Kulturális Örökség Napjai Veszprémben és a Bakony-Balaton régióban

Kultúra

Országszerte ezen a hétvégén, szeptember 21-én és 22-én tartják a Kulturális Örökség Napjait, amelynek keretében ismét megnyílnak olyan épületek kapui, amelyek kulturális örökségünk részei.

Ezeken a napokon városi és épületséták, exkluzív tárlatvezetések és kulisszatitkokat bemutató programok várnak minden érdeklődőt. Nem lesz ez másként Veszprémben és a Bakony-Balaton régióban sem, ahol klasszikus és kortárs épületek és művészetek is feltárásra kerülnek. Programválogatásunkban összegyűjtöttünk néhány olyan hétvégi eseményt, amelyet szerintünk nem érdemes kihagyni!

Veszprém

Veszprémben több patinás épületet is megtekinthetünk egészen a pincétől a padlásig, miközben szakszerű vezetés kíséretében tudhatjuk meg a hozzájuk kapcsolódó izgalmas történeteket.

A Rosos és a Balassa-kúriát szeptember 21-én és 22-én 10:00 és 11:00 óra, valamint 14:00 és 15:00 között látogathatjuk, a Megyeháza épületébe pedig mindkét napon 10:00-tól és 14:00-tól indulnak bejárások.

Betekinthetünk a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Vármegyei Levéltárába is szombaton 9 és 12 óra között - ebben az időszakban minden órában indulnak vezetések, vagyis 9:00, 10:00 és 11:00 órakor.

Az Eötvös Károly Könyvtárat szeptember 21-én két épületbejáráson ismerhetjük meg 10:30-tól, illetve 14 órától, ugyanezen a napon 10:00-tól, valamint 11:00-tól pedig a Veszprémi Petőfi Színház kulisszái mögé kalauzolják el a látogatókat. 11:00 és 12:00 között pedig a Kabóca Bábszínház új épületét ismerhetjük meg az 1900-as évek elejétől napjainkig.

Szombaton lesz majd városi séta is, ahol több épületet ismerhetünk meg vezetett kalandozás keretében: a belváros szecessziós épületeit. A séta 15 órakor indul majd az Eötvös Károly Könyvtártól. 

A sétákon túl kiállítások és tárlatvezetések is várnak. Szombaton 10 órától a Várbörtönben a “Börtönbe zárva, zsákutcában járva” című interaktív vezetés során tudhatjuk meg, hogyan telnek a börtönben élők napjai és mi történik, amikor a letöltött büntetés után visszatérnek a társadalomba. A Dubniczay-palotában Judit Stowe Formabontás című kiállítását nézhetjük meg, a Laczkó Dezső Múzeumban Balogh Eleonóra és Bősze Eszter üvegművészek vetített előadását nézhetjük meg és a várnegyedben lévő Tegulariumot is megismerhetjük.

Sümeg

Sümegen a Püspöki Palotában várnak tematikus programok: szeptember 22-én, vasárnap két sétán is részt vehetünk. 11 órától a neves alkotó, Maulbertsch műhelytitkaiba nyerhetünk bepillantást, 15 órakor pedig a Püspöki Palota olyan tereit ismerhetjük meg, amelyek általában nem látogathatók a nagyközönség számára. 

Balatonfüred

Balatonfüreden az “Év Balatoni Háza 2023” építészeti díjpályázat középületi kategóriájának nyertese, a Modern Műtár várja a látogatókat egy egész délutánon át tartó, ünnepi rendezvényre. A nap során feltárulnak az épület építészeti különlegességei, meghallgathatjuk, hogyan jön létre egy gyűjtemény, valamint tárlatvezetéseken is részt vehetünk. A program regisztrációhoz kötött!

Keszthely

Keszthelyen a Balatoni Múzeum 125 esztendő című múzeumtörténeti kiállításán ismerkedhetünk meg olyan tárgyakkal, amelyek bemutatják, miként maradt fenn a múzeum a 19. század óta. Itt olyan tárgyakkal is megismerkedhetünk, amelyekkel még sosem találkozhatott a nagyközönség. Szeptember 22-én, vasárnap a Szendrey Majorban “Uradalmi utak Keszthelyen és környékén – a múltban és jelenben” címmel szerveznek programot, amelynek keretében bemutatják a major útjait és az állat-és növénytermesztés, valamint a szőlészet és borászat minden csínjába-bínjába is betekintést nyerhetünk.

A programok közül több is regisztrációhoz kötött. Több információ az események látogatási részleteiről a Kulturális Örökség Napjai weboldalán található. 

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!