Izgalmas programok várnak az utolsó heteibe lépő Egry 140 kiállításon

Kultúra

A veszprémi Laczkó Dezső Múzeum Egry 140 kiállítása már csak február 18-ig nézhető meg, ám addig is még több érdekes kísérőprogramba is becsatlakozhatunk. Rendhagyó tárlatvezetések és workshopok várnak mindenkit, akit érdekel Egry József kivételes művészete.

Víztükör - Művészetterápiás önismereti workshop - Február 3. 15:00

A Balaton festője, Egry József nemcsak a tájat, hanem önmagát és környezetét is ugyanazzal a vizslató tekintettel fürkészte. A víz tükrében hol kristálytisztán kirajzolódik, hol homályosan köszön vissza ábrázatunk és a körülöttünk lévő valóság. De hogy képesek vagyunk-e a mélyére látni lényünk rejtett részeinek, az már koránt sem egyértelmű. Az Egry József 140 című kiállítás anyagában elmélyülve, a művészetterápia változatos eszköztárának segítségével tekintetünket igyekszünk önmagunkra irányítani.

Előhívjuk érzéseinket, asszociációinkat, benyomásainkat a kiállítótérben látottak alapján, majd kísérletet teszünk lelki tartalmaink akár tudatos, akár tudattalan kifejezésére.

A foglalkozáson való részvétel nem igényel semmilyen előképzettséget.

A workshopot vezeti VARGA ZITA, művészetterapeuta, múzeumpedagógus, a Ludwig Múzeum munkatársa. Varga Zita múzeumpedagógusként a befogadói attitűd elmélyítéséért dolgozik. Emellett pedig a művészetterápia eszköztárára támaszkodva önismereti csoportokat vezet. Meggyőződése ugyanis, hogy a kortárs képzőművészet segíthet annak felismerésében, mennyiféle örökséget hordozunk az identitásunkban összegubancolódva, sokszor észrevétlenül.

Tevesz Mária művészettörténész Bálint-napi tárlatvezetése - Február 14. 16:30

Ezúttal Egry Józsefet nemcsak a Balaton festőjeként közelítjük meg, hanem személyes sorsának arra a fordulatára is koncentrálunk, amely szintén itt, a Balaton mellett következett be Pauler Júlia megismerésével. Ő volt az a nőalak, aki férjétől, Vízkelety Ferenc ezredestől elválva vállalta a botrányt és a kiközösítést, hogy a nincstelen festőművészhez köthesse az életét. Megértő, intelligens társa lett, aki féltő gondoskodásával megteremtette a gyakran betegeskedő művész körül az alkotás ideális körülményeit, a sok korábbi hányattatás után biztosította számára a védelmező otthont. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy nélküle Egry életműve nem jöhetett volna létre.

Tematikus tárlatvezetés Korn Anita design- és művészetmenedzserrel - Február 10. 11:00

Korn Anita, a RUHASTORY YouTube csatorna és Instagram oldal alapítója. 2017-ben a MOME-n másoddiplomázott design- és művészetmenedzserként, „civil foglalkozása” szerint televíziós kreatív producer, jelenleg pedig „főállásban” a 9 hónapos Lujzi anyukája. Tartalomkészítése során a fenntartható divat áll a fókuszban, de a képzőművészet nagy rajongója is. A divat és a művészet találkozása a Ruhastory filmekben is megjelenik, a hazai tervezők egyik leggyakoribb inspirációs forrása a múzeumokból ered.

Anita Keszthelyen született, és bár 18 éves kora óta a fővárosban él, igazi otthona mindig a Balaton marad. A nyár nagy részét igyekszik a vonyarcvashegyi családi bázison és a Balaton-felvidéken tölteni.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!