Ismerd meg Veszprém és a Bakony-Balaton régió újjászületett kulturális színtereit! – 1. rész: Veszprém

Kultúra

A Veszprém kulináris életét felpezsdítő gasztrohelyekről már írtunk korábban, most viszont azokat az épületeket vettük sorra, amelyek a VEB2023 EKF program keretén belül születettek meg vagy kaptak teljesen új külsőt, funkciót. Nemzetközi színvonalú koncerthelyszín, médialabor, audiovizuális centrum - csak pár példa a sorból, amelyek fellendítették a régió kulturális életét, és amelyek nemcsak az idei évben, de a 2023-as évet követően is számos izgalmas programlehetőséget kínálnak Veszprémben és környékén.

ActiCity Tánc és Mozgásművészeti Központ

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program mindig is fontosnak tartotta, hogy az új kulturális értékek és helyszínek létrehozásán túl, a már létező és elhanyagolt tereknek is új funkciót és szerepet adjon. Ennek egyik kitűnő példája a korábban Heim Pál Gyermekkórházként ismert épület felújítása.

 

A kórház épületéből megújult ActiCity 2023 májusában nyitotta meg kapuit, és ahogy a neve is mutatja, itt minden a mozgásról és aktivitásról szól. 12 próbaterem, falmászópálya és rendezvényterem is várja az érdeklődőket, sőt még egy éttermet, kávézót és több mint 150 parkolóhelyes parkolót is találhatunk az épületben.

 

A felújítás során a minket körülvevő környezet megóvása is középpontba került és különleges tájépítészeti megoldások segítségével kapott új külsőt a központ egyik oldalán található ősfás park. Morgan Viktória tájépítész Szabados Apolkával közösen dolgozott a projekten. Viktória tősgyökeres veszprémiként végigkövette a korábbi épület hanyatlását, így lelkesen vágott bele a tervezési folyamatokba. Ahogy mondja:

„A faállomány nagyon leromlott állapotban volt, így fő feladatunk az volt, hogy úgy alakítsuk ki a parkot, hogy az képes legyen kiszolgálni a tervezett funkcióit, és közben minél több fát megóvjunk. Ezért a meglévő fákat meghagytuk az ősfás parkban, amely tökéletes helyszínt biztosít a csendes pihenésre. Ezzel szemben a hátsó részen egy sokkal dinamikusabb rész került kialakításra, amely rendezvények szervezésére is alkalmas, de elég paddal és pihenés lehetőséggel is bír.”

FOTON Audiovizuális Centrum és fIxIr galéria és médialabor

A Vár utca 17. szám alatti épület és udvara régóta üresen állt, 2023 nyara óta viszont megújult formájában közösségi és kulturális térként szolgál egyszerre. Legyen szó filmről, zenéről, képzőművészetről, színházról, vagy irodalomról, a FOTON-ban sokszínű és igazán különleges kulturális programokkal találkozhatsz. Az épületben előadóterem, kávézó és kiállítótér is kialakításra került, melyek nemcsak közösségi programoknak és koncerteknek, de akár vetítéseknek, workshopoknak és közönségtalálkozóknak is helyszínt biztosítanak.

 

Az épület pincéjében pedig a Művészetek Háza digitális alkotóműhelyét, a fIxIr galéria és médialabort találhatod, amely a digitális kultúra új otthonaként hirdeti magát, és lehetőséget biztosít a technológia és a művészetek találkozására. A labor nem kisebb feladatot tűzött ki maga elé, minthogy a digitális kor változó kultúrafogyasztási szokásaira reagáljon, és segítse azon fiatalok fejlődését, akik a digitális művészetek iránt érdeklődnek. A médialaborban egy kiállítóterem és alkotói projekttermek is kialakításra kerültek, melyek szakköröknek, mesterkurzusoknak és workshopoknak nyújtanak otthont.

Ruttner-ház

Körülbelül egy év leforgása alatt újult meg a Ruttner-ház ikonikus U alakú épülete: 2023 májusától a város legmodernebb hostelének ad otthont, és egy kávézó is helyet kapott benne. A helyiek által jól ismert helyszín a Ruttner kereskedőcsalád otthona volt több évtizeden át, 1958 óta pedig műemléki védettség alatt áll.

Ruttner János (1797–1862) vaskereskedő házassága révén került Veszprémbe, ahol pár évtized alatt jelentős vagyonra tett szert. Családja számára a Hosszú utcai házat találta legalkalmasabb otthonnak, a földszintet pedig kereskedésének rendezte be. A német polgárság képviseletében közéleti szerepet is vállalt, volt városi pénztáros és kórházi gondnok, 1845-ig részt vett a város külső tanácsában. A korábbi, utcára merőleges tengelyű, egytraktusos házat ő építette át a század közepén U alakú emeletes lakóházzá.

A készülő Várbörtön-kiállítás látogatóközpontja is a Ruttner-házban kap helyet. Ennek nyitása 2024 elején várható.

Auer-ház

A Thököly Imre utca 1. szám alatti épületben töltötte gyerekkorát Auer Lipót világhírű hegedűművész és zenepedagógus. Az épület éppen ezért az ő nevét viseli, és a művész szellemiségét is próbálták az épületben megőrizni. A múltat szorosan magában hordozó, de megújult modern térben a fiatal művészek lehetőséget kapnak arra, hogy vendégművészként akár megszálljanak, vagy a hangszerkészítő műhelybe és bemutatóterembe ellátogassanak. Utóbbiban Sümegi Elemér hegedűkészítő mester vezeti be az érdeklődőket a hangszerek készítésével és javításával kapcsolatos rejtelmekbe. 

Digitális Tudásközpont

Mesterséges intelligencia, robotika, virtuális valóság és automatizáció – többek között ezekkel a témákkal találkozhatunk a Digitális Tudásközpontban. A központ szakkörökkel, workshopokkal, foglalkozásokkal és nyári táborokkal is készül az elsősorban 5-12. osztályos korosztály számára, akik a legmodernebb technológiák mellett akár a jövő szakmáival is megismerkedhetnek.

Az egykori Dimitrov

Az egykori Dimitrov, amely több mint 10 éve állt üresen, is megújult ebben az évben. A felújítás során egy igazi közösségi és alkotótér jött létre, és az épületben találod a Hangár Könnyűzenei Központot is, de ezenfelül 13 próbaterem, hangstúdió, 8 alkotóterem és egy 180 négyzetméteres nagyterem is a képzőművészek és zenészek rendelkezésére áll. Veszprém nem véletlenül lett a zene városa, a Hangárban pedig minden adott ahhoz, hogy a zenei iránt érdeklődő fiatalok a képzések során megtanulják, hogyan válhatnak igazi zenésszé. A hangszerek tárháza szinte végleten, gitár, dob, ütőhangszerek, zongora, és a diákok a közös próbák és csoportos foglalkozások során nemcsak tanulnak, de igazi közösséget alkothatnak.

Gyárkert Kultúrpark

Volt egy hely Veszprém városában, melyet szinte mindenki ismert, és a helyiek számára egyfajta misztikus, zárt helyet szimbolizált. A régi Balaton Bútor gyárépülete azonban 2023 tavaszán megújult, és a nyár során világhírű nemzetközi és hazai sztárok koncertjeinek biztosított helyszínt. Így a veszprémieknek már el sem kellett hagyni a várost ahhoz, hogy igazi fesztiválhangulatban bulizhassanak. A Gyárkert azonban több, mint koncerthelyszín, egyfajta közösségi térként is funkcionál, amely a szezonon túl – koncertek nélkül ugyan– is nyitva áll a látogatók előtt. Sőt, a Gyárkert a téli időszakra is gondolt: 2024. december elején megnyílt a Téli Gyárkert, ahol jégkorcsolya- és hófánkpálya is várja a téli sportok szerelmeseit egészen 2024. január végéig.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!