit mutatja be.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!