Könyvbemutatóval és kórusakadémiával készülnek az idei Gellért Ünnepen Bakonybélben

Kultúra

A Szent Mauríciusz Monostorban szeptember 26. és 28. között megrendezésre kerül a Gellért Ünnep, amelynek keretében irodalmi és komolyzenei programokon vehetünk részt. Idén Remetei Ferenc gyergyóremetei születésű ferences szerzetes Különös emberek című könyvének bemutatója, egy háromnapos, Monteverdi és kortársainak műveit feldolgozó kórusakadémia, majd egy azt lezáró koncert várja a nagyközönséget.

A Szent Mauríciusz Monostor közössége 2023-ban hívta először Szent Gellértre emlékezve vendégeit a Monostorba, a püspök bakonybéli remeteségbe érkezésének 1000. évfordulóján.

Izsák atya ünnepi ajánló sorai az ezévi program útmutatásául is szolgálnak.

„Az Itáliából majd a magyar királyi udvarból elinduló, európai formátumú tudós és szellemi embert az ország egyik legrejtettebb völgyében megérinti a genius loci, majd hét év csendes, magányos élet után tovább folytatja keresését a teljesség felé, de itt hagyja saját lelkének máig kitapintható lenyomatát. Az ember és a hely nagybetűs Találkozását ünnepeljük: mi mással tehetnénk, mint találkozásokkal?”

Gellért püspök szülőföldjéről érkeznek kiváló muzsikusok, hogy koncertjük előtt közösen dolgozzanak magyarországi érdeklődőkkel a Bakonybéli Kórusakadémián, gyergyóremetei vendégeink pedig megidézik Puskás Ferenc P. Hugolin, ferences szerzetes, misszionárius elkötelezett életét, írói munkásságát.                                                                                                                               

Gabriele Palomba

PROGRAM

szeptember 26. 17 óra

Szentmise

szeptember 26.18.30 Boldog Gizella Közösségi Ház

Könyvbemutató

Puskás Ferenc P. Hugolin, (Remetei Ferenc 1908–1993) gyergyóremetei születésű ferences szerzetes Különös emberek című kötetének bemutatója

A kötetet bemutatja

Daczó Katalin szerkesztő

Jonica Xénia, az Erdélyi Ferences Gyűjtőlevéltár levéltárosa

Laczkó-Albert Elemér Gyergyóremete polgármestere 

 

Puskás Ferenc P. Hugolin, írói álnevén Remetei Ferenc (1908–1993) gyergyóremetei születésű ferences szerzetes, plébános alkotó emberként, íróként, lelkigyakorlat-vezetőként és misszionáriusként is szerteágazó tevékenységet fejtett ki.

A szerző írásai a kommunizmus alatt nem jelenhettek meg, de kéziratos hagyatékában számos novella, karcolat, kisregény és színmű található. Életművének összegyűjtését és kiadását, a szülőfalu Polgármesteri Hivatalával az Erdélyi Ferences Rendtartomány vállalta fel.

Remetei Ferenc kisregényeiben olyan kérdéseket jár körül, amelyekről az adott korszakban kevesen, vagy csak felületesen írtak (pl. a nagyvárosba elkerült falusi lányok gyakori bukása, a földtől, a szülőfalutól való eltávolodás, a rendházak élete, a szerzetesek kételyei), így egy általunk kevéssé ismert világot tár elénk. Ugyanakkor, bár az írásokban gyakran felismerhetőek a szülőfalu helyszínei és emberei, ezek a Remetei Ferenc által a szépirodalomba emelt történetek szinte bármely székely faluban vagy erdélyi kisvárosban megeshettek volna, tanulságai pedig általános és örök érvényűek.

szeptember 26-28.

Bakonybéli Kórusakadémia

Monteverdi és kortársai

 

Vezeti: Gabriele Palomba (Olaszország)

Közreműködnek az Ensemble La Venexiana tagjai

 

A műhelymunkák időpontja:

26- a: 15:00 - 18:00 workshop (Confitebor - Laudate Dominum)                    

27-e: 15:00 - 19:00 workshop 

28-a: 14.00 és 16.30 között főpróba templom

          18 óra: koncert

 

A koncertről felvételt készít a Bartók Rádió, amelyet későbbi időpontban sugároz, a Monostor YouTube csatornáján élőben követhető a program.

 

26-27-e: 10.30-13 óra között Ensemble La Venexiana nyilvános próba

A Kórusakadémia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 

Regisztrálni az [email protected] címen lehet.

La Venexiana

szeptember 28. 18 óra

Monteverdi és kortársai egyházi művei- Magnificat Anima Mea

Ensemble La Venexiana, (Olaszország) és a Bakonybéli Kórusakadémia hallgatóinak koncertje

Művészeti vezető: Gabriele Palomba

A La Venexianát 1997-ben alapította Claudio Cavina, aki 2016-ig vezette az együttest. Vezetésével az énekesekből és hangszeres muzsikusokból álló formáció Olaszország egyik legismertebb régizene együttesévé vált. A reneszánsz és a barokk vokális és hangszeres muzsika interpretálásában kiemelkedőek, hangfelvételeik és koncertjeik elismertek mind a kritikusok, mind a közönség körében.

Bakonybéli workshopjuk, koncertjük, első magyarországi fellépésük lesz.

 

Gabriele Palomba Milánóban a legmagasabb minősítéssel szerzett lantművészi diplomát. Szólistaként és continuo-játékosként fellép Olaszországban és külföldön, a legtöbb európai fesztiválon és színházban játszik a legfontosabb régizenei együttesekkel. 1997 óta dolgozik együtt az énekeseket és hangszeres muzsikusokat összefogó, a reneszánsz és a barokk muzsikáját kivételes színvonalon prezentáló La Venexiana együttessel, amelynek jelenleg művészeti vezetője és karmestere.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!