Kisfaludy 250 – Kisfaludy Sándor születésnapjára emlékeznek Sümegen

VEB2023

Kisfaludy Sándor kultusza a mai napig elevenen él a Balaton körül. A költő 250 évvel ezelőtt, 1772. szeptember 27-én született Sümegen, ahol három napos programsorozattal emlékeznek a jeles évfordulóról. Számos helyszín, színpadi előadások, kiállítások, bábelőadások és egyéb izgalmas programok várnak minden korosztályt, és az eseményt a közösség és szakmai szereplők részvételével megvalósuló konferencia teszi teljessé.

Fotó: Kisfaludy 250

„Néz a magyar, - ki Balaton
  Szívemelő tájáról
Sümeg felé - Somlónak jön,
  S a múlt idő koráról
Emlékezik, jobbra balra
  Ősink üres fészkeit
Látván, s mintegy körülöttük
  Sejtvén azok lelkeit.”

– írta Kisfaludy Sándor a Balatonról, akinek neve több helyen is visszaköszön, ha a Balaton mellett járunk. A Balaton első gőzhajóját is róla nevezték el az 1840-es években, amelynek felújított verziója ma is közlekedik a Balaton vizén Balatonfürednél, de Tihany és Szántód között is láthatjuk nevét a BAHART egyik kompján. A költő életében különösen fontos szerepet töltött be Sümeg, szülőháza ma is Emlékházként funkcionál, de a badacsonyi Kisfaludy-ház is híressé vált az idők folyamán, amely korábban a költő présháza volt, ahol legnagyobb múzsájával és szerelmével, Szegedy Rózával élt. A ház közelében található lapos bazalttömb, a Rózsakő is Rózáról kapta a nevét, hiszen gyakran üldögéltek az kövön a költővel a Balaton panorámáját csodálva. A Kisfaludy 250 eseménysorozat a költő balatoni kötődését, életútját és irodalmi munkásságát eleveníti fel három napon át.

Első nap: 2022. szeptember 23. (péntek)

Az első napon a Kisfaludy Emlékháznál tárlatvezetéssel (15-00-16:30) és Kisfaludy sétával (16:30-17:30) várják az érdeklődőket, majd a Püspöki Palotánál a Kattarzis Irodalmi Divatszalon lép fel Zoób Katival (18:00), utána pedig fényfestéssel (19:30) készülnek.

A Kisfaludy 250 konferencia is ezen a napon kerül megrendezésre, amely a közösség és szakemberek bevonásával valósul meg és fő célja a Kisfaludy-kultusz ápolása. A rendezvény fővédnöke Dr. Navracsics Tibor (területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter és országgyűlési képviselő), védnöke pedig Kisfaludy László (helyettes államtitkár), a Kisfaludy család-leszármazottja. Az előadók között jelen lesz Dr. Török Petra (Petőfi Irodalmi Múzeum általános főigazgató helyettes), Nagy-Luttenberger István (történész), Németh István Péter (költő és irodalomtörténész), Praznovszky Mihály (irodalomtörténész és muzeológus), Nyáry Krisztián (kommunikációs szakember, könyvkiadó, író, irodalomtörténész),

Tóth G Péter (kurátor) és Oszkai Réka is (Kisfaludy Sándor Művelődési Központ, Könyvtár és Emlékház igazgató).

Második nap: 2022. szeptember 24. (szombat)

A második napon több helyszínen változatos programokkal várják az érdeklődőket. A Kisfaludy Emlékháznál regisztrációhoz kötött design gyermekfoglalkozásokkal készülnek a Design és Egészség Model Egyesület közreműködésével (10:00-14.00), majd a Kiskakas gyémánt félkrajcára bábműsora (13:30) várja nemcsak a gyerekeket. 15 órakor kezdődik a Fesztiválköszöntő, ahol fellép a Szegedy Róza Nőikar, majd a kültéri fotókiállítás és városi rajzverseny kiállítós megnyitója következik. A délután folyamán Kisfaludy piknikkel készülnek, ahol Turek Miklós színművész és Nágel Kornél grafikusművész verses tárlatvezetése is megtekinthető lesz (16:00-17:00) „Vers-Kép” címmel.18 év, 6 költő, 1000 történet egy órányi előadásba sűrítve.

A Kisfaludy téren a zenéé lesz a főszerep, ahol Térzenével készül Sümeg Város Fúvószenekara (14:00), majd Örömtánccal vár az Evenita Egyesület (14:30).

A Palotakertbe látogatók megnézhetik a Pegazus Bábszínház Kukurikú című zenés bábjátékát (15:00), hagyományőrző bemutatót (16:00), a Kisfaludy Örömóda feldolgozását a Broadway Tánccsoport előadásában (16:45), a Bab társulat óriásbábos produkcióját (17:00) és a Darvastói Csibészek Színjátszókör és tánccsoport bemutatkozását a Félúton Ház Alapítvánnyal (18:00). A napot a Márkói Kamara Teátrum Vásárikomédiája zárja (18:30).

A Kisfaludy Művelődési Központban egy különleges előadásnak lehetünk részesei: az N. Horváth Erzsébet rendezésében megvalósuló „Csak magyarul akarok írni és a szívekhez szólani!” című, Kisfaludy Sándor életét bemutató színdarabot (19:00) tapolcai és sümegi amatőr színészek adják majd elő. A színdarab után lehetőség lesz beszélgetni is az alkotókkal (21:00).

Harmadik nap: 2022. szeptember 25. (vasárnap)

A Kisfaludy Emlékháznál visszatérnek a szombaton már megismert design gyermekfoglalkozások (13:00-15:00), a Palotakertben pedig ismét a zenés-táncos programok kerülnek előtérbe. Ramassetter Vince Általános Iskola reformkori előadása (14.00), Pegazus Bábszínház – Pöttyös mese zenés bábjáték (15:00), TeatRum Trapptop gólyalábas attrakciója óriásbábokkal (16:00), majd a Tördemic Néptáncegyüttes, Sümeg néptáncosok Szegedy Róza daloskönyvében szereplő verbunk életre keltése (17:00). A Zene a Fiatalokért Egyesült és a Black Rose Project „A KÖLTŐ VISSZATÉR…” című tematikus ünnepi műsorral (18:00) készül a Petőfi klub támogatásával, amit az Üzenet haza című előadás (19:00) követ a Fordulj Kispej Lovam Néptáncegyüttes előadásában. A darab megtekintése regisztrációhoz kötött és bebizonyítja, hogy a kultúra nem ismer határokat. Kovács Norbert Cimbi, az Élőforrás Hagyományőrző Egyesület, a Zagyva Banda és Koncz Gergő közreműködésével zenével, dalokkal, versekkel és prózai részletekkel mutatják be a különböző tájegységeket határon innen és túl.

Kísérőprogramok

A három nap során Hungarikum Játszóház és Pegazus játéktér várja nem csak a legkisebbeket, különböző kiállításokat is megtekinthetünk az Emlékházban, az Értékek parkja pedig a Palotakertben lesz látható. Edina Janknegt különleges programmal, versfestéssel készül, amely során Kisfaludy és Petőfi verseit ismerhetjük meg egy interaktív játék során.

A rendezvények ingyenesek, de a kiemelt programokra regisztráció szükséges.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!