Kóstolj újbort és lakj jól isteni libalakomákon! – Mutatjuk, merre indulj a Balaton körül Márton-napi programokért

gasztro

Márton napján, azaz november 11-én a néphagyomány szerint, aki nem iszik újbort, egész évben szomjazni fog. De vajon hogyan függ össze Márton neve a libákkal és Balatonudvari településével? Utánajártunk a legfőbb népszokásoknak, és azt is eláruljuk, merre kóstolhatod meg a legfinomabb libalakomámat és újborokat!

Fotó: Unsplash

Tours-i Szent Márton püspök Pannonia provinciában született és Franciaország egyik legismertebb keresztény szentje volt. A püspök már a honfoglalás előtti időkben nagy tiszteletnek örvendett Pannóniában: a hagyomány szerint álmában Szent Istvánt és az országot segítette. Így lett Tours-i Szent Márton Szűz Mária után Magyarország patrónusa.

De miért pont november 11-e?

Márton napjához, azaz november 11-hez számos népszokás fűződik, melyek nagyrészt a mezőgazdasági munkák befejezésnek időpontját és az adventi időszak közeledtét jelzik. A római időkben ez a nap a téli évnegyed kezdő napja volt: az új termésből és újborból ekkor tartottak lakomát.

Szent Márton és Balatonudvari

Balatonudvari szorosan összefügg a Márton-nappal, hiszen a település védőszentje Szent Márton. A település központjában található római katolikus templom is Szent Márton püspök nevét viseli. A templomban található oltárképen a püspök egy ritka ábrázolása tekinthető meg: Szent Mártont imádkozó helyzetben ábrázolta.

Balatonudvari templomjai

Márton-napi népszokások és hagyományok

A legendák közül a legismertebb mindenképpen az, amely szerint Szent Márton egy libaólban bújt el, mikor püspökké akarták választani. A ludak azonban gágogásukkal elárulták.

Libalakoma

 

Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresen lakomákat tartanak. A hagyomány szerint ilyenkor takarítani, mosni, teregetni sem volt szabad, mert az a jószág pusztulását okozhatta. Novemberben levágták a tömött libát, így Márton napon libafogások kerültek az asztalra, hiszen „aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik.” A fogások között általában helyet kapott libaleves és libasült is, amelyet jellemzően párolt káposztával és zsemlegombóccal fogyasztottak. A liba hátsó részéből küldtek a papnak is, innen származik a „püspökfalat” kifejezés. 

 

Időjóslás

 

Azt tudtad, hogy a libát még az időjóslásra is felhasználták? Ha a sült liba mellcsontja rövid és barna volt, az sáros télre utalt, ha viszont hosszú és fehér, az havas telet jósolt. A Márton-napi időjárásnak is jelentősége van, hiszen mindig az azon a napon tapasztalt időjárás ellenkezője várható: „Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál.”

 

Fáklyás felvonulás

 

A régi időkben a gazda a pásztoroknak a bélésadót vagy más néven rétesadó Márton napján fizette meg, és cserébe a pásztorok egy többágú vesszőt ajándékoztak a gazdáknak. Dunántúli szokás volt, hogy Márton-napon a pásztorok egy nyírfavesszővel járták végig a házakat és mondtak köszöntőt. A Szent Márton emlékét őrző fáklyás felvonulás pedig német nyelvterületről ered, amelyet hazánkban általában német nemzetiségű településeken és az ország több részén mai napig tartanak. A gyerekek és a családok ilyenkor saját készítésű lámpásokkal járják az utcákat és Márton-napi dalokat énekelnek.

 

Újbor kóstolás

 

A lúdvacsora után az éppen kiforrott újborral, azaz „Márton poharával” szokás koccintani, hiszen a néphagyomány szerint, ha nem iszunk újbort ezen a napon, egész évben szomjazni fogunk.

Kíváncsi vagy rá, hogy a Balaton körül milyen Márton-napi programok várnak? Összegyűjtöttük neked a mi választásainkat!

ARÁCSI MÁRTON-NAP ÉS ÚJBOR KÓSTOLÓ

Helyszín: Arácsi Népház

Időpont: 2023. november 11. 10:00-20:00

Miért nem érdemes kihagynod?

Az arácsi programon a felnőttek megkóstolhatják a legfinomabb újborokat, a melyeket a Mészáros Pince mutat be, de a legkisebbek is találhatnak kedvükre való foglaltságot. 13:00 és 15:00 óra között gyermekfoglalkozás és kézműveskedés várja a családokat, mely során megtudhatod, hogyan készíthetsz Márton-napi lámpást papírból és üvegből. Figyelem, befőttesüveget hozz magaddal!

 

MÁRTON NAP 2023

Helyszín: Gyenesdiás, Kárpáti János ÁAMI Aulája

Időpont: 2023. november 11. 17:45

Miért nem érdemes kihagynod?

Gyenesdiáson a hagyománynak számító BATYUS rendezvény kerül megszervezésre, amelyre idén is akár a kedvenc süteményeddel és italoddal érkezhetsz, miközben „Libajegy” váltásával belekóstolhatsz az elmaradhatatlan libasültbe és újborba. A jó hangulatról a Dió Banda gondoskodik, az estet pedig táncház zárja.

 

MÁRTON NAPI BORVACSORA // LIBABŐR

Helyszín: Laposa Birtok, Badacsonytomaj

Időpont: 2023. november 11.

Miért nem érdemes kihagynod?

A Laposa Birtok is csatlakozott a Libabőr Fesztiválhoz, melynek keretén belül az ország számos pontján és nívós éttermeiben hamisítatlan Márton-napi menüt kóstolhatsz. A libatepertőt, libamájat, libaerőlevest és konfitált libacombot tartalmazó menüt egy különleges lúdláb torta pohárdesszert zárja, és a birtok legjobb borai kísérik.

A IV. Badacsonyi Újbor Kóstolóra pedig november 18-án 15 órától a Hableányban kerül sor, ahol nemcsak borok kóstolására van lehetőséged, hanem izgalmas előadásokon és beszélgetéseken is részt vehetsz.

 

MÁRTON-NAPI BOR ÉS LIBA

Helyszín: Tagyon-hegy

Időpont: 2023. november 11. 14:00-20:00

Miért nem érdemes kihagynod?

Ezen a napon a Tagyon-hegyi dűlőkön nyitott pincék várnak az elmaradhatatlan balatoni panorámával, meghitt hangulatban, ahol újbort és libafinomságokat is kóstolhatsz.

 

MÁRTON-NAPI LIBALAKOMÁK A FOLLYBAN

Helyszín: Folly Arborétum és Borászat, Badacsonyörs

Időpont: 2023. november 11. 16:30-19:00

A „Balaton édenkertje” csodálatos környezetben egy pincelátogatással egybekötött borsétán, majd egy négyfogásos borvacsorával vár. Töltött libanyak, erőlé és lassan sült pecsenye libacomb alkotják a menüt, amelynek végén az is kiderül, hogy pontosan milyen a balatoni vitorla, ha desszert formájában ölt testet.

 

MÁRTON-NAPI ÚJBOR ÉS LIBALAKOMA

Helyszín: SKIZO Borház, Badacsonytördemic

Időpont: 2023. november 11. 18:00

Sike Balázs Pincéje is újborral és libaételekből álló lakomával készül, mely közben Matyi gitárzenéje gondoskodik a jó hangulatról. Gőzölt libamájból, erdei gombás liba raguból, rozé libamellből és egy körtés tart tatinból áll össze a négyfogásos menü, melyet 5 tételes borpárosítás is jár.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!