Kortárs kiállítások, felnőtt bábszínház, kreatív workshopok - Tavaszi programkavalkád vár Veszprémben

kikapcsolódás

Kiállítás, táskakészítő workshop, filmklub vagy bábszínház? Veszprémben áprilisban és májusban is sokszínű programok várnak, több tucat műfajban, a hét minden napján!

Kiállítások az EKF-év legszebb pillanatainak gyűjteményétől a veszprémi várbörtönig

Veszprém belvárosában járva idén tavasszal lépten-nyomon kiállításokkal találkozhatunk. A várnegyedben a Művészetek Háza kiállítótereiben április 28-ig Attalai Gábor konceptuális műveit nézhetjük meg, melynek során felfedezhetjük a 60-as, 70-es évek hazai képzőművészeti világát. Ugyanitt, a Dubniczay-palotában a kétezerhuszonhárom bestof című tárlaton a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kreatív művészeti projektjeibe, emlékezetes alkotásaiba nyerhetünk bepillantást. A kiállításon nem csak a 2023. január 21-i megnyitó képeit idézhetjük fel, de bepillantást nyerhetünk a teljes megnyitó hét kulturális értékeit is. Felidézhetjük olyan képzőművészek munkáit, mint Maurer Dóra vagy Bak Imre, de újra megcsodálhatjuk Néma Júlia porcelán- és kerámiaművész izgalmas alkotásait és Szalontai Ábel kortárs fotográfiáit, amelyek középpontjában az egyik legkedveltebb tanúhegyünk, a Badacsony áll. Külön teremben találkozhatunk közgyűjteményekből és a régióhoz kötődő, fontos magángyűjteményekből kölcsönzött alkotásokkal, amelyek a műgyűjtők szemüvegén keresztül mutatják be a tavalyi év legizgalmasabb kiállításait. Mindezeken túl pedig feleleveníthetjük az artist in residence programokat, a dizájnkiállításokat és a balatoni retro életérzéshez kapcsolódó válogatást is.

A Művészetek Háza tárlatai mellett, a veszprémi várbörtön megújult kiállításán a bűn és bűnhődés témaköreit járhatjuk körbe, az Ember a rács mögött című börtönkiállításon. A Ruttner-ház felől megközelíthető várbörtönben interaktív tartalmak segítségével ismerkedhetünk meg a helyszín történetével, különleges szökési kísérletekkel és a büntetésvégrehajtás evolúciójával.

Április 26-tól pedig a Laczkó Dezső Múzeumban a Ragyogj tovább! – KETTŐEZERHUSZONHÁROM EURÓPA KULTURÁLIS KREATÍV RÉGIÓJA: EGY ÉVAD EMLÉKEI, EGY RÉGIÓ JÖVŐJE című, a Veszprém-Balaton 2023 EKF program felejthetetlen pillanatait idézhetjük fel izgalmas installációk, kulisszatitkok és személyes történetek segítségével.

Újra-táska workshop, felnőtt bábszínház és Gizella Napok

Áprilisban és májusban két különleges foglalkozáson vehetünk részt a FOTON Audiovizuális Centrum szervezésében. Április 24-én és május 8-án Mindfulness workshopon tanulhatjuk meg, hogyan küzdjük le a stresszt és kerüljünk harmóniába a testünkkel és a lelkünkkel, április 27-én pedig Zuzk’art segítségével készíthetünk egyedi táskákat újrahasznosított pamutfonalak felhasználásával. Ugyanitt április 25-én, csütörtökön az MMA Filmklub keretében az Imádság és az Ahogy az Isten elrendeli...Olga filmje című dokumentumfilmes alkotásokat nézhetjük meg, majd utána egy közönségtalálkozó keretében Mohi Sándor operatőr, Balázs Béla-díjas rendező és Szalay Péter Balázs Béla-díjas dokumentumfilm-rendező beszélgetnek a filmekről.

A színház kedvelői április 19. és 21. között a Petőfi Színház Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválján fedezhetik fel a színház lélekig hatoló erejét sokszínű programok, többek között előadások, szakmai beszélgetések és filmvetítések segítségével. Emellett pedig felnőtteknek szóló darabokkal vár a Kabóca Bábszínház több alkalommal is április és május folyamán. Április 29-én a KL Színház Anyajegy című előadásán az anyaság édes és keserű pillanatai kerülnek fókuszba, május 5-én Katona József ismert műve, a Bánk bán kortárs megközelítésben látható majd a színpadon, az Azért a kis bolondságért... című előadáson május 27-én pedig pajzán históriákat, magyar népi szerelmes történeteket hallhatunk egy vásári bábjáték keretében.

Május 6. és 14. között ismét lesz Gizella Napok, ahol koncertek, vásári forgatag, beszélgetések, városrészi felvonulás és gyerekprogramok várnak kicsiket és nagyokat egyaránt. Olyan fellépők zenéjére táncolhatunk, mint a Kiscsillag, Szabó Balázs Bandája, Charlie vagy a Margaret Island, idén is megnézhetjük a történelmi felvonulást, a Színházkertben pedig három hétvégén át – május 11-12-én, május 19-én és május 26-án – a GyereKertben merülhetnek el az alkotásban és a szórakozásban a legkisebb családtagok. Itt kifejezetten gyerekeknek szóló előadások, koncertek, játékok és foglalkozások várják majd a kicsiket.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!