Járd be a Romkoncertek helyszíneit! – Margit-romok, Veszprém

Kultúra VEB2023 / Fotók: Kovács Bálint

Ki mondta, hogy a romok unalmasak? Mi biztosan nem! A VEB2023 EKF Romkoncertek programsorozata elhozza az irodalom és az élőzene kettősét a többszáz éves romok közé. Ismerd meg a koncertsorozat záró helyszínét!

Margit-romok – kövekbe zárt történelem Veszprém szívében

Hallottál már a Szent Katalin Domonkos Apácakolostor romjairól? A Margit-romok neve talán ismerősebben cseng, ami az Irodalmi Romkoncertek programsorozat nyitó és záró koncertjének biztosított helyszínt. A romokat a veszprémi Margit téren találod, a Séd patak partján. A kolostort és templomot 1240-ben Veszprém püspöke, Bertalan alapította és később a török pusztításnak esett áldozatául. A romokat az 1930-as években tárták fel, amelyből napjainkban már csak az épület északi oldala: az alapfalak és a templomfal egy része maradt fenn.

Az épület többek között arról volt híres, hogy gyerekkorában itt nevelkedett IV. Béla király lánya, Margit, akiről a romok a köznyelvben elterjedt nevet is kapták. Azt tudtad, hogy az itt található szökőkút a Séd-patak útvonalát szimbolizálja? Keresd meg Szent Margit szobrát a romok melletti virágoskertben, és ha szemfüles vagy, Kolodko Mihály LeoNóra névre keresztelt miniszobrára is ráakadhatsz!

A romok mellett kialakított kert ma már kedvelt pihenőhelynek számít a helyiek körében, de a turisták is gyakran megfordulnak erre. Sőt, a Margit-romok a Kolostorok és Kertek sétaútvonalának egyik állomása is, aminek egyéb megállói, mint például a gyerekzsivajtól hangos Rézsűs játszótér vagy a romantikázók körében népszerű Szerelem-sziget, csak pár perc sétára található. A Veszprémi Vár sincs messze, amit a Szent Mihály-székesegyház felől közelíthetsz meg.

A Romkoncertek

A programsorozat a VEB2023 EKF jóvoltából valósul meg, amelynek lényege, hogy a Balaton-felvidéken lépten-nyomon fellelhető kolostor-, templom-, kápolna- és várromokat élettel és művészeti értékkel töltsék meg. A koncertek során kiemelt figyelmet fordítanak a minimális környezetterhelésre, a természeti és történelmi értékek védelmére, így a programok abszolút zero waste, azaz hulladékmentes módon valósulnak meg.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!