Kezdetét vette a Veszprém a házban eseménysorozat a Magyar Zene Házában

Kultúra Kormos H. Barbara / Fotó: Unsplash

A Magyar Zene Háza bár Budapesten található, minden évben több alkalommal is lehetőséget nyújt arra, hogy a látogatók egy-egy zeneileg kiemelkedő város életébe is bepillantást nyerhessenek. Október 13. és november 12. között Veszprém városa kerül reflektorfénybe, nem véletlenül, hiszen Veszprém a Királynék városa címen felül, az UNESCO jóvoltából A zene városa cím büszke birtokosa is.

A többhetes rendezvénysorozat során a szervezők izgalmas koncertekkel és programokkal készülnek, melyek fő célja a város sokrétű zenei életének és hagyományainak bemutatása. Mivel Veszprém gyakran biztosít helyszínt különböző fesztiváloknak, azaz igazi fesztiválvárosként él a köztudatban, a zenei programok egyfajta „mini-fesztiválokként” valósulnak meg a Magyar Zene Házának különböző előadótermeiben.

Klasszikusok és kórusmuzsika októberben

Október 13-án a Koncertteremben „A jövő zenészei Európában, Európa Veszprémben” elnevezésű ifjúsági zenekarok koncertjével vette kezdetét a programsorozat a Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar és Solti György Zeneiskola Vonószenekara bemutatójával. Ezt követte a „Nyolcszemközt Mendelssohnnal” című előadás az Auer Trió és Hegedűs D. Géza közös produkciójában.

Október 15-én több izgalmas program miatt is érdemes lesz ellátogatni majd a Magyar Zene Házába. 16 órától Veszprém Város Vegyeskara, a Gizella Nőikar és az Opus Énekegyüttes koncertje várja a kórusmuzsika szerelmeseit két helyszínen, az Előcsarnokban és az Előadóteremben felváltva. A három ikonikus együttes az előadás alatt a közönséget is próbálja majd bevonni a közös éneklésbe. 18 órától pedig a Multimédiás Könyvtár és Klubban a veszprémi Auer Akadémia által elindított Zenepedagógia szimpózium és webináriumra ülhetünk be, melynek során a Gyökerek és ágak című zenés portréfilm kerül levetítésre, amely bemutatja Auer Lipót életét.

Zenei ismeretterjesztés, jazz és minikonferencia novemberben

A programok novemberben is folytatódnak, november 3-án 19 órakor az Előadóteremben „A jövő zenészei Európában, Európa Veszprémben” sorozat keretén belül olyan fiatal zenészek mutatkoznak be, akik veszprémi származásúak és egykor a városban tanultak zenélni, majd a világot bejárva Ausztriától Angliától, barokktól a jazzig bővítették zenei tudásukat. A koncert egyik fő célja az ismeretterjesztés, és az élmény Bolla Milán, a Bartók Rádió műsorvezetőjének zenei kommentárjaival válik teljessé.

November 11-én a zenei programokon túl az EKF 2023 Minikonferencián is részt vehetnek az érdeklődők, amely 10:30-tól veszi kezdetét a Koncertteremben, és melynek fő témája „A kultúrán túl – Az Európa Kulturális Fővárosa program, mint városi és régiós területfejlesztési lehetőség”. Az ennek kapcsán felmerülő kérdéseket többek között Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter, dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter és országgyűlési képviselő és Markovits Alíz a VEB2023 Zrt. vezérigazgató közreműködésével vitatják meg a különböző előadások és kerekasztal-beszélgetések során.

19 órakor a Koncertteremben „A zene ezer árnyalata” címmel két veszprémi zenei fesztivált ismerhetünk meg közelebbről: a nyolc éve működő Veszprém Régizenei Napokat és egy a jövő év októberében debütáló nagyszabású rendezvényt, a Chaconne Fesztivált, amelyet a VEB2023 EKF program keretén belül mutatnak majd be. Meghitt, közvetlen hangulat, gyönyörű természeti és történelmi környezet, sajátos hangszerek – csak pár tulajdonság, amelyek jellemzik majd ezt az új rendezvényt, mely a tervek szerint július utolsó hetében a veszprémvölgyi barokk jezsuita templomban kerül megrendezésre.

20 órakor pedig az Előadóteremben Uher Bálint Quartet és Sebestyén Patrik Sextet koncertje a szaxofon és a trombita segítségével a jazz világába repíti a nézőket. Saját szerzemények, újragondolt jazz standardek és ismert kortárs alkotók művei is szerepelnek a repertoárjukban, melyekkel szeretik a határokat feszegetni, mind a harmónia, mind a ritmus terén.

Mesefesztivál és irodalmi csemege

Veszprém egyik ikonikus társulata a Veszprémi Kabóca Bábszínház is jelen lesz az eseményeken, akiknek a nevéhez fűződik többek a Kabóciádé Fesztivál. November 12-én délelőtt 10:30-tól a családi program során a Koncertteremben lépnek majd fel a Mendelssohn Kamarazenekarral közösen, ahol Saint-Saëns az Állatok farsangja című bábjátékát, majd Paul Patterson és Roal Dahl Piroska (és a farkas) című művét viszik színpadra.

18 órától pedig a Holtszezon Fesztiválra reflektálva Lakó Marci énekes és Géczi János költő irodalmi estjére ülhetnek be az Előadóterembe azok, akik egy felejthetetlen műsor során szeretnének többet megtudni a fellépők közös alkotásairól, a zenéhez, a vers- és dalszerzéshez fűződő élményeikről.

Este 20 órától a Koncertteremben a többhetes eseménysorozat a Veszprém – Európa Kulturális Fővárosa 2023 Gálával zárul, amely a Veszprémfest és az Auer Fesztivál közös estje. Az utolsó előadáson fellép Snétberger Ferenc gitárművész és Gilles Apap hegedűművész és közreműködik a Mendelssohn Kamarazenekar. Az este során felcsendül Snétberger Ferenc híres műve, a For my People (Népemnek) című gitárverseny, amely egy személyes vallomás és emlékezés a holokauszt roma és szinti nemzetiségű áldozataira. Gilles Apap pedig Mozart A-dúr hegedűversenyén túl ír, kelta, bolgár és indiai zenei ihletésű improvizációival ad méltó befejezést az eseménysorozatnak.

A részletes programról ezen a linken tudhattok meg több információt.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!