Ismerd meg a régió védett növényeit!

kikapcsolódás VEB2023

A tavasz beköszöntével egyre több helyen láthatunk a lábunk alatt színpompás növényeket, amelyek többsége a balatoni régióban jó ideje védettséget élvez. Cselling, Gérbics, Holuby-bangó: ha nem ismerősek ezek a különleges nevek, tarts velünk egy cikk erejéig és ismerd meg őket közelebbről is!

Téltemető

 

A boglárkafélék családjába tartozó virág egy évelő növény, ami átlagosan 10-20 centiméter magasra tud megnőni. Általában előbb jön ki a föld alól, mint a hóvirág, de sokszor együtt is köszöntik a jobb időt. Virágjai sárgák és csésze formájúak, levelei élénkzöldek. Mediterrán fajról van szó, ami feltehetően dél-Európából érkezett erre a vidékre és azóta is nagyon jól érzi magát errefelé. Jelenleg legnagyobb mennyiségben az északi parton találhatjuk meg, méghozzá Aszófő településén.  

 

Poloskaszagú kosbor

 

A 10-35 centiméter magasra fejlődő, különleges nevű növény vöröses és sárgás barnás virágokat bont, de létezik zöldes fehér színű változata is. Nevét kissé kellemetlen illatanyagáról kapta, amivel azonban nem minden virág rendelkezik. Leginkább lápos, mocsaras vidékeken, homoki tölgyesek tisztásain találhatóak meg. A balatoni régióban legfőképp a Balaton-felvidéken és a Tapolcai-medencében találkozhatunk vele szép számban.

 

Mocsári kardvirág

 

A nősziromfélék családjába tartozó növény fokozottan védett, érdemes jártunkban-keltünkben odafigyelni rá. A lila színű virág hagymagumóból növekszik és júniusban, illetve júliusban mutatja meg magát, apró füzérekként. Ez a növény jelenleg nagyon kis számban található meg a régióban – összesen négy állománya maradt fent a Tapolcai-medencében és a Bakonyalján.

 

Cselling

 

A cselling hazánkban fokozottan védett és nagyon ritka növény. Nagyon kis számban találhatjuk meg az országban, de ha mégis szeretnénk magunknak megnézni, akkor érdemes a Szent György-hegyre mennünk érte. Ez a növény nagyon szeret a bazalt és szerpentin alapkőzeten, száraz sziklagyepekben élni. Ezt az apró termetű páfrányfajt egyébként 1901 óta ismerjük világszerte, jelenléte hazánkban azonban csak az 1910-es évektől tudott.

 

 

Holuby-bangó

 

Ez a furcsa nevű növény az orchideafélék családjába tartozik és fokozottan védett fajta. Általában 10-30 centiméter magasra nyúlik és virágai kifejezetten vonzzák az ízeltlábúakat, ami fontos a beporzás szempontjából.  A méhek számára egyébként azért különösen vonzó, mert virágai szőrösek, így nagyon hasonlítanak a mézgyűjtőkre. Ezt a zárvatermő fajtát általában lilás, rózsaszínes színekben fedezhetjük fel, a régióban leginkább Balatonfüred környékén.

 

Gérbics

 

A szintén orchideafélék családjába tartozó gérbics akár 80 centiméterre is megnőhet, szárai vastagok és erőtől duzzadóak, levelei pikkelyszerűek. Virágai május és június hónapokban jelennek meg és a lila szín különböző árnyalataiban pompáznak. Szereti a meleget és a szárazságot, de akár fenyvesek alján is megtalálhatjuk. Ha a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén járunk, gyakran találkozhatunk vele – érdemes a nyáreleji túrák közben nyitva tartani a szemünket!

Játssz velünk!

A Hello Veszprém-Balaton magazin Facebook és Instagram oldalán május 22-én játékot indítottunk, amelynek fókuszában a védett növények állnak. Nincs más dolgod, mint a posztban található szótáblán megtalálni három védett, balatoni régióban található növény nevét, majd ezeket megírni a poszt alatt kommentárban. 

A játék június 1. 23:59-ig tart és Facebookon, illetve Instagramon is lehet játszani.

Sorsolás június 2-án, amikor is 10-10 szerencsés kommentelő fejenként 3 darab Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa magpapír könyvjelzővel lesz gazdagabb. Ez a különleges könyvjelző nem csak a könyveid legjobb társa lehet, de teljes mértékben fenntartható is: ha elülteted, virágokat bont majd.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!