Közösségi fotógyűjtemény a Balatonról – Elindult a Privát Balaton fotógyűjtési projekt

Történetek VEB2023 / Fotók: Privát Balaton

A balatonfüredi Lipták Gábor Városi Könyvtár és a VEB2023 együttműködéséből született meg a Privát Balaton projekt, amelynek célja a balatoni régió múltjának felelevenítése fotók segítségével.

Van egy jó fotód, ami a füredi mólónál készült? Vagy olyan, amin a nagyi a Badacsony előtt állva nyalta a fagyit a 60-as években? Esetleg érkezett egy balatoni képeslap a családnak a 90-es években? Akkor te is csatlakozhatsz a kép- és dokumentumgyűjtéshez! Hogyan és egyáltalán miért érdemes ezt tenned? A mikéntről és a projekt részleteiről Tóth Györgyi, a Lipták Gábor Városi Könyvtár igazgatója mesélt nekünk.

Hogyan született meg a Privát Balaton gondolata?

 

A könyvtárhoz tartozik a Helytörténeti Gyűjtemény is Balatonfüreden, amelynek nagy képeslap- és fotógyűjteménye van. Kiemelten foglalkoztam mindig ezekkel a dokumentumokkal. Az jól látszik, hogy az elmúlt években megnőtt az érdeklődés a fotók közösségi alapon történő gyűjtése iránt, gondoljunk csak a Fortepan-ra vagy a Kézai Simon programokra. Amikor megtudtuk, hogy lehet helytörténeti projekttel is csatlakozni a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programhoz elhatároztuk, hogy egy hagyományos és mégis modern szemléletű elképzeléssel fogunk pályázni. Így született meg az ötlet, hogy gyűjtsünk balatoni tematikájú képes anyagokat, de ne kizárólag online feltöltéssel – mint mondjuk a Fortepan esetében –, hanem személyes találkozókon is, hogy ha valakinek van egy jó története vagy olyan generációba tartozik, aki nem használja az internetet, el tudja hozni a fotóját és át tudja adni mellé a gondolatait is.

Mi történik egy személyes fotógyűjtés alkalmával?

 

A személyes fotógyűjtések mindig olyan településeken találhatóak, amelyek csatlakoztak az EKF programjához. Az ehhez kapcsolódó időpontokat előre meghirdetjük az egyes helyszíneken és persze online is a Privát Balaton projekt honlapján.

Balatonboglár, Balatonakali és Balatonfüred volt az első három település, ahova lehetett képeket hozni. Egy ilyen személyes találkozó alkalmával a behozott képanyagot átadják az ott tartózkodó kollegának, aki azonnal be is szkenneli és feljegyzi, hogy milyen emlékek, információk kapcsolódnak hozzájuk.

Fontos, hogy mindig ki kell tölteni egy hozzájárulási nyilatkozatot (az online képgyűjtő felületen is), hiszen a beadott képek egy olyan gyűjtemény részei lesznek, amelyek később is felhasználásra kerülhetnek.

Például kiállítások formájában?

 

Igen, a fotók egy része többek között installációk formájában kerül kiállításra június és október között kijelölt helyszíneken. A Balaton északi- és déli partján 9 településen, elsősorban hajó- és vasútállomásokon lesznek megtekinthetőek köszönhetően többek között a MÁV Zrt. és a BAHART Zrt. támogatásának.

A gyűjtések sok esetben partnerséggel valósulnak meg, többek között a Magyar Vitorlás Szövetséggel együttműködve.

Az eddigi tapasztalatok alapján már ismerik a projektet? Érkeznek a fotók?

 

Érkeznek, de én úgy gondolom, hogy még nagyon az elején vagyunk. Egyelőre kevesen tudják, mi az a Privát Balaton, ezért is szükséges, hogy a szezonban egy kicsit többet lássanak a projektből az emberek és idővel kialakuljon a bizalom felénk. A több helyszínen is megtalálható kiállítások, reményeim szerint motiválni fogják az embereket, hogy rendelkezésünkre bocsássák a számukra nagy becsben tartott régi képanyagukat.

 

A következő gyűjtés a Vitorlás Szövetség balatoni évadnyitó eseményén lesz, május 12-én. Mit lehet erről tudni?

 

Május 13-án, szombaton a Magyar Vitorlás Szövetség hivatalosan is megnyitja a balatoni versenyévadot és a pénteki programok között szerepel a Privát Balaton fotógyűjtés is. Legközelebb ide várunk mindenkit szeretettel. Ez jó alkalom lenne arra, hogy még további képek érkezzenek a vitorlás élettel kapcsolatban.

Van egyébként olyan téma, ami gyakran megjelenik az eddig gyűjtött fotók között?

 

A legtöbb képen hangsúlyos a panoráma: a Balaton, a Balaton-part, vagy a tanúhegyek látszanak a háttérben. Mivel a legtöbb régi fotót még filmes gépekkel készítették, a filmkockák számával a fotósnak spórolnia kellett, így nagyon sok a láthatóan beállított kompozíció. Ami nagyon érdekes, hogy például gasztronómiai témájú fotókat keveset kaptunk.

 

Mi történik a projekttel 2023 után?

 

Vannak arra vonatkozó terveink, hogy a projekt az EKF év után is folytatódjon valamilyen formában. A honlapot mindenképp szeretnénk megtartani, jó lenne, ha online még sokáig lehetne gyűjteni a fotókat.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!