Kisfaludy Sándor és a Balaton vidéke

Kultúra Dr. Kovács Emőke / Fotók: Fortepan

Kisfaludy Sándor nemcsak a magyar romantika egyik nagy képviselője, hanem a Balaton vidékének korai verselője is. A sümegi születésű poéta meglehetősen kalandos életutat járt be, mielőtt visszatért volna szülőföldjére.

Kisfaludy-szobor Balatonfüreden

A neves nemesi családból származó Kisfaludy katonaként megismerte Európát. Katonaútján szép hölgyek és megannyi művészeti inspiráció kísérte, majd 1799-es leszerelése után tért vissza a Balaton vidékére. Ekkortájt kezdődött nagy szerelme is Szegedy Rózával, melyből – Róza kezdeti húzódása ellenére – 1800-ban házasság lett. Ekkor Kisfaludy már Sümegen folytatott gazdálkodó életet és sorra írta hősdrámáit, szerelmes költeményeit. A Himfyszerelmei című dalciklusával – mellyel új strófaszerkezetet és műfajt teremtett – egyre nagyobb ismertséget vívott ki magának. Kisfaludy Szegedy Rózához fűződő szerelmének lenyomatai ezek a művek. Róza ugyanis hű és szerető asszonya lett a sümegi költőnek, az asszony badacsonyi présháza sok szüretnek adott otthont és kedves, szüreti hajlékává vált a házaspárnak.

Az 1800-as évek elején sorra születtek a Balatonvidék történelmét megörökítő Kisfaludy-regék, melyek javarészt a nagy várháborúk korát idézték. A várromokhoz fűződő lírai elbeszéléséiben – Somló, Tátika, Csobáncz avagy Regék a magyar elő-időből – romantikus szerelmi történetek sokaságát sorakoztatta fel. A romantikus szerelmi szál mellett a regék fő üzenete a hazafias érzés fontosságának hirdetésében állt. Somló című regéjének részlete jól példázza mindezt: 

„Néz a Magyar, – ki Balaton 

Szívemelő tájáról 

Sümeg felé – Somlónak jön, 

S a múltt idő koráról 

Emlékezik, jobbra balra 

Ősink üres fészkeit 

Látván, s minteggy körülöttük 

Sejtvén azok lelkeit.” 

Kisfaludy hajó

Kisfaludy irodalmi tevékenysége mellett a vidék egyik fontos kulturális kezdeményezése is nevéhez kapcsolódik: 1831 júliusában Balatonfüreden megnyílhatott a Dunántúl első kőszínháza, melynek megvalósulásában a sümegi költőnek oroszlánrésze volt.

Kisfaludy-ház - Badacsony

Azonban az 1830-as évekre Kisfaludy közéleti szerepvállalása és magánélete is igencsak megváltozott. 1832 májusában elhunyt Róza asszony, s hiába házasodott újra a költő a fiatal Vajda Amáliával, a második feleség 1841-ben szintén korán elhunyt. Időközben Kisfaludy egyre inkább kiszorult az irodalmi életből, a nemesi szemlélet tükröző műveit idejétmúltnak tartották. 1844 októberében igen magányosan, távozott az élők sorából. S bár életművét saját korában nem igazán becsülték, halálát követően egyre nagyobb elismerést vívott ki magának. Róla kapta nevét a Balaton első gőzhajója (1846), Füreden szoborral tisztelegtek emléke előtt, de Eötvös Károly is írt róla nagy, balatoni munkájában. Sümegi szülőháza ma takaros és programokkal teli emlékházként működik, de számos emléktábla és utcanév hirdeti a tó körül a balatoni várromantika megteremtőjének nevét, munkásságát.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!