Kóstolj újborokat, fedezd fel a Bakony ízeit – Novemberben is izgalmas gasztronómiai programok várnak Veszprémben és a Bakony-Balaton régióban!

gasztro

Novemberben egyértelműen a borok lesznek a fókuszban: Balatonalmádiban válogatott balatoni pincészetek boraiba kóstolhatsz bele, a badacsonyi Hableányban egy igazi hagyományteremtő közösségi eseményen vehetsz részt, ahol a szüret első gyümölcsével, az újborokkal ismerkedhetsz meg közelebbről. De finom falatokból sem lesz hiány, hiszen a Bakony Expon a régió különleges ízeivel ismerkedhetsz meg, és a veszprémi Óváros Piacon ebben a hónapban is a régió legjobb termelői portékáiból válogathatsz.

Ősszel is Balaton 2 – Borban az egészség borkóstoló

 

Helyszín: Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár, Balatonalmádi

Időpont: 2023. november 4. 15:00-21:00

 

Miért nem érdemes kihagynod?

A Bor és Piac szervezésben valósul meg a balatoni borokat bemutató borkóstoló és mesterkurzus, amelynek keretén belül a borkedvelők és bortermelők, illetve a szakmai hazai és nemzetközi képviselői találkozhatnak. A projekt fő célja a borkultúra, a borfogyasztás és a fenntartható borászat népszerűsítése a Balatoni Borrégióban: a sétáló borkóstolón 25 kiállító borászat kínálata közül válogathatsz. A mesterkurzus előadói között jelen lesz Dr. Kovács Emőke, Dr. Bodor-Pesti Péter, Söptei Zsolt, Gyukli Krisztián, Tornai Tamás és Geönczeöl Attila, akik többek között a balatoni gasztronómia és borászat történetéről, a dűlőszelekció lehetőségeiről és a borturizmus fellendüléséről tartanak izgalmas előadásokat.

 

10. Bakony Expo – bakonyi ízek vására

A természet íze – a vidék portékája

 

Helyszín: Veszprém Aréna

Időpont: 2023. november 10-12.

 

Miért nem érdemes kihagynod?

A három napos termelői vásár idén tizedik alkalommal kerül megrendezésre, mely során a helyi termékek megismerése mellett a magyar és német tánchagyományok és különböző zenei- és táncelőadások is várják az érdeklődőket. Merülj el a gasztronómia világában a táncok és a zene segítségével, ismerd meg a Bakonyra, Somogyra vagy akár Székelyföldre jellemző fogások jellegzetes ízét! A Nagymama portáján a városlődi asszonyok segítségével nyerhetsz betekintést a sváb ételek készítésébe, de az Expon akár a cséplőgép működésével is közelebbről megismerkedhetsz. A legkisebbeket pedig a Sáti és családja és az Esztám Band Kerek erdő meséi zenés, táncos, interaktív mesejátéka és a Kabóca Bábszínház interaktív gyermekelőadása várja, amely akár a gyermeklelkű felnőttek számára is érdekes lehet.

 

Hagyományok ötvözése innovatív technológiákkal: nemzetközi jó gyakorlatok a Balaton térségi borászat és gasztronómia területén tanulók és dolgozók számára

 

Helyszín: Veszprémi SZC "SÉF" Vendéglátás-Turizmus Technikum és Szakképző Iskola

Időpont: 2023. november 15. 15:00

 

Miért nem érdemes kihagynod?

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség roadshow rendezvénysorozatán egy előadássorozaton keresztül nemzetközi szakemberek mutatják be, milyen az, amikor a hagyomány és az innováció kéz a kézben jár. Az elmélet mellett a gyakorlati részek is fontos szerepet kapnak: a Veszprémi SZC "SÉF" Vendéglátás-Turizmus Technikum és Szakképző Iskola tanulói a Wordshefs Világverseny 8. helyezését elért Adamek Balázs és Kocsis Marcell páros vezetésével egy helyi alapanyagokból és legújabb technológiákkal készülő menü elkészítésében vehetnek részt. Miért nincs innováció tradíció nélkül, hogyan lehet a külföldi munkatapasztalatokat itthon kamatoztatni és miért fontos az emberség és a fenntarthatóság a szakmában? Az előadássorozaton többek között ezekre a kérdésekre kaphatunk majd választ. 

IV. Badacsonyi Újbor Kóstoló

 

Helyszín: Badacsony, Hableány

Időpont: 2023. november 18.

 

Miért nem érdemes kihagynod?

Idén újra sor kerül az évjárat mustrára és találkozóra a badacsonyi Hableányban, amely eredeti funkcióját tekintve is közösségi térként és találkozópontként funkcionált. A szüreti bálok és kóstolók hagyományát folytatva kerül megrendezésre az újborok kóstolója, amikor a szüret után kicsit megpihenve kóstolhatjuk meg a kemény munka gyümölcsét. A résztvevő borászatok között jelen lesz a Borbély Pincészet, az Éliás Birtok, a Fata Pince, az Istvándy Birtok, a Laposa Birtok, a Szeremley Birtok és a VáliBor. Sőt, a pincészetek nemcsak újborokkal, hanem két izgalmas régi tétellel is érkeznek. A kóstolón túl izgalmas előadásokba is betekintést nyerhetsz: a Hableányban dr. Laposa József a Badacsonyi Borvidék történetéről, Langó Tamás pedig a magyarországi újbor trendek fontosságáról és jelenlétéről mesél majd, míg egy másik helyszínen, a Laposa Borteraszon

Maxime Belrepayre Beaujolais nouveau előadásán és francia borok kóstolóján vehetsz részt.

 

Óváros Piac az Erzsébet Ligetben

 

Helyszín: Erzsébet Liget, Veszprém

Időpont: 2023. november 19. 9:00-13:00

 

Miért nem érdemes kihagynod?

Az Óváros Piac forgataga ebben a hónapban az Erzsébet Ligetben termelői portékával, kézműves termékekkel és tematikus programokkal vár, ahol baráti beszélgetések és közös reggelik vagy akár ebédeken keresztül egy igazi közösségi esemény részévé válhatsz. A vászontáskát vagy a kosaradat semmiképpen se hagyd otthon!

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!