Lángos Vendégség, Balatoni Pezsgés és Balaton Bor bemutató – Régiós gasztro programajánló júniusra

gasztro

Ahogy berobbant a nyár, egyre több fesztivállal és gasztro csemegével találkozhatsz az egész régióban, melyek fókuszában egyértelműen a balatoni borok állnak. Balatoni Pezsgés Badacsonyban, Balaton és Hegybor bemutató Veszprémben, de a hónap során arra is fény derül, hogy kik lettek a XX. Balatoni Borok Versenyének győztesei. Emellett pedig, akár lángos evő versenyen is részt vehetsz, és kipróbálhatod azt is, hogy milyen piknikezni egy csaknem másfél kilométer hosszú asztalnál Veszprém szívében. Régiós gasztro programajánlónk következik.

Balaton Bor bemutató Veszprémben

Te tudod mi a különbség a Balaton Bor és a Hegybor között?

A Balaton Kör és a Rizling Generáció közös terméke a Balaton Bor, mely az első termelői összefogás alapján létrejött régiós bormárka Magyarországon. Mindkét bor Olaszrizlingből készül, de míg a Balaton Borát bármelyik balatoni borászat elkészítheti, a Hegybor esetében még az is feltétel – ahogy a neve is mutatja – , hogy a szüretelt szőlő hegyről származzon.

 

Június 9-én Veszprémben az Óváros téren, a Mozgókép Fesztivál keretein belül lesz a BalatonBor és a Hegybor idei premierje, és a kétnapos rendezvény során a Kóstold körbe kiadvány bemutatójára is sor kerül. Itt olyan régiós borászatok boraival ismerkedhetsz meg, mint a Bujdosó Pincészet, a Zelna Borászat vagy a Gyukli Pince.

A Balatoni Borrégió Pannonhalmára látogat: Art Piknik borvacsora

Június 9-én 18 órától a művészetek és a gasztronómia izgalmas kombinációjával ismerkedhetnek meg azok, akik ellátogatnak az ART Piknik Michelin-csillagos borvacsorára a pannonhalmi Porta Étterembe.

 

Az exkluzív Borvacsora egyedi hétfogásos menüsoráról a házigazda Nagy Eszter mellett Tiago Sabariga (Essência Restaurant), Kaszás Kornél (Babel Budapest) és Mihályi László (Mihályi Patisserie) gondoskodnak, melyek között szerepel érlelt vízbivaly tatár és galamb-gomba consommé is. Az est díszvendége és támogató pedig a VEB2023 EKF és a Balatoni borrégió, melynek elemei szolgáltatják a menühöz passzoló borválogatást.

Ha szeretnél részt venni ezen az igazán különlegesen kulináris eseményen, itt tudsz jegyet váltani rá.

Lángos Vendégség Nagyesztergáron

Június 10-én a Bakonyban a híres kelt tészta-csoda lesz a középpontban: 15 órától 17 óráig Marton János chef a színpadon készíti el lángos különlegességeit, amelynek minden mozzanatát nyomon követheted, sőt, a bemutató végén akár meg is kóstolhatod. A legmerészebbek lángosevőversenyen mérhetik össze a tudásukat, de a színpadon többek között fellép a Wasserfall Quintett Bakonynánáról, a Ritmus Tánc és Mozgásművészeti Egyesület, de egész nap arcfestéssel, népi fajátékokkal és egészségszűréssel várják az érdeklődőket.

Balatoni Pezsgés a Badacsonyban

A balatoni pezsgőkultúrát népszerűsítő esemény a Laposa Birtok szervezésében valósul meg június 10-én a Hableányban és a Laposa Borteraszon, ahol 11 órától késő estig szakmai workshopokkal, előadásokkal és sétálókóstolóval várják a buborékok kedvelőit. A szakmai előadásokon többek között azt is megtudhatod, hogy milyen pezsgőhöz milyen étel passzol, de dr. Fiáth Attila vagy Prisztavok Zoltán előadására is beülhetsz, miközben a jó hangulatról a teraszon a Jazzy Funtazi duó gondoskodik. Június 11-én egy pezsgős brunch zárja méltóképpen a programot a Laposa Borteraszon.

Idén húsz éves a Balatoni Borok Versenye

A Balatoni Borrégió egyik legrangosabb szakmai eseménye, melyet a Balatoni Szövetség 2021 óta megújult formában rendez meg a VEB2023 EKF programmal együttműködve, a Balatoni Borok Versenye idén ünnepli 20. születésnapját. A versenyt május 24-én rendezték meg Balatonfüreden, amely során az egész Balatoni Borrégió borai keltek versenyre, melyek közül a VEB2023 EKF és Veszprém Város Bora is kiválasztásra került. A nyerteseket Veszprémben, a Megyeháza dísztermében hirdetik ki június 14-én. A Balatoni Turizmus Szövetség szervezésében idén a nagyobb balatoni fesztiválokon is találkozhatsz a legjobb balatoni borokkal, a „Körbe borozzunk a Balatont!” food truck-on, ahol a minőségi borokon túl egy-egy balatoni séf által elkészített menüsorba is belekóstolhatsz majd.

Egyedülálló Hosszúasztal Piknik Veszprémben

Piknikeztél már több ezer ember társaságában egy olyan asztalnál ülve, amelynek hossza csaknem másfél kilométer? Bizony, ilyenre még sosem volt példa Veszprém és a régió történetében! A végeláthatatlan piknikasztalra bárki elhozhatja kedvenc ételeit, a jókedvről pedig zsonglőrök, bűvészek, mutatványosok és zenészek gondoskodnak. A Felező ünnep keretében megrendezett, rendhagyó piknik június 18-án lesz (15:00-18:00) a veszprémvölgyi Kolostorok és Kertekben, ahol az asztalokat és székeket a szervezők biztosítják, az ételeket, italokat, edényeket és evőeszközöket viszont mindenképpen készítsd be a piknikkosaradba! Azért, hogy mindenkinek jusson hely, fontos, hogy az eseményre regisztrálni kell! 

Gasztro udvar az Örvényesvölgy Fesztiválon

Június 16-17-én egy egész „gasztro udvar” kap helyet a Pálos Resort-ban az Örvényesvölgy Fesztiválon, a Gastro Kult&Art Liget, ahol különleges bisztró ételekkel, italokkal, bor- és buborékos kóstolósorral, élőzenével és látványfestéssel is várnak. Az ételeket a Creative Kitchen Truck by John’s Pub biztosítja, ahol olyan fogásokat kóstolhatsz, mint a vörösboros marhapofa zalai dödöllével vagy grillezett fogasfilé karfiol rizottóval.

Júniusban két alkalommal vár az Óváros Piac Veszprémben!

Ebben a hónapban is finom falatokkal és termelői portékával vár az Óváros Piac: június 11-én és 25-én reggel 9 és 13 óra között. A bevásárlótáskát vagy a kosarat semmiképpen se hagyd otthon, a jó hangulat és a finom falatok garantáltak!

Fenntarthatóság és minőség a Balaton-felvidéken

Június 30-án 14 órától a fenntarthatóság, gasztronómia és a bor témája kerül fókuszba az „Ez itt a kert” beszélgetések során a paloznaki Homola Pincészetben. Az izgalmas beszélgetések közben gyönyörködhetsz a csodás balatoni panorámában, sőt finom borokat is kóstolhatsz. A belépődíj (2500 Ft/fő) – mely teljes egészében lefogyasztható – tartalmazza az előadásokon való részvételt és a borkóstolót.

Ha még több júniusi programra vagy kíváncsi, lapozd fel online a VEB2023 júniusi programfüzetét! Elolvasom

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!