Jön a Balaton 3 napos gasztroünnepe, a Balaton Wine & Gourmet

gasztro

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program örökségeként idén harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Veszprémliget árnyas fái között a Balaton Wine & Gourmet gasztronómiai fesztivál. Szeptember 6. és 8. között a balatoni régió több mint 50 étterme és borászata mellett ezúttal Olaszország kulináris különlegességeit mutatja be az esemény.

A Balaton Wine & Gourmet a Veszprém-Bakony-Balaton régió kulináris örökségének, borászati és étkezési kultúrájának bemutatása mellett ezúttal a gasztronómia nagyhatalomnak számító Olaszországot látja vendégül. 
A kiállító pavilonok mellett öt helyszínen – több színpadon, sátorban és a Jezsuita templomban - hallgathatunk előadásokat, vehetünk részt workshopokon vagy izgalmas gasztronómiai bemutatókon.

A nagyszínpadon kulturális programok, ingyenes kóstolókkal egybekötött étel- és ital bemutatók kapnak majd helyet. Lesz többek között aperitivo szeánsz DJ-vel, a szervezők megidézik az 50-es, 60-as évek olasz dolce vita hangulatát zenével, robogókkal és megjelenik az olasz bárkultúra, azaz az édes élet keserűinek és aperitifjeinek bódító világa is, valamint érkezik egy olasz sommelier nagymester is, aki az olivák csodálatos sokaságát mutatja be. Nem hiányozhat majd a pizza-pasta-gelato triumvirátus sem: az olasz mercatók világát megidéző színpadon az olasz piacok hangulatát idéző kóstolók veszik sorra az olasz gasztronómia alaptételeit.

Kerekasztal-beszélgetések is színesítik a programot: Horkay András CEWI alapító vezetésével hallható majd az az eszmecsere, amely a Balaton fenntarthatóságának égető kérdését, a klímaváltozás következményeit járja körül borászati szempontból, Dr. Mészáros Gabriella pedig a nők borászatban, borkultúrában betöltött szerepéről beszélget majd vendégeivel.

A fesztivál programjában már hagyományteremtő jelleggel szerepelnek az élményétkezések, amelyekre minden alkalommal a Jezsuita templomban kerül sor. Idén három ilyen eseményen vehetünk részt, amelyből kettőt két Michelin-csillagos olasz sztárséf prezentál, együtt és külön-külön is megmutatva művészetük legjavát. Az ételekhez a legkiválóbb olasz borokat kóstolhatjuk és önálló kóstolón megjelennek majd a buborékok is az olasz italkultúra legszebb tételeivel, a prosecco-tól kezdve a franciacortán át a hagyományos palackban érlelt pezsgőig pukkannak a palackok. 

Természetesen a legkisebbek sem maradhatnak élmény nélkül ebben a három napban: a fesztivál területén megtalálható lesz majd egy gyereksátor is, ahol a gyerekek Kalas Györgyi gasztronómiai író-újságíró vezetésével gasztronómiai foglalkozásokon merülhetnek el a kulináris izgalmakban.

A jegyvásárlás az eseményre már elindult, a Balaton Wine & Gourmet weboldalán már lecsaphatunk az early bird belépőkre.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!