Ismerd meg a Pajta Program résztvevőit! – Orsetti Péter Kulturális Központ, Márkó

Kultúra Kormos H. Barbara / Fotók: Toroczkai Csaba

Márkó Veszprém és Herend között található, és 1900 lakost számlál, aminek száma folyamatosan bővül. A számtalan kulturális lehetőség miatt már a kezdetektől kiemelten fontosnak tartották, hogy csatlakozzanak a VEB2023 EKF programjához. Integráció, innováció, közösségépítés és a sváb hagyományok megőrzése – Benkő Gabriellával a programmal kapcsolatos főbb céljaikról és a Sonnanstrahlen-Napsugarak eseménysorozatról beszélgettünk.

„Márkó egy folyamatosan fejlődő és fiatalodó település, közel van Veszprémhez, sokan érkeznek ide, és lényegében három nagy részt lehet megkülönböztetni. Ehhez fontos a kohézió, hogy tudjunk fejlődni, mind az infrastruktúra, mind a lakosság számát tekintve, hogy ne váljunk elöregedő településsé. A kultúra jelenti a kötőanyagot az egyes településrészek és a generációk között."

- meséli a csatlakozás fő okát és a program alapkoncepcióját Benkő Gabriella, aki tavaly novemberben került Márkóra, de családja és munkája révén több szálon is kötődik Veszprém megyéhez. Gyerekkora nyarait Ábrahámhegyen töltötte és az utóbbi tíz évben aktívan részt vett a Balaton-parti és Veszprém megyei kulturális életben.

Tőle azt is megtudjuk, hogy Márkó kifejezetten gazdag az egyesületi tevékenységet tekintve: tizenegy egyesület működik a községben, akik szoros együttműködésben segítik egymás programjainak megvalósítását, és amelyek közül nyolc aktívan közreműködik a Pajta Program eseményeiben is. Az egyesületek fenntartásán túl a hagyományok, Márkó sváb örökségének megőrzése a kiemelt céljuk a program kapcsán.

Izgalmas programok az egész családnak

A különböző rendezvények minden korosztály számára tartogatnak érdekességeket.

„Szeretnénk, ha ezeken keresztül több generáció tudna találkozni, illetve hogy a a sváb gyökereinket is be tudjuk vonni. Az őslakosság komoly sváb identitással rendelkezik, van német nemzetiségi önkormányzatunk is. A Csilli Tanoda elnevezéprogram Szabó Csilla, óvodapedagógus közreműködésével jött létre és fő célja, hogy a gyerekek megismerjék a gyökereiket és a német nyelvet, tetsszen meg nekik, kezdjék el használni. Ennek kapcsán bemutatkozási lehetőséget kapott a Nemzetiségi Énekkar is, akik egy kórustalálkozót szerveztek, ahol a kórus tagjain felül a családtagok is megismerkedhettek egymással.

Havi rendszerességgel tartanak kézműves foglalkozásokat, amiken a gyerekektől kezdve, a szülőkön át, még a nagyszülők is részt vehetnek, így mindenkinek lehetősége nyílik a közös alkotáson keresztül kapcsolódni egymással.

„Szórakoztató, kulturális és ismeretterjesztő előadásokat is szervezünk, tehát elég vegyes a felhozatal, és az eseményekre a legkisebbektől kezdve a legidősebb korosztályig is vannak érdeklődők. Itt a helytörténeti estéken nemcsak azért van szükség a kisasztalra, hogy családbarát legyen a rendezvény, hanem mert a családok együtt érkeznek, és amíg a szülők meghallgatják az előadást, a gyerekek rajzolnak és színeznek. Tehát ez így tényleg működik.”

Július 7-én délután egy gyermek táncház várja a táncos lábúakat, a Márkói Cserdülő Kulturális Egyesület közreműködésével, aminek több száz táncosa van több korcsoportban. Július 7-én este pedig egy izgalmas éjszakai program során rovarmegfigyelés lesz, ami felejthetetlen élményt jelent az egész család számára, és Sulyán Péter Gábor vezeti, aki a Magyar Rovartani Társaság választmányi tagja, a Magyar Biológiai Társaság Természetvédelmi és Ökológiai Szakosztályának titkára, és mindemellett a Szalkay József Magyar Lepkészeti Egyesület és a Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság aktív tagja is.

Irány a természet!

Az augusztus a természetről és a kirándulós, túrázós programokról szól, amelynek során a faluban már jól ismert és bevezetett természetjáró programokat újították fel. Ennek egyik eleme a közeli Essegvárra induló túra lesz majd augusztus 28-án.

Az egyedisége ennek az, hogy szervezünk egy lovas csoportot, mivel van egy lovas egyesületünk, a Márkói Lovas Sportegyesület, és sok gyerek tanul lovagolni és ismerkedik a lovas életmóddal. Az én vezetésemmel pedig indul majd egy gyalogos túra. A várnál pedig lesz arra is lehetőség, hogy aki nem tud lovagolni és szeretne megismerkedni vele, akkor ezt egy sétalovagláson keresztül megteheti."

A nyár végén, augusztus 25-én madármegfigyelésen vehetnek részt a lelkes jelentkezők a márkói Kálvária-dombon, ahol a tervek szerint a vonuló madarak első csoportját fogják befogni Kovács Attila, ornitológus segítségével.

„A nyár ezekről a természetközeli programokról szól, mert nagyon szép helyen vagyunk, tulajdonképpen itt a Bakony lábánál. Ha az ember körbenéz, akkor kilátókat, hegyeket, völgyeket lát, kár lenne, ha ezekkel nem ismerkednénk meg, és az eddigi tavaszi túráink is mind nagy sikerrel zajlottak.”

Kulturális sokszínűség

Szeptembertől újra indulnak a helytörténeti esték és a programsorozat egészen október 15-ig tart majd. Ezeknek az eseményeknek az Orsetti Péter Kulturális Központ biztosít helyszínt, ami egy közösségi színtérként funkcionál, mivel hivatalosan jogszabályilag nem minősül kulturális központnak.

”Nagy büszkeség a faluban, hogy hamarosan meg fog nyílni a Szent Márk Ház, amelyet Kiss György álmodott meg és a Szent Márk Értékmentő és Kulturális Örökségvédelmi Egyesület hozott létre.. Ez egy nem régi kezdeményezés, és abszolút egy helytörténeti űrt szeretne betölteni. Az utolsó két előadást ott szeretnénk már megrendezni és egy kis műtárgysimogatóval kiegészíteni. Egyrészt maga a Szent Márk Ház és az eddig begyűjtött tárgyak lesznek a fókuszban, meg lehet majd őket fogni és megtapasztalni, hogy mi micsoda és mire használták. A nyitás kora őszre várható.”

Márkó a színjátszóköréről is híres, akiket az a megtiszteltetés ért, hogy bekerültek a VII. Pajtaszínházi Szemle csapatába, és a Nemzeti Színházban mutathatták be előadásukat még januárban. A színjátszókör zártkörű belső oktatásai nyáron folytatódnak, és augusztus 26-án egy szakember érkezik, aki fejleszti és segíti őket, szeptemberben pedig bemutatják A Bögös fia és az ördögök című darabot, amit a Pajtaszínházi Szemlén is előadtak korábban.

Ősszel még gyermekszínházi előadásokkal is készülnek, kifejezetten a márkói óvodába járó gyerekek számára.

„Nekik intenzívebb az élmény, mert olyan közreműködőt kértünk fel, aki a megyében tevékenykedik, ő Birkás Szabina, óvodapedagógus, aki Bábos Mesekuckó címmel tart fejlesztő foglalkozásokat. Ez egyfelől egy kicsit színház, másfelől fejlesztőpedagógia, és ezen felül közösségfejlesztés is. A tervek között szerepel még, hogy idősebb hölgyek fognak az óvodákba ellátogatni és mesélni a gyerekeknek, akik jól ismerik a sváb népszokásokat és hagyományokat.”

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!