Ismerd meg az Egyetemváros múltját az Open Galéria szabadtéri kiállításán!

Történetek

Az Open Galéria négy állomásból álló kiállítás-sorozata a végéhez ért. Az utolsó köztéri tárlat során Veszprémben nyolc helyszínen találkozhattok Borbás János fényképeivel, amelyek segítségével az Egyetemváros múltját követhetitek végig. A részletekről a projekt szervezőjét, a Pro Bono Veszprémért Egyesület elnökét, Récsei Pétert kérdeztük.

Fotó: Rezi Bendegúz

Hogyan és milyen célból született meg az Open Galéria projekt ötlete?

 

Az Open Galéria célja, ahogy a nevében is benne van, hogy egy új megközelítéssel közelebb hozza, és a mindennapok részévé tegye a kultúrát és művészetet. A tárlatokat nem a megszokott zárt terekben és galériákban álmodtuk meg, hanem a nyílt utcára helyeztük, hogy az Egyetemváros különböző pontjain mindenki számára elérhetőek legyenek. Mivel a városrész legtöbb pontja lakóövezetnek tekinthető, így a kultúra korlátozottan tud megjelenni, ezt az űrt szerettük volna betölteni.

Milyen alkotásokat láthattunk az első és a második tárlat alkalmával?

 

Először tavasszal készült Kádár Tibor festményeiből egy köztéri installáció, amelyet nyolc helyszínen tudtunk megjeleníteni. A következő állomás során két iskolát, a veszprémi Simonyi-Zsigmond Ének-zenei és Testnevelési Általános Iskolát és Hriszto Botev Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolát is bevontuk a projektbe. Az iskola tanulói egy projektfeladat során Kádár Tibor ihlette festményeket készítettek a rajzórákon, melyekből elkészült a második köztéri kiállításunk.

Szeptemberben pedig sor került a harmadik állomásra.

 

Igen, a harmadik állomás idén ősszel volt, amikor a Királynék földjén projekttel működtünk együtt. Az utolsó, negyedik állomás pedig a már említett helytörténeti összeállítás, amely október 27-től a következő év elejéig érhető el a köztereken. A tárlat Borbás János olyan fényképeit mutatja be, melyeket korábban máshol még nem láthatott a közönség. A képeken az Egry József utcai lakótelep és az Egyetemváros fejlődését követhetjük nyomon. Mivel egy viszonylag fiatal városrészről van szó, egy nagyon érdekes helytörténeti kiállítás jött létre. Ezzel a tárlattal zárul az Open Galéria projekt, de mivel a táblák kint maradnak, bízunk benne, hogy a jövőben is lesz lehetőség arra, hogy más tartalommal bővíteni tudjuk vagy megújítsuk a sétaútvonalat.

Fotó: Rezi Bendegúz

Az Egyetemi városrészen belül pontosan merre találhatjuk a képeket?

 

A városrészen belül a frekventáltabb helyeken láthatjuk a fényképeket, mint például a buszmegállókban, illetve olyan útvonalak mentén, amelyet nap mint nap használnak a városrészben élők. A nyolc helyszín egy 2,5–3 kilométeres útszakaszt köt össze, amelynek a pontos útvonala a honlapunkon megtalálható.

Egy kültéri kiállítás kapcsán nehéz mérni a látogatottságot, de milyen tapasztalatokat vontak le a projekttel kapcsolatban?

 

A kiállítások lényege, hogy egyfajta találkozási pontként szolgáljon a városrészben elő emberek életében, a rohanós hétköznapokból kizökkentse őket, vagy esetleg színesebbé tegye a mindennapokat. Az első két kiállítás megnyitója kapcsán elmondhatom, hogy nagyobb közönség volt jelen, és amikor a diákokat is bevontuk a projektbe, ők is nagy számban érkeztek szüleikkel és családtagokkal együtt. A legutóbbi, azaz a Borbás János-kiállítás kapcsán bízunk benne, hogy felkelti az emberek érdeklődését, mivel a VEB2023 EKF rendezvénysorozatában több projektben is hangsúlyosan megjelent az aktív helytörténeti vonal, amely egy közkedvelt téma. Az emberek szeretnek ezzel foglalkozni és egyfajta identitásformáló ereje van annak, hogy megismerhetjük a múltunkat és visszaemlékezünk.

Fotó: Rezi Bendegúz

A négyrészes projekt tehát az utolsó állomáshoz érkezett. Mik a terveik a jövőre nézve?

 

Van még egy projektünk, mely az Időgép nevet kapta és egy minipályázat keretén belül valósult meg. A köztereken egy tízállomásos útvonalat állítottunk össze, beleértve a belvárost, a Kossuth utcát, a Színházkertet, és az Óváros téren is helyeztünk el táblákat. Ezek segítségével egy QR kód leolvasása után látni lehet, hogyan festett az adott tér vagy közterület régen, és egy rövid leírás is olvasható. A projekt továbbfejlesztése jelenleg is tart és hamarosan a végéhez ér: audio guide-dal fogjuk kiegészíteni, így a tartalom már nem csak olvasható, hanem hallható is lesz magyar, angol és német nyelven. Szóval a célunk mindenképpen az, hogy ne elégedjünk meg az idén elért eredményekkel, hanem mindig egy következő célt tűzzünk ki magunk elé, hogy egy minőségi, hosszú távú projekt válhasson ebből a kezdeményezésből.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!