Jelnyelvi tolmácsolással kísért koncerteken bulizhattak a siketek és nagyothallók a Gyárkert Kultúrparkban

Kultúra Kormos H. Barbara

A Veszprémben idén nyáron megnyílt Gyárkert Kultúrpark különleges színfolt a város életében, hiszen elhozta a városba a legismertebb hazai és nemzetközi előadókat, és ennél még sokkal többet is. Augusztusban ugyanis több koncert jelnyelvi tolmácsolással valósult meg, így a siketek és nagyothallók is megtapasztalhatták az igazi fesztiválhangulatot és koncertélményt. A részletekről és a tapasztalatokról a VEB2023 EKF közösségfejlesztési csapatának vezető projektmenedzserét és a koncertek tolmácsait, valamint egy érintett koncertezőt is megkérdeztünk.

A VEB2023 EKF program már a kezdetektől különösen fontosnak tartja, hogy minél több rendezvény során az olyan európai alapértékek valósuljanak meg, mint a családbarátság, az önkéntesek bevonása, és a társadalmi felelősségvállalás” –mondja Forró Krisztina, a VEB2023 EKF közösségi bevonás és kapacitásfejlesztés vezető projektmenedzsere. 

A program célkitűzései alapján a társadalmi felelősségvállalás alatt a környezet, tehát az állatok és a növények védelmén túl, a hátrányos helyzetben lévő emberekre fordított figyelmet is értik, amelybe beletartozik a rosszabb anyagi helyzetben élők ingyenes programokkal való segítése és a fogyatékossággal élő emberek számára az akadálymentesítés kialakítása.  

Az akadálymentesítést nemcsak fizikai, hanem kommunikációs szempontból is értjük, amelynek célja, hogy a kultúrafogyasztó közönség körét bővítsük, úgy, hogy azok az emberek is hozzájussanak a kultúrához, akiknek ez nehezebben megoldható.” 

Ebből az elvből született meg a gondolat, hogy a siketek és nagyothallók érdekében a veszprémi Gyárkert Kultúrpark több augusztusi koncertje - a Margaret Island, Krúbi, Charlie, Geszti Péter, a Csaknekedkislány, a Carson Coma, Majka és Beton.Hofi - jelnyelvi tolmácsolással jöjjön létre. 

Hosszas előkészületi és szervezési folyamat

Krisztina arról is mesélt, hogy a kezdeményezés megvalósulásához hosszú és szerteágazó út vezetett, hiszen kezdetben például a dalszövegek feliratozásának ötlete is felmerült, de elvetették, mert a dalok közötti improvizációs átkötések miatt ez nem nyújtott volna teljes körű szolgáltatást, illetve a jelnyelvet használók számára is fárasztó lett volna egy teljes koncerten át olvasni a dalszövegeket úgy, hogy az élvezhető is legyen és megfelelő koncertélményt adjon. 

„Nagyon sok munka van abban, hogy egy tolmács kiálljon a színpadra, és lejeleljen egy ilyen nagyszabású koncertet. A folyamat rengeteg előkészítő munkát igényel, amely nemcsak abból áll, hogy a tolmács előre megtanulja a dalszövegeket, hanem a helyszínnel való szervezés is időigényes, és azt is el kellett érnünk, hogy a fesztiválszervezők ne csak kötelességből nyissanak felénk, hanem érezzék, hogy miért fontos egy ilyen kezdeményezés megvalósítása. Ez valójában mindannyiunknak egy út eleje, a kezdete valami újnak, és egy hosszú tanulási folyamat nemcsak a szervezők, hanem a résztvevők számára is. Hiszen így a koncertek során rájöhettek arra, hogy a tolmács segítségével ők is élvezni tudják ezeket a programokat, kimozdulhatnak, közösségi életet élhetnek, s a jövőben is igényük lehet ezekre az eseményekre, és ezt az igényt kielégítve akár több helyszínen és program során valósulhatnak meg akadálymentes kulturális események, mint például egy jelnyelvi tolmácsolt koncert."

Teljes körű zenei élmény – hangok nélkül

A koncertek tolmácsolásával kapcsolatban Horváth Zsófia és Józsa Kata tolmácsokat kérdeztük meg, akik maguk is részt vettek a Gyárkertben zajló koncertek jelelésében. Ahogy mondják, hasonló kezdeményezésre 2018 óta minden évben volt példa az EFOTT-on.

„A VEB2023 EKF programjával való együttműködésnél az mindenképpen hasznosnak bizonyult, hogy volt már tapasztalatunk, amely alapján el tudtunk indulni. Alapvetően a koncertek nem tartoznak a siketek és nagyothallók célzott programjai közé, de ezzel a kezdeményezéssel pont azt szeretnénk elérni, hogy felfigyeljenek arra, hogy lehet tolmács a koncerteken, és ha például egy halló családban van egy siket családtag, akár közösen is el tudjanak menni a koncertre, és senki se maradjon ki az élményből”

– meséli Kata. 

A visszajelzések alapján mind a siket, mind a nagyothalló közönség pozitívan fogadta a koncerteket, de azt mindenképpen fontos kiemelni, hogy egy ilyen koncert egészen más impulzust jelent egy erősen siket vagy egy nagyothalló ember számára. Azoknak, akik semmit sem hallanak, maga a hangulat, a fények, a rezgés, a társaság és a tolmács jelenléte biztosította a jó hangulatot. A nagyothalló emberek hallják és jobban érzékelik a zenét, de szerintük a szöveghez és a ritmushoz rengeteget hozzátett a tolmács jelenléte, és így vált teljessé a koncertélmény.

Ahogy Kata és Zsófia mesélik, a siket és nagyothalló közösség kifejezetten összetartó, ezért az ilyen programokon általában közösen, családdal vagy nagyobb társasággal szoktak részt venni, ehhez fontos, hogy eljusson hozzájuk a programok híre jelnyelven is, ez is a koncertek előkészületeihez tartozik, hogy minden információ jelnyelven is elérhető legyen.

Technikai háttér tolmács szemszögből

Megfelelő megvilágítás, egy fülmonitor és egy setlist a fellépőktől – Kata és Zsófi elmondása alapján ezekre a technikai eszközökre van szükség egy koncert jeleléséhez. A felkészülés az, amely több időt igényel, hiszen a koncerteken fellépő előadók között a raptől a népzenei elemeken és a pop zenén át többféle stílus megjelent. Zsófia és Kata szerint teljesen személyiségfüggő, hogy az egyes zenei műfajokhoz és együttesekhez milyen tolmács illik jobban.

„Mi a jelelés során a hétköznapokban megszoktuk, hogy amit hallunk, azt szimultán fordítjuk és jeleljük, így számunkra a zeneszámok közötti átvezető részek jönnek a legtermészetesebben. A dalokból előre felkészülünk, de nyilván az segít, ha ismerjük vagy akár kedveljük az adott zenekart. Például Charlie dalait már tényleg generációk óta hallgatjuk, tehát jobban ismerjük a dalszövegeket, mint egy pár éve létező formáció esetében, így a szövegtanulás könnyebb, mert van mire alapozni. Nekem a lassabb, elvontabb zenék sokkal nehezebbek, mert a jelnyelv alapvetően gyors, így nagyobb kihívás kitölteni az instrumentális részeket, mint egy rapszöveg tempóját lekövetni” - állapítja meg Kata.

„Mindenképpen fel kell készülnünk az adott előadó zenéjéből, hogy szépen tudjuk jelnyelven átadni a szövegeket, lényegében egy műfordítást készítünk” – teszi hozzá Zsófia. Az, hogy kinek milyen stílus áll jól, és mit tud jobban átadni tolmácsolás közben, szerintem teljesen személyiségfüggő. Nekem a lassabb zenék állnak jobban, sokkal komfortosabban tudom jelelni őket. A koncertek elosztásánál mindig arra törekszünk, hogy olyan tolmács jelelje az adott koncertet, akihez a stílus legjobban passzol.”

A Gyárkertben szervezett koncertek tolmácsolásában öt-hat tolmács váltotta egymást, és az előadók abszolút pozitívan fogadták őket: többen felhívták a közönség figyelmét a jelnyelvi tolmács jelenlétére, tapsot kértek nekik, vagy behívták őket a koncert végén maguk mellé a meghajlásnál. 

Extra élmény – nemcsak a siketek és nagyothallók számára

Kata arról is mesélt nekünk, hogy a társadalmi felelősségvállalás fontos része, hogy egy olyan helyszínen, mint a Gyárkert, ahova alapvetően szórakozni járnak az emberek, a jelnyelv eljut halló emberekhez is, így ők is extra élménnyel térnek haza a koncertekről. Ezért tartják fontosnak, hogy minél több felületen kommunikálják az emberek számára ezt a lehetőséget, és bár előfordulnak értetlenkedő reakciók, alapvetően pozitív visszajelzések érkeznek, akár a halló közönség részéről.

„Az egyik koncert után a Gyárkertben odajött hozzám egy pár, halló emberek, hogy hihetetlen élményt adott nekik, hogy volt jelnyelvi tolmács a koncerten. Elmesélték, hogy ők Németországban élnek, és ott láttak már ilyet több rendezvényen, de most hogy hazalátogattak, nagyon örültek, hogy erre itthon is van példa. De olyan is előfordult, hogy éppen a koncertről készítettem videót a közönség soraiból, és láttam, hogy valaki nem az előadót, hanem a tolmácsot vette” – mondja.

Az emberek többsége sokáig csak a tévében, általában parlamenti közvetítéseknél látott jelnyelvi tolmácsolást, amely egy sokkal komolyabb forma, ezért volt különösen fontos a jelnyelvi tolmácsok számára a Gyárkertben tartott koncerteken megjelenni, mert ezáltal sokkal szélesebb körhöz el tud jutni a jelnyelv.

Kata szerint ez a szervezés oldalára is igaz. A fellépők között akadt olyan előadó, akinek menedzsmentje felvette velük a kapcsolatot a koncert előtt, és említette, hogy már látott jelnyelvi tolmácsolást egy színházi előadás során, tehát volt személyes élménye ezzel kapcsolatban, tudta, hogy néz ki egy ilyen akadálymentesítés, mi várható. Kata és a tolmácsok az elmúlt évek során minden fontos tudnivalót elsajátítottak a koncerteken való tolmácsolással kapcsolatban, így a jövőben már könnyebben tudnak hasonló projekteket vállalni.

„Pontosan látjuk a szervezés technikai hátterét, kialakult egy tudásterünk a felkészüléssel és a koncert megszervezésével kapcsolatban, így mindenképpen az lenne a célunk, hogy a jövőben ne csak a koncerteken közreműködő jelnyelvi tolmácsok számát tudjuk bővíteni, hanem igény esetén minél több helyszínen, minél több típusú eseményen jelenjen meg a jelnyelv” – mondja.

Mit gondolnak a koncertekről a siketek és nagyothallók?

Hogy pontosan milyen érzés lehet hallássérültként, siketként egy koncertet átélni, amelynek egyik legfontosabb eleme maga a hang, arról Kiss Ádámot, egy koncertre járó fiatalt, kérdeztünk meg. Ádám családjában rajta kívül mindenki siket, ő nagyothalló, tehát hallja a zenét, de ahogy mondja, identitását tekintve siket személyként tekint magára.

„Érdekes a zenével való viszonyom. A zenével együtt nőttem fel. Kiskorom óta hallgattam a rádiót, magnót, mindig énekeltem – innen is kaptam a névjelemet („énekel/mikrofon”). Régebben volt, hogy elmentem egy-egy koncertre, főleg szabadtéri, ingyenes koncertekre jártam, amiket nagyon élveztem. Több, mint 10 éve, mióta elkezdtem fesztiválozni –, egyre jobban belekóstoltam, és azóta már rendszeres koncertre járó lettem – meséli.

Ádám az EFOTT-on járt először jelnyelvi tolmácsolással kísért koncerten, de korábban már több külföldi példáról hallott hasonló kezdeményezésekkel kapcsolatban.

„Azért kezdtem el fesztiválokra járni, mert a siketeknek ingyen belépést biztosítottak, ami azért volt jó lehetőség, mert siketként nem tudtam eldönteni, hogy mi a jó, de ott helyben több együttes koncertjébe belekóstolhattam, mindegyik más és más – ettől kezdve nagyon szerettem koncertekre járni.

Ádámtól azt is megtudtuk, hogy a stílusok terén széles a paletta, a klasszikus zenétől kezdve a keményebb metál zenén át minden zenei stílus irány iránt nyitott, de a koncerteken inkább a keményebb műfajokat szereti, mert akkor „a szívében érzi a dübörgést”. Azt is hozzáteszi, hogy a magyar nyelv, és annak jelnyelvre való adaptálása kifejezetten nehéznek számít, és a tolmácsok számára kihívást jelent a dallamot és a szöveget jelnyelvre átültetni, de a koncerteken azt tapasztalta, hogy a tolmácsok nagyon ügyesek és a jó jelnyelvi megoldásaik plusz élményt jelentettek.

„Olyan koncertet érdemes tolmácsolni, ami iránt több a siket érdeklődő. A siket emberek nehezen érdeklődnek a koncertek iránt, szerintem ez inkább a nagyothalló csoportra jellemző. Jobb, ha olyan előadó lép fel, akinek a ritmusa nem gyors, mert annak a tolmácsolását is lehetetlen követni. Inkább a lassabb, dallamosabb, egyszerűbb szövegek azok, amelyek jól követhetőek. Az elvontabb szövegek szintén kihívást jelentenek. Szeretnék a jövőben több jelnyelvi tolmácsolással kísért koncertet, mert több siket, nagyothalló ember közösségbe való bevonását segíti elő, és öröm ezt látni.”

Siketek világnapja - 2023. szeptember 24.

Minden évben szeptember utolsó napján tartják a siketek világnapját, amikor országszerte világnapi rendezvényeket tartanak. Veszprémben a SINOSZ (Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége) szervezi meg a siketek világnapját „Emeld a kezed!” mottóval, amelynek keretében szakmai és sport programokkal is készülnek az érintettek és az érdeklődők számára, valamint koncert is lesz. A rendezvény jelnyelvi tolmácsolással valósul meg. Bővebb információ az eseményről ITT

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!