Kóstolj bele, hallgasd meg és fedezd fel a Balaton világát! - Szombaton kezdetét veszi a BALATORIUM Ökológiai X Kulturális Hét

Kultúra

Augusztus 19. és 27. között, azaz egy héten át, a Balatorium kulturális és művészeti projekt segítségével minden a Balatonról és annak ökoszisztémájáról szól majd.

© Balatorium

A Balatorium projekt a Balaton ökológiai kihívásaira hívja fel a figyelmet különböző workshopok, előadások, kiállítások és tájbejárások segítségével, melyeken keresztül arra is rávilágít, hogy mennyire törékeny a tó ökoszisztémája. Kíváncsi vagy rá, hogy mely éttermekben és milyen fogásokból áll a Balatorium menü, vagy hogy milyen zenék kaptak helyet a Balaton hangjai című lemezen? Olvasd el programajánlónkat és irány a BALATORIUM Ökológiai X Kulturális Hét!

Kóstolj bele a Balatonba!

 

Balatorium Menü

Időpont: 2023. augusztus 19. 10:00-20:00

 

A Balatorium Ökológiai és Kulturális hét egy igazi gasztronómiai csemegével indul: neves helyi vendéglátók és a szabadonbalaton csapatának segítségével megtudhatod, hogyan függ össze az ökológia a gasztronómiával. A balatonszemesi Kistücsök Étterem, az akarattyai Rusty Coffee Box kávézó, a Lángos World Balatonmáriafürdőről és az örvényesi Beach büfé csak pár név azon vendéglátóhelyek közül, akik csatlakoztak a kezdeményezéshez, hogy a tó ökológiai folyamatait és kihívásait különböző ételeken és italokon keresztül mutassák be. A fogások között szerepelnek majd hínár és egyéb vízinövények felhasználásával készült iszapos lángos és keksz, sulyom shot és abált sulyom desszert is, sőt akár emberi bojli falatokat és algás Balaton italt is kóstolhatsz majd. A finom falatokon túl a program edukatív jellegéről pedig a Balatorium projekt munkatársainak előadásai gondoskodnak.

© Balatorium

Hallgasd meg a Balatont!

 

Balaton hangjai lemezbemutató koncert

Időpont: 2023. augusztus 19. 16:00-22:00

Helyszín: Bánya Kert, Salföld

 

Szombat délután a különleges kóstolók után érdemes a salföldi Bánya Kert felé venni az irányt, ahol egy egészen különleges zenei élményben lehet részed: a július végén megjelent Balaton hangjai című nagylemezbe hallgathatsz bele, amelyben a magyar könnyűzenei élet nagyjai egy-egy dallal hívják fel a figyelmet a Balaton védelmének fontosságára. A színpadon a lemezen szereplő Wave of Sound, Hegedűs Józsi, az Onakom, a Jazzbois, Дeva, és Labek & Chrobak fellépését hallgathatod végig, és dr. Zlinszky András, a szabadonbalaton ökológusa és a Balatorium projekt szakértőjének vezetésével egy előadást is megnézhetsz arról, hogy mit jelent a Balaton, mint egy rendszer.

Fedezd fel a Balatont!

 

Nyílt nap a Balatoni Limnológiai Kutatóintézetben

Időpont: 2023. augusztus 25. 9:00-16:00

Helyszín: ELKH Balatoni Limnológiai Kutatóintézete, Tihany

 

Az ország legnagyobb múltú biológiai kutatóintézete egy napra mindenki előtt megnyitja kapuját, hogy bepillantást nyerhessünk az édesvizek környezettani kutatásába: 9 órától folyamatosan várják az érdeklődőket az intézet árnyas fái alatt, ahol többek között a mezokozmosz rendszerről, a balatoni kagylókról és a vízi makrogerinctelenekről tartanak bemutatót az intézet kutatói. Ezenfelül olyan gyakorlati programokon is részt vehetsz, mint a laboratóriumi munka, üledék- és vízmintavétel és tudományos túrák, de a szervezők kvíz- és rajzversennyel is készülnek. 13 órától nyit a C:N:P minibár és a Balatorium Artist Residency programjának munkáit is megcsodálhatod.

© Balatorium

Ismerd meg a Balaton inspiráló hatását!

 

"Nekem a…" barangolás a Magyar Képzőművészeti Egyetem tihanyi művésztelepén

Időpont: 2023. augusztus 25. 12:00-18:00

Helyszín: Tihanyi Művésztelep

 

Az ismert slágert idézve ez a program egy különleges alkotást és kreativitást ösztönző helyszínre kalauzol el, a Tihanyi Művésztelepre, mely a Belső-tó partján található, és nevét egykori rektoráról, Somogyi József szobrászművészről kapta. A telepet a Magyar Képzőművészeti Egyetem hozta létre 1976-ban, és a programok során lehetőséged lesz jobban megismerni a történetét: Szabad tér című rövid hangulatfilm és Császkáló hangséta – csak pár elem a programok közül. Az esemény fő célja, hogy a látogatók és a helyiek számára és egyértelművé váljon, hogy a tó nemcsak az üdülést szolgálja, hanem olyan innovatív projekteknek is helyszínt biztosít, melyek az ökológiai szempontokat is szem előtt tartják. A barangoláson Illés Haibo & Melykó Richárd, Kéry-Kovács Péter és Máté Dániel művészek is jelen lesznek.

© Balatorium

Légy része a Balaton ökoszisztémájának!

 

Ökológiai x Kulturális Hétvége

 

Időpont: 2023. augusztus 26. 10:00 – augusztus 27. 20:00

Helyszín: Örvényes Beach

 

Te tudod, hogy pontosan milyen növényeknek és állatoknak biztosít élőhelyet a Balaton? Hogy milyen ökológiai problémákkal szembesülhetünk a jövőben? Ezen a hétvégén minden kérdésre választ kaphatsz, miközben különböző vízinövényeket kóstolhatsz, bejárhatod a vizet a Balatorium nádas-hajós flottájával, részt vehetsz olyan különleges programokon, mint a maggyűjtő zokni tuning workshop, a vizicsillárka és tanúhegyek pólóra szitására és Balatonbarát kert bejárás és maglabdázás. Emellett a strandon izgalmas beszélgetéseket is végighallgatsz kutatók és művészek előadásában!

 

A Balatorium projekthez két évvel ezelőtt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem is csatlakozott egy komplex edukációs programot kidolgozva, melynek fő célja a design és művészet eszközeit felhasználva a 14-18 éves korosztály érzékenyítése a Balaton ökológiai problémáival kapcsolatban. Az utóbbi két évben elért eredményeket az Örvényesi strandon felállított különleges installációban, a Foliorium Pavilonban nézheted meg, de a MOME más izgalmas programokkal is készül.: BALATON workshop, a SAVE THE LAKE című társasjáték tesztelése a játékot megálmodó és fejlesztő MOME-hallgatókkal, KERTI PART workshop, azaz palántázás, magvetés ültetőzsákokba és ültetőtábla készítés, játékok, Ökológiai Adatfizikalizáció Kurzus és Ökobuborék-vetítés is vár kicsiket és nagyokat augusztus utolsó hétvégéjén.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!