Itt egy pillanatra megáll az idő – Kirándulás a salföldi pálos kolostorromhoz

kikapcsolódás VEB2023 / Fotók: Toroczkai Csaba

Ha megismernél egy igazán különleges atmoszférájú, már-már mágikus erővel bíró történelmi emléket, irány Salföld és a 14. században épült pálos kolostor romjai!

Fotó: VEB2023 / Toroczkai Csaba

Bár Ábrahámhegyről is meg lehet közelíteni a kolostorromot, a kirándulás kiindulópontja most legyen a salföldi kőtenger, vagyis a Pajta Galéria előtti parkoló, ahonnan egyébként nemcsak a romhoz kirándulhatunk el, hanem az egész települést is bejárhatjuk.  

Ha felpakoltuk a hátizsákunkat és felkészültünk a sétára, a jobbra induló földút felé vegyük az irányt. Alig fél órára lesz szükségünk ahhoz, hogy elérjük a célt, érdemes így készülni. A sétánk elején elhaladunk egy szántó mellett, majd beérünk az erdőbe. A fák között a piros jelzést követve jutunk el addig a tisztásig, ahol a kolostorrom is áll, pihenőhelyek társaságában.Ha kutyával érkezünk, itt minden adott egy nagy játékhoz, a gyerekek pedig biztonságban tudnak szaladgálni a tisztáson. Érdemes itt elfogyasztani egy ebédet vagy uzsonnát, vagy inni egy csésze teát. 

Mikor látogassuk meg a kolostorromot?

A kolostorrom környezetének télen és nyáron is mágikus atmoszférája van, mégis, talán a tavaszi és az őszi hónapokban a leggyönyörűbb a természet átváltozásának köszönhetően. A zöldben, aranyban és rozsdabarnában úszó lombkoronák között beszűrődő, langyos napsugarak nemcsak a testünket, de a lelkünket is melengetik.

Kolostorrom modern köntösben

A Kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete és a MOME közös projektben térképezte fel a kolostorromot hang-ökológiai szempontból. Lényege, hogy a kolostorromot és környezetét zeneileg leíró hangzásvilágot hoztak létre, így meghatározva a hely identitását. Mivel egy középkori romról van szó, a hangzásvilágban megjelenik a gregoriánének, mellette pedig az őszi táj hangjai: a makkhullás, a madarak csivitelése, az állatok neszezése az avarban. Ha bővebben is érdekel a projekt, kattints IDE. 

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!